Gentse schermvereniging Sint-Michielsgilde start het jaar met medailles

De Gentse Sint-Michielsgilde is 2022 op de beste manier gestart, met mooie resultaten het voorbije weekend op toernooien in Watermaal-Bosvoorde en het Franse Faches-Thumesnil.

De jonge sabelschermers van de gilde verdedigden hun kleuren op het jeugdtoernooi in Watermaal-Bosvoorde. Bij de allerjongsten (U11) kon Ferre Gettemans meteen al de poules domineren, en bekroonde hij die prestatie met goud. 

Ferre Gettemans: nummer 1! Foto: Claudia Daels

Even later namen de sabelschermers van de U15 het over. Drie Gentse schermers, Corto Wittouck, Cyriel Van Ingelgem en Ties Devos zaten na de poules op medaillekoers. Maar na een thriller in de achtste finales moest Devos met het kleinste verschil de duimen leggen tegen Florian Vangeel (Parcival Leuven), die later de gouden medaille zou winnen. Wittouck en Van Ingelgem schopten het allebei tot de halve finale en haalden zo allebei een bronzen plak.

Cyriel en Corto eindigden mooi op de derde plaats. Foto: Claudia Daels

Op de tweede dag van het tornooi traden sabelschermers Jef Gettemans en Mo Ben Ammou (U13) aan. Na nipt verlies tegen Victor Schuster (CE Braine l’Alleud) strandde Ben Ammou in de achtste finale. Gettemans stootte door en kon in de finale revanche nemen tegen Schuster. Met 15-9 haalde hij de tweede gouden medaille binnen voor de Sint-Michielsgilde.

Op degen kwam Wout Van Laecke in actie. Van Laecke startte zijn wedstrijd bij de U13 uitstekend met 5/5 in de poules. Daardoor was Van Laecke vrijgesteld voor de T32 en kon hij onmiddellijk naar de T16. In de T16 en T8 kon hij vlot winnen met 10-5 en 10-6. In de halve finale werd het iets spannender en speelde tijd een belangrijke rol. Wout Van Laecke won de halve finale met 5/4 van Ulysse Marlière (CE Braine l’Alleud). Tot slot was er de finale, Lilo Pinsart (Les Mousquetaires Cinaciens) was daar de tegenstander voor Van Laecke. Van Laecke overklaste zijn tegenstander met 10-1, wat hem de gouden medaille opleverde.

Jef en Wout zijn terecht trots op hun gouden medaille! Foto: Yoeri Van Laecke

Intussen haalde ook Alain Thielemans van de Sint-Michielsgilde nog een medaille in de categorie V2 (50-59 jaar) op het Europees Circuit Veteranen in Faches-Thumesnil. Na een vlotte poule begon Thielemans er als zesde aan de uitschakeling en kon hij zich naar de halve finale knokken. Daarin kon hij de Rus Jury Rosen een tijdlang afhouden, maar bij 9-9 kantelde de match. Thielemans is tevreden dat hij de derde bronzen medaille voor de Gilde kon verzekeren.

Alain Thielemans (rechts) werd zeer knap derde in deze Europese competitie. Foto: Katalin Di Martino

Perswerking Sint-Michielsgilde Gent – Joren Gettemans (sabel) – Jacob De Vriendt (degen)