1x goud, 1x zilver, 3x brons en WK-selectie voor Gentse schermers

Zowel in binnen- als buitenland is er druk geschermd dit weekend. In Neufchâteau haalde Hélène Derde zilver. Alexander De Winter haalde brons, net zoals Ellen De Landtsheer en Isabelle Thielen in Gembloux. In Lessines pakte de Confrérie goud. De cadetten hebben zich in Polen kunnen plaatsen voor het WK U17 in Dubai. 

In Neufchâteau kwamen de jongste schermers op degen en floret in actie. Daar vond het Tournoi des Jeunes Poules 2022 plaats. Bij de U15 op degen was Alexander De Winter de uitblinker. De Winter had nochtans een moeilijke start in de poules. Met een 1/6 kwam hij slechts als 16de uit de poules. Daarop won hij in de T32 met 15-10. Door tactisch spel won hij ook in de T16 met 9-8. Zo stond Alexander De Winter in de kwart finale tegen Jasper Fierens (KSSMA Ronse). Een wedstrijd die De Winter zonder problemen controleerde, 15-7 was het verdict. Tot slot nam De Winter het in de halve finale op tegen Mathieu Heinen (Les Mousquetaires Cinaciens). Heinen was iets te sterk voor De Winter, het werd 8-15 in het voordeel van de Waal. Alexander De Winter werd zo knap derde en neemt de bronzen plak. 

Foto: Yoeri Van Laecke – Julius Welvaert en Elias Baekelandt in Neufchâteau

Daarnaast werd Julius Welvaert in Neufchâteau knap vierde bij de U11 op floret. Bij de U13 op degen werd Elias Baekelandt 14de met een sterk deelnemersveld. Twee knappe prestaties, aan talent bij de jeugd is alvast geen gebrek. 

In Gembloux werd het Universitair Kampioenschap geschermd en kwamen verschillende Confréristen voor de gelegenheid op voor hun hogeschool of universiteit. Clubgenote Ellen De Landtsheer haalde een 2/4 in de poules. Daarop won De Landtsheer vlot in de T16 en de T8. Uiteindelijk was het Laure Salomon die De Landtsheer nog nipt afhield van het goud. Een spannende halve finale leverde uiteindelijk brons op voor Ellen De Landtsheer. 
In de sabelcompetitie werd Hélène Derde tweede en hiermee ging ze clubgenote Isabelle Thielen vooraf.

In Lessines kwamen de senioren in actie per ploeg. Daar was het goud voor Confrérie 1 (Maxime Baekelandt, Stijn Windels en Crijn Verwaal). Het was een lange en vermoeiende dag, met goud als puik resultaat. 

Bij de U17 was het in Krakau de laatste kans voor de cadetten om zich te plaatsen voor het WK in Dubai. Uiteindelijk konden drie Confréristen de norm halen voor het WK. Leandro Loeman, Aeneas De Lamper en Lars Toch kunnen zich begin april meten met de toppers van hun leeftijd. Ze zijn alvast klaar voor hun avontuur in de Verenigde Arabische Emiraten. 

Perswerking Sint-Michielsgilde
Jacob De Vriendt