2x Zilver, 1x Brons in Amsterdam

In Amsterdam is er druk geschermd op degen dit weekend. Een sterke delegatie Gentenaars heeft duidelijk indruk gemaakt op de Nederlanders. 2 keer zilver en 1 keer brons is de buit van het weekend. 

In Amsterdam was het eerst aan de pupillen op degen om hun eer te verdedigen. Zowel Wout Van Laecke als Alexander Dewinter haalden in hun eerste poule een 3/4. Daarop volgde een tweede pouleronde. Daarin wist Alexander Dewinter 2/4 te halen, Wout Van Laecke 3/4. Zo waren ze alle twee zeker van een plek in de T8. Daarin nam Alexander De Winter het op tegen Lily Szekeres (Flanders Fencing). Het werd een héél spannende wedstrijd. Uiteindelijk verloor De Winter nipt op één treffer van zijn tegenstandster. Alexander De Winter werd zo 5de. 

Foto: Yoeri Van Laecke – Wout Van Laecke in Amsterdam

Wout Van Laecke kon zijn wedstrijd in de T8 vlot winnen met 15-10. Daarop won Van Laecke ook de halve finale met 10-9 door tactisch schermen. In de finale nam Wout Van Laecke het zo op tegen de Nederlander Frederik Remmen. Een partij die net iets te zwaar werd voor Wout Van Laecke. Hij verloor de finale met 11-15 en verzilverde zo een medaille. 

Bij de cadetten werd Adrian Van De Steene 7de ook 19 deelnemers.

Bij de senioren heren was Robin Clercx de uitblinker van de dag. Clercx haalde een 4/6 in de poules en was zo vrijgesteld voor de T32. Daarop kon hij probleemloos winnen in de T32 en de T16 met 15-11 en 15-8. Ook in de kwartfinale stond er geen maat op Clercx. Hij versloeg de Nederlander Björn Blaas met 15-13. In de halve finale was het landgenoot Nicolas Poncin die het onderspit moest delven. Zo stond Robin Clercx in de finale tegen de Nederlander David Van Nunen. Een Nederlander met een sterke reputatie en helaas voor Clercx wist hij die ook waar te maken. Het werd uiteindelijk 4-15 in het nadeel van Clercx, maar hij kon wel met een zilveren medaille terug naar Gent. 

Bij de dames senioren begon Amber De Pestel het toernooi met een 3/6 in de poules. De Pestel kwam zo in de T16 tegen clubgenote Ellen De Landtsheer (11de). Amber De Pestel won uiteindelijk de wedstrijd met 15-6 en hetzelfde deed ze in de T8. In de halve finale stond De Pestel tegen de Nederlandse Roos Kroese. Het werd een spannende halve finale. De wedstrijd kon alle kanten op, uiteindelijk was het de Nederlandse die nipt won met 15-14. Helaas geen finale dus voor Amber De Pestel, toch kan ze tevreden terug naar Gent met brons. 

Perswerking Sint-Michielsgilde
Jacob De Vriendt

5 medailles voor Gentse schermers in Embourg

Geen spoor van sneeuw op het Tournoi des Dernières Neiges, maar dat lieten de Gentse sabelschermers niet aan hun hart komen: ze keerden dit weekend uit Embourg terug met 3x goud, 1x zilver en 1x brons.

Arthur Van Lier zette bij de U15 meteen de toon op zaterdag. Hij domineerde de poules en knokte zich na winst tegen Timo Meuwis (SC Parcival Leuven) en Casimir Schilling (La Maison de l’Escrime) naar de finale. Daar pakte hij goud na overtuigende winst met 15/9 tegen Milan Wendelski (Sabre Noir).

Arthur Van Lier glundert! Foto: Joren Gettemans.

Bij de jongste schermers (U11) wist Ferre Gettemans wat hem te doen stond. Hij schermde zich foutloos door de poules en won de halve finale tegen Jonas Van Conkelberge (SC Parcival Leuven) met 10-4. Winst in de finale tegen Célestin Revelart (La Maison de l’Escrime) met 10-6 leverde de tweede gouden plak op voor de Confrérie.

Ferre Gettemans wint goud! Foto: Joren Gettemans.

Op zondag kwamen Duarte Van Hecke en Lester Kurvers aan zet bij de senioren. Van Hecke eindige op de achttiende plaats in zijn eerste seniorentornooi. Kurvers pakte brons, na een vlotte uitschakeling van (15-3) van Pierre-Yves Denis (CE La Dague La Prime) en winst in de kwartfinale van Philippe Jacques (CE Braine L’Alleud) met 15-11. In de halve finale liep het nipt mis tegen Nand Prossé (Sabre Noir) met 15-12.

Brons voor Lester Kurvers. Foto: Joren Gettemans.

Bij de meisjes U13 haalde Manou D’Aubioul knap zilver. Na vier overwinningen in de poules zat ze in pole position voor de uitschakeling. Ze won vervolgens overtuigend de kwartfinale tegen Elise Bernagou (CE Namur) met 15-5 en ook de halve finale tegen Juliette Maras (SG De Klauwaerts) met 15-13. Maar in een spannende finale tegen Juliette Viggria (La Maison de l’Escrime) moest ze uiteindelijk met 15-9 de duimen leggen.

Zilver voor Manou D’Aubioul

Mo Ben Ammou en Jef Gettemans traden als laatste aan bij de jongens U13. Mo schermde zich stevig door de poules maar strandde in de kwartfinale met 15-11 tegen Antonin Demangeat ( La Maison de l’Escrime). Gettemans, die de kwartfinale had gewonnen van William Epp (Sabre Noir) met 15-5, kon in de halve finales revanche nemen op Demangeat met 15-5. In de finale vond hij Mauro Massie (SG De Klauwaerts) tegenover zich. Na winst met 15-9 kon Gettemans de vijfde medaille en het derde goud voor de Confrérie mee naar huis nemen. 

Ook Jef Gettemans ging resoluut voor het goud! Foto: Joren Gettemans.

Joren Gettemans – perswerking sabel Sint-Michielsgilde Gent

1x goud, 1x zilver, 3x brons en WK-selectie voor Gentse schermers

Zowel in binnen- als buitenland is er druk geschermd dit weekend. In Neufchâteau haalde Hélène Derde zilver. Alexander De Winter haalde brons, net zoals Ellen De Landtsheer en Isabelle Thielen in Gembloux. In Lessines pakte de Confrérie goud. De cadetten hebben zich in Polen kunnen plaatsen voor het WK U17 in Dubai. 

In Neufchâteau kwamen de jongste schermers op degen en floret in actie. Daar vond het Tournoi des Jeunes Poules 2022 plaats. Bij de U15 op degen was Alexander De Winter de uitblinker. De Winter had nochtans een moeilijke start in de poules. Met een 1/6 kwam hij slechts als 16de uit de poules. Daarop won hij in de T32 met 15-10. Door tactisch spel won hij ook in de T16 met 9-8. Zo stond Alexander De Winter in de kwart finale tegen Jasper Fierens (KSSMA Ronse). Een wedstrijd die De Winter zonder problemen controleerde, 15-7 was het verdict. Tot slot nam De Winter het in de halve finale op tegen Mathieu Heinen (Les Mousquetaires Cinaciens). Heinen was iets te sterk voor De Winter, het werd 8-15 in het voordeel van de Waal. Alexander De Winter werd zo knap derde en neemt de bronzen plak. 

Foto: Yoeri Van Laecke – Julius Welvaert en Elias Baekelandt in Neufchâteau

Daarnaast werd Julius Welvaert in Neufchâteau knap vierde bij de U11 op floret. Bij de U13 op degen werd Elias Baekelandt 14de met een sterk deelnemersveld. Twee knappe prestaties, aan talent bij de jeugd is alvast geen gebrek. 

In Gembloux werd het Universitair Kampioenschap geschermd en kwamen verschillende Confréristen voor de gelegenheid op voor hun hogeschool of universiteit. Clubgenote Ellen De Landtsheer haalde een 2/4 in de poules. Daarop won De Landtsheer vlot in de T16 en de T8. Uiteindelijk was het Laure Salomon die De Landtsheer nog nipt afhield van het goud. Een spannende halve finale leverde uiteindelijk brons op voor Ellen De Landtsheer. 
In de sabelcompetitie werd Hélène Derde tweede en hiermee ging ze clubgenote Isabelle Thielen vooraf.

In Lessines kwamen de senioren in actie per ploeg. Daar was het goud voor Confrérie 1 (Maxime Baekelandt, Stijn Windels en Crijn Verwaal). Het was een lange en vermoeiende dag, met goud als puik resultaat. 

Bij de U17 was het in Krakau de laatste kans voor de cadetten om zich te plaatsen voor het WK in Dubai. Uiteindelijk konden drie Confréristen de norm halen voor het WK. Leandro Loeman, Aeneas De Lamper en Lars Toch kunnen zich begin april meten met de toppers van hun leeftijd. Ze zijn alvast klaar voor hun avontuur in de Verenigde Arabische Emiraten. 

Perswerking Sint-Michielsgilde
Jacob De Vriendt