Gentse schermclub is na het BK per ploeg opnieuw (en voor de 30ste keer!) de beste schermclub van het land

In het weekend van 1 en 2 juni 2024 werd het Belgisch Kampioenschap in ploeg voor U17 en senioren geschermd. Een evenement dat heel hoog op de agenda staat van de Gentse schermers want hier kunnen zij opnieuw tot de beste schermclub van het land uitgeroepen worden en de Prijs van de Koning naar huis meenemen!

In Neufchâteau werd het ganse weekend gevochten om de titel. Als er in een discipline tot 5 ploegen aanwezig zijn, dan wordt er een poule unique geschermd, zijn er meer dan 5 ploegen, dan wordt een rechtstreekse uitschakelingstabel geschermd.

Bij de U17 degen heren (6 ploegen) behaalde de ploeg met Elias Baekelandt, Alexander De Winter (regerend Belgisch kampioen U17) en Wout Van Laecke (Belgisch kampioen U15), brons. Zij wonnen hun wedstrijd in de kwartfinale van Les Mousquetaires Cinaciens met 45-33 en kenden een zenuwslopende halve finale maar uiteindelijk won het Leuvense team SC Parcival met 45-42. Zo stonden de Confréristen in de kleine finale tegenover RCSC CEE Charleroi. Met het oog op een medaille streden de Gentenaars dapper verder. 45-33 was de eindstand in hun voordeel, brons dus.

Wout, Elias en Alexander: brons! Foto: Yoeri Van Laecke.

Bij de degen heren senioren (18 ploegen) bestond de ploeg uit Maxime Baekelandt, Bert De Mets, Leon Neerman en Adrian Van De Steene. Na overtuigende winst in de T16 en T8 stonden de vier snel in de halve finale. Daar namen ze het op tegen Maison De l’Escrime. een andere sterke kandidaat voor de medailles. Maar de Confréristen waren niet onder de indruk en kwamen al snel op voorsprong en wonnen de halve finale met 45-34. In de finale was het de tweede ploeg van Maison de l’Escrime die de Gentenaars met 45-40 nog van winst kon houden. Zij behaalden zo wel knap zilver in hun BK!

Zilver voor Bert, Adrian, Leon en Maxime! Foto: Yoeri Van Laecke.

In de reeks dames U17 degen (2 ploegen) was er nog een spannende strijd tussen de Confréristen (Lili Boussy, Sarah Elegeert en Kaat Roels) en Les Mousquetaires Cinaciens. Het drietal kwam al snel aan de leiding in de wedstrijd. Maar net voor de laatste ronde wisten de Waalse tegenstandsters toch nog terug te komen. Met 39-40 gingen ze zo de laatste ronde in; Kaat Roels moest het afwerken en dat deed ze. 45-43 was de eindstand daar en goud voor de Confréristen.

Solid gold voor Kaat, Lili en Sarah! Foto: Yoeri Van Laecke.

Bij de senioren dames op sabel (7 ploegen) traden 2 Confrérieploegen aan. Confrérie 1 (met Floriane Aelvoet, Luna De Souter, Alexandra Gevaert en Isabelle Thielen) moest het meteen opnemen tegen Confrérie 2 (met Manon Bloch, Claudia Daels, Kathleen Kets en Elisa Van Peteghem – 6de ). Confrérie 1 won met 45-19 vlot van hun clubgenoten, maar konden de match tegen de sterke De Klauwaerts met 45-38 niet winnen. In de strijd om de 3de plaats vormde uitdager Maison de l’Escrime geen probleem, het werd 45-20 in het voordeel van de Gentenaars wat brons betekent!

Brons voor Alexandra, Luna, Isabelle en Floriane! Foto: Kathleen Kets.

Ook bij de heren senioren op sabel (10 ploegen) was het uitkijken naar de resultaten van 2 Confrérie-teams. Confrérie 1 (met Belgisch kampioen Jules-Emile De Visscher, Lester Kurvers, olympiër Seppe Van Holsbeke en kersvers Belgisch Kampioen U20 Cédric Volckaert) maakten hun favorietenrol waar door goud achter hun naam te schrijven. Zij wonnen vervolgens met 45-24 van De Klauwaerts en verwezen met 45/19 de tweede Confrérie-ploeg naar de strijd om de 3de plek. De finale werd geschermd tegen Parcival Leuven, maar met 45-14 winst pakten de Conféristen overtuigend het goud. Confrérie 2 (met Olivier Antonis, Servaas Breyne, Alain Thielemans en Cyriel Van Ingelgem) mikten nog op een bronzen plak, maar het team van Braine l’Alleud bleek met 45-37 in hun voordeel nog iets te sterk.

Solid gold voor Seppe, Jules-Emile, de bijna jarige Cédric en Lester! Foto: Floriane Aelvoet.

Ook bij de U17 op sabel (5 ploegen) tekenden 2 teams present. Confrérie 1 (met Jef Gettemans, Cyriel Van Ingelgem, Arthur Van Lier en Corto Wittouck wonnen al hun matchen en pakte goud. Confrérie 2 (met Mohamed Ben Ammou, Maël Bosmans, Mats Van Lishout en Sebastiaan Van Lishout) grepen de bronzen plak.

Op nummer 1: Jef, Corto, Arthur en Cyriel. Op nummer 3: Mats, Maël, Sebastiaan en Mohamed. Foto: Kathleen Kets.

Tenslotte was het de beurt aan de U17 sabel dames, met slechts 2 ploegen. Team Confrérie (met Manou D’Aubioul, Luna De Souter, Kristina Riastos en Zoë Tack) pakte zilver na 45/40 tegen Maison de l’Escrime 6.

Zilver voor onze dames die steeds in zijn voor een grapje: Zoë, Kristina, Manou en Luna! Foto: Angela Rasschaert.

Met 3x goud, 2x zilver en 3x brons werd het snel duidelijk dat het opnieuw de oudste schermvereniging van de wereld, de Ridderlijke en Koninklijke Hoofdgilde van Sint-Michiel, ging zijn die de Prijs van de Koning in de wacht zou slepen…. En zo geschiedde, dit voor de 30ste keer, en voor de 14de keer op rij! Een mooie afsluiter van het seizoen!!

Deken Olivier Antonis mocht de Prijs van de Koning en de oorkonde in ontvangst nemen! Foto: Angela Rasschaert.

Jacob De Vriendt (degen), Kathleen Kets (sabel) – perswerking SMG

Gentse schermers met 2x goud en 5x brons op BK U17 en U20

Afgelopen weekend werd in het Waalse Lasne het Belgisch Kampioenschap U17 en U20 geschermd. En uiteraard waren de schermers van de Gentse Sint-Michielsgilde talrijk aanwezig, op én naast het podium! De Confréristen kaapten 2x goud en 5x brons weg.

Op zaterdag trapten de U17 het BK op gang. Bij de degen heren (34 dln) ging Alexander De Winter aan de haal met het goud. De Winter begon het tornooi met 4/5 in de poules. Na winst in de T32 en T16 schakelde De Winter in de kwartfinale Ward Samyn (SC Parcival Leuven) uit met 15-14. In de halve finale speelde De Winter het tactisch. Hij won met 13-12 op basis van de tijd van Achille Grandjean (Les Mousquetaires Cinaciens). In de finale tot slot was Milo Piraux (Les Mousquetaires Cinaciens) de enige die De Winter nog van goud kon afhouden. Het was een nagelbijtende strijd, die de Gentenaar in zijn voordeel kon beslechten. 15-12 in het voordeel van De Winter en Belgisch Goud bij de U17!

Alexander De Winter wint GOUD! Foto: Yoeri Van Laecke.

Bij de dames degen (24 dln) behaalde Kaat Roels brons. Met een 5/5 had Roels de start niet gemist in de poules. Ze kon zich zo rechtstreeks plaatsen voor de T16 en won die wedstrijd met 15-12. In de kwartfinale schakelde Roels, Babette Gauthier (Les Mousquetaires Cinaciens) uit met 15-12. In de halve finale nam ze het zo op tegen Annabella Nagy (Ce Braine L’Alleud). De sterke Roels maakte veel indruk op Nagy, toch hield de Waalse het hoofd koel. Kaat Roels kwam zo even op achterstand en die kon ze helaas niet meer goedmaken. 11-15 was het voor Kaat Roels die zo het brons wegkaapt bij de U17, een knappe prestatie!

Kaat (tweede van rechts): terecht trots op een mooie 3de plaats. Foto: Yoeri Van Laecke.
Heel veel schoon volk! Vlnr: Hooftrainer en coach Yoeri Van Laecke, Alexander De Winter, Sarah Elegeert, Kaat Roels, Wout Van Laecke en Elias Baekelandt. Foto: Yoeri Van Laecke.

Op sabel was er bij de dames brons weggelegd voor Zoë Tack en Luna De Souter. Manou d’Aubioul werd als U15 knap 7de op 9 deelnemers. Bij de heren (15 dln) was het Arthur Van Lier die met eremetaal aan de haal ging. Hij pakte het brons na een uiterst nipt 15-14 verlies van de latere nummer 1 Florian Vangeel (Parcival). Ook hier een speciale vermelding voor een U15: Mohamed Ben Ammou werd knap 6de tussen de oudere U17.

Manou (2de van links), Zoë en Luna (uiterst rechts) hebben de kleuren van de Confrérie met verve verdedigd!

De 2de wedstrijddag werden de U20 op de piste verwacht. Bij de dames op sabel (11dln) pakte Luna De Souter andermaal een bronzen medaille. Het goud was weggelegd voor Cédric Volckaert. Dat Volckaert in goede vorm is, bewees hij al op het BK senioren, toen hij olympiër Seppe Van Holsbeke het vuur aan de schenen legde. Op dit BK (15dln) triomfeerde Volckaert. Met een bijna foutloze poule was hij vrijgesteld voorde 1ste ronde en hij won daarna met 15-6 van Jorian Jamsin (Ce Braine l’Alleud). Op naar de halve finale tegen Sil Audenaert (Sabre Noir). Cédric kende een moeilijke start en kwam 3/0 achter, maar kon de knop omdraaien en uiteindelijk met 15/10 overtuigend winnen. De finale schermde Cédric tegen ex-clubgenoot Jurre Devos (Les Mousquetaires Cinaciens) en opnieuw kon Cédric na een kleine achterstand winnen met 15/10. Goud voor Cédric!

NUMMER 1!!! GOUD voor Cédric! Foto: Luc Gevaert.
Nog meer schoon volk! Coach Alexandra Gevaert, gouden Cédric Volckaert, Zoë Tack, Luna De Souter, Duarte Van Hecke en scheidsrechter van dienst Olivier Antonis. Foto: Luc Gevaert.

Jacob De Vriendt (degen) – Kathleen Kets (sabel) perswerking SMG

Europees Kampioenschap Veteranen in ploeg: sabelteam wordt 8ste.

In het Belgische Ciney werd van 9 t.e.m. 12 mei het Europees Kampioenschap Veteranen in ploeg geschermd. Bij de heren op sabel maakten 2 Confréristen hun opwachting: Alain Thielemans en Olivier Antonis.

Bij de heren tekenden 11 sabelteams present. Onze 2 Confréristen vormden samen met Dimitri Vivane en François Mathis en coach Alain Delcourt de Belgische delegatie en ze zagen zich meteen in een zware poule ingedeeld. Team Hongarije leek de meest haalbare kaart, maar zij bemachtigden uiteindelijk de gouden medaille. Groot-Brittannië werd halve finalist en Frankrijk is altijd een medaillekandidaat maar strandde ditmaal in de T8. Team Belgium verloor alle poulematchen, maar wel met telkens een klein verschil (45-39, 45-39, 45-41) en echt wel goedschermen. Ook de sfeer binnen het team was uitstekend.

Vlnr: Alain Delcourt, Alain Thielemans, Dimitri Vivane, Olivier Antonis en François Mathis.

In de T16 won het Belgische team met 45-32 vlot van Team Nederland. Maar in de T8 kreeg Team Belgium een genadeloos 45-25 verlies te verduren.

Doordat er voor alle plaatsen wordt geschermd, mochten de Belgen opnieuw aan de bak, ditmaal tegen Spanje. De match gaat redelijk gelijk op, maar toch verliezen onze schermers met een gevoel dat een overwinning er toch echt wel in zat. De volgende match tegen Polen (om plaats 7 en 8) was de match te veel voor Team Belgium, zij werden 8ste.

Alain Thielemans is al bij al tevreden over de deelname van de Belgen, met goed schermen en dito sfeer. De ambitie om het in 2026 in Madrid beter te doen is alleszins al aanwezig!

Jonge degen- en sabelschermers halen goud, driemaal zilver en driemaal brons op Belgisch Kampioenschap

De jonge degen- en sabelschermers van de Confrérie haalden dit weekend goud, driemaal zilver en driemaal brons op het BK sabelschermen in Ronse. 

Op zaterdag  zetten de degenschermers al meteen de toon bij de U15. Wout Van Laecke behaalde 7/7 in de poules, clubgenoot Elias Baekelandt 3/6. Wout Van Laecke was zo vrijgesteld voor de T32. Elias Baekelandt moest wel aan de bak en won met 10-3 in zijn T32. Baekelandt vervolgde zijn weg met een stunt. In de T16 schakelde hij de nummer 2 in de tussenstand Lilo Pinsaert (Les Mousquetaires Cinaciens) uit met 10-9 en won daarop ook zonder grote problemen de kwartfinale. In de halve finale nam Baekelandt het op tegen Ulysse Marlière (CE Braine L’Alleud), alweer een stevige tegenstander. Met 5-10 was het de Waal die de wedstrijd domineerde en Elias Baekelandt kaapt zo knap brons weg op het BK! Aan de andere zijde van de tableau zagen we de tussentijdse nummer 1 Wout Van Laecke die in de T16 probleemloos won met 10-4. Ook in de kwartfinale en halve finale kwamen de tegenstanders niet voorbij de ijzersterke Van Laecke. In de finale kon van Laecke de clubeer rechtzetten door de leiding in de wedstrijd tegen Ulysse Marlière te nemen en gaf die niet meer af. Met een eindscore van 10-6 was het goud bij de U15 zo voor Wout Van Laecke!

Kaat Roels, Wout Van Laecke en Elias Baekelandt. Foto: Yoeri Van Laecke.

Bij de dames U15 degen nog een uitstekend prestatie. Kaat Roels begon met 4/5 goed aan haar BK. In de directe uitschakeling won ze heel overtuigend in de T16 met 10-1 en ook de kwartfinale kon Roels niet stoppen. Met 10-5 schakelde ze Elena Van Put (SC Latem-Deurle) uit en in de halve finale was ook Charlotte Böting (SC Latem-Deurle) een maatje te klein voor Kaat Roels. Met 10-7 was het tijd voor de finale dacht Roels. Daar nam ze het op tegen Babette Gauthier (SC Latem-Deurle). Helaas voor Roels kon ze Gauthier net niet kloppen. Een eindscore van 7-10 in het nadeel van Roels was het verdict. Maar desalniettemin mag Roels zich zo vicekampioen noemen bij de U15!

U13 schermers – Ferre Stevens, Lasse, Lode en Basten brachten een beroemde supporter mee! Foto: Seppe Van Holsbeke

Nog op zaterdag zette Ferre Gettemans al meteen de toon bij de U13. Na een strakke poule kon hij meteen door naar de kwartfinale, die hij vlot won van Liam Willaert (La Maison de l’Escrime) met 15-6. Jammer genoeg kwam hij al meteen in de kwartfinales uit tegen zijn trainingsbuddy Nolan Dehaeck, die ook stevig op medaillekoers lag. Ferre kon het pleit winnen met 15-11, maar trof in de halve finale de heersende kampioen Florian Fonder (La Maison de l’Escrime). Die haalde het met 15-9 en verlengde uiteindelijk zijn titel. Ferre moet zich net als vorig jaar tevreden stellen met brons.

Ferre Gettemans (links) kanp met brons! Foto: Claudia Daels.

Op zondag deden onze U15-schermers daar nog drie medailles bovenop. Manou D’Aubioul beet de spits af en liet in de poules maar één wedstrijd liggen. In de kwartfinales schermde ze zich vlot voorbij Eleonore Stassen Verpoest (SC Parcival Leuven) met 15-3. In de halve finales werd het spannend tegen Aiko Natalia Palusova (La Maison de l’Escrime), maar Manou hield het hoofd koel en trok het laken naar zich toe met 15-13. In de finale moest ze uiteindelijk wel haar meerdere erkennen in Juliette Viggria (La Maison de l’Escrime) met 15-5.

Bij de heren intussen hadden Jef Gettemans en Mo Ben Ammou in hun poules elk maar één wedstrijd verloren, en allebei kwamen ze in de tableau 16 meteen uit tegen een mede-Confrérist: Mo versloeg Sebastiaan Van Lishout – Jef haalde het van zijn goede vriend Maël Bosmans. Jef had vervolgens weinig moeite met Matthias Spencer (La Maison de l’Escrime): 15-5. Maar in de halve finale liep het mis tegen Antonin Demangeat (La Maison de l’Escrime). Demangeat haalde het met 15-11 en zou even later Belgisch kampioen worden.

Ook Mo zette intussen zijn tocht door de tableau verder. Hij won de kwartfinale tegen Jack Mayeux (La Maison de l’Escrime) met 15-11 en knokte zich in de halve finale ook voorbij Mauro Massie (SG de Klauwaerts) met 15-10. Maar in de finale bleek Demangeat ook voor Mo een maatje te groot: 15-11. Toch knap zilver voor Mo!

Heel veel schoon volk op deze foto: van boven naar onder en van links naar rechts: Wout Van Laecke, Kaat Roels, Jef Gettemans, Elias Hemelsoet (scheidsrechter), Mo Ben Ammou, Zoë Tack (scheidsrechter), Alexandra Gevaert (begeleidster sabel), Yoeri Van Laecke (begeleider degen), Elias Baekelandt, Veronica Servranckx, Manou d’Aubioul en Maël Bosmans. Foto: Joren Gettemans.

Jacob De Vriendt (degen) – Claudia Daels (sabel) perswerking SMG

3x goud (met BK goud), 5x zilver en 3x brons voor schermers van Gentse Gilde

Het was een druk weekend voor de Gentse veteranenschermers (+40 jaar)! In Luik werd een Europees circuittornooi op sabel geschermd en ook het Belgisch Kampioenschap veteranen vond er plaats.

Op zaterdag pakte Olivier Antonis brons. In de T8 (6 deelnemers) won hij met ruime 10-3 cijfers van de Mexicaan Acoste Pérez-Tejada. In de halve finale had Antonis het moeilijk met Olli Mahlamäki, de Fin won met 10-5.

Het zijn grapjassen die veteranen! Olivier staat de 2de van links. Foto: Kathleen Kets

Op het BK veteranen kwam eerst Rudy Van Coster aan de start. Onze degenschermer  verloor de finale van viervoudig Olympiër Thierry Soumagne in de categorie V4.

Thierry Soumange en Rudy van Coster. Foto: Kathleen Kets

Op het BK sabel zagen we nog meer medailles! Olivier Antonis (V1, 3dln) liet zich brons omhangen. Bij de V2 (3 dln) kon Alain Thielemans zilver opeisen. Joeri Servranckx deed voor de eerste keer een BK mee en won brons. Bij de dames kende Kathleen Kets (V2, 1dln) kende net als vorig jaar geen tegenstand en pakte voor de 10de keer goud.

Kathleen Kets (midden): voor de 10de keer goud. Foto: Kathleen Kets/Serge Ghilardi

Vorige week kwam de jeugd aan bod in het circuit Jeune Lames. Mo Ben Ammou ging voor de 5de keer op rij voor het goud (U15, 13dln); hij won na  en wat vreemde verdeling van de poules van Juliette Viggria (La Maison de l’Escrime) na eerder al knap te winnen van Mauro Massi (De Klauwaerts) en toont zich helemaal klaar te zijn voor de grote sprong naar de competitie van de U17. Manou d’Aubioul (U15, 2dln), Nolan Dehaeck (U13,11 dln) en Ferre Stevens (U11, 6dln) pakten allen zilver.

Ferre, Mo en Manou. Foto: Zoë Tack.

Bij de dames U15 op degen is het Kaat Roels die het beste resultaat wist te behalen. Roels haalde 5/5 in de poules en ging zo onmiddellijk naar de kwartfinales. Daar haalde ze een overtuigende overwinning met 10-4. In de halve finale kreeg Roels het iets lastiger tegen Elena Van Put (SC Latem-Deurle) maar met een winst van 10-7 ging Roels naar de finale, waar ze het opnam tegen Linh Tran Duy (CE La Dague la prime). Het werd een finale op het heetst van de strijd. Uiteindelijk eindigde de finale op tijd in plaats van op punten met 9-8 voor Kaat Roels, heel knap goud dus!

Kathleen Kets (sabel) – Jacob De Vriendt (degen) – perswerking SMG

Belgisch Kampioenschap senioren (BK) Gembloux (BE)

zaterdag 23 en zondag 23 maart 2024

Zaterdag 23 maart – degen

Degen DAMES (33 deelnemers)

 • Haeike Josephy – 10e
 • Clara De Broeck – 11e
 • Bieke Deprez – 19e (5e in 1e divisie)
 • Anke Lenssens – 20e (6e in 1e divisie)
 • Joke Van Der Schueren – 24e (10e in 1e divisie)

RESULTATEN 1e DIVISIE

RESULTATEN ELITE

Degen heren (112 deelnemers)

 • Maxime Baekelandt – 9e
 • Leandro Loeman – 16e
 • Adrian Van De Steene – 18e
 • Bert De Mets – 21e
 • Aeneas De Lamper – 22e
 • Lars Toch – 23e
 • Crijn Verwaal – 32e (2e in 1e divisie)
 • Briecq Bauwelinck – 41e (11e)
 • Robin Ponnet – 47e (17e)
 • Leon Neerman – 58e (28e)
 • Stijn Windels – 63e (33e)
 • Gilles De Witte – 71e (41e)
 • Johan Bauwelinck – 72e (42e)
 • William Janssens – 73e (43e)
 • Leopold Delaer – 75e (45e)
 • Arnaud Thaler – 94e (64e)
 • Brecht Smekens – 111e (81e)
 • Rudy Van Coster – 112e (82e)

RESULTATEN 1e DIVISIE

RESULTATEN ELITE

Zondag 24 maart – sabel

SABEL DAMES (21 deelnemers) – resultaten

 • Hanne Cooreman – 5e
 • Luna De Souter – 9e
 • Zoë Tack – 12e
 • Isabelle Thielen – 13e
 • Hélène Derde – 16e

SABEL HEREN (29 deelnemers) – RESULTATEN

 • Jules-Emile De Visscher – 1e
 • Seppe Van Holsbeke – 2e
 • Lester Kurvers – 5e
 • Cédric Volckaert – 10e
 • Olivier Antonis – 15e
 • Corto Wittouck – 18e
 • Cyriel Van Ingelgem – 25e
 • Robbe Marckx – 26e

Na 15x Seppe Van Holsbeke krijgt de Gentse Gilde een nieuwe Belgisch Kampioen sabel

Het BK schermen is een vaste afspraak in de agenda van de schermers van de Gentse Sint-Michielsgilde en dat zij massaal aanwezig waren was dus geen verrassing. Op degen noteerden we verschillende podiumkandidaten, op sabel keken we reikhalzend uit naar een 16de overwinning van Olympiër Seppe Van Holsbeke. Maar het was clubgenoot Jules-Emile De Visscher die het goud afsnoepte!

Maar eerst gaan we de resultaten van de degenschermers bekijken. Wegens het grote aantal deelnemers wordt het BK in enkele categorieën gesplitst. Zo zijn de schermers met de beste Belgische ranking vrijgesteld voor de eerste ronde van het toernooi. De overige schermers nemen het in poules tegen elkaar op, om zo een dagranking op te bouwen. De 20 beste schermers uit die poules mogen door naar de elite groep. In die groep komen ook de eerder vrijgestelde schermers aan de start. De overige schermers gaan verder in de zogenaamde eerste divisie. Het beste resultaat in de elite groep is van Maxime Baekelandt, hij eindigde als 9de. In de eerste divisie is het beste resultaat voor Crijn Verwaal, hij pakte daar het zilver. Verwaal begon het toernooi met 4/5 in de poules. Hij won daarop in de T64 en T32 probleemloos zijn wedstrijden, maar in de T16 kreeg Verwaal het iets moeilijker tegen clubgenoot Briecq Bauwelinck (11de). Het was een zeer spannende wedstrijd die uiteindelijk eindigde op een 15-14 overwinning voor Crijn . In de kwartfinale won Verwaal van Barnabas Ozsvart (La Maison de l’Escrime) met 15-13. ook zijn match in de halve finale tegen Noe Ives (La Maison de l’Escrime) won hij na opgave van de tegenstander. In de finale nam Crijn Verwaal het zo op tegen Nicolas Van Coppenolle (SC Parcival). De vermoeiende dag woog helaas al wat door en Van Coppenolle wist een voorsprong nemen op Verwaal en hij won uiteindelijk ook met 15-11. Crijn Verwaal mag zo tevreden het zilver meenemen naar Gent in de eerste divisie.

Crijn schittert op de 2de plaats. Foto: Bieke Deprez.

Bij de jeugd is het BK pas later. Wout Van Laecke had zo alle tijd om te schitteren bij de U17 in Hasselt. Schitteren deed hij ook, Van Laecke haalde 4/4 in de eerste en nog eens 4/4 in de tweede poule. Hij won daarop probleemloos in de T16 en T8. In de halve finale kon ook Milo Piraux (Les Mousquetaires Cinaciens) onze Gentenaar niet stoppen. De match eindigde op 15-9 in het voordeel van Wout Van Laecke. Tot slot was ook Ward Samyn (SC Parcival) niet sterk genoeg om Van Laecke te kloppen in de finale. Met een genadeloze 15-11 won hij de finale en zo dus het goud.

Goud voor Wout! Foto: Yoeri Van Laecke.

Op zondag trokken onze sabelschermers naar Gembloux (30 deelnemers). Seppe Van Holsbeke won bij de senioren al 15 nationale titels op rij, en dus was het uitkijken of er opnieuw goud ging volgen.

In de T16 werd Seppe het vuur aan de schenen gelegd door clubgenoot Cédric Volckaert (10de).  Cédric schermde zonder druk had duidelijk plezier in de superspannende match met gelijk opgaande tussenstanden  Het haasje over springen bracht de 2 toppers op 14-14, maar Seppe kon met 15/14 zeer nipt winnen. In de kwartfinale kwam Seppe nog eens tegenover een clubgenoot te staan, het werd15/8 in het nadeel van Lester Kurvers (5de). Ook Nand Prossé (Le Sabre Noir) kon met 15/5 Seppe niet stoppen.

De finale dan, opnieuw een finale tussen 2 Confréristen en opnieuw een bloedstollende wedstrijd waarbij beide schermers punt na punt opeisten. Opnieuw werd het 14-14 en de spanning was te snijden. Uitdager Jules-Emile De Visscher besloot met een duidelijke treffer en 15-14 op het scorebord. Goud voor Jules-Emile en zilver voor Seppe!

2 toppers én vrienden: Jules-Emile en Seppe. Foto: Kathleen Kets.

Het competitiebeestje in Seppe Van Holsbeke is echter nog niet verdwenen want na dit BK kijkt hij al onmiddellijk naar de toekomst: “ik had mijzelf voorgenomen om te stoppen met BK’s als ik zou verliezen. Maar 15-14 … super dat een clubgenoot met het goud aan de haal gaat. Maar Jules-Emile is gewaarschuwd, 15-14, dat is het einde niet, ik probeer volgend jaar opnieuw, aldus een vastberaden Seppe Van Holsbeke.

Bij de dames (21 deelneemsters) scoorde Hanne Cooreman het beste; zij werd mooi 5de.

Seppe, Jules-Emile, Lester en Hanne. Foto: Kathleen Kets

Jacob De Vriendt (degen) – Kathleen Kets (sabel)

Gentse schermers schitteren op Nationaal Circuit: brons voor Haeike Josephy en Cédric Volckaert, zilver voor Leon Neerman

Bij de senioren op degen in Nijvel behaalde Haeike Josephy brons. Josephy haalde 5/5 in de poules. Ze schakelde daarop in de T16 clubgenoten Anke Lenssens uit met 15-9. In de kwartfinale won Josephy van de Nederlandse Ulrieke Kocken ook met 15-9. In de halve finale nam Josephy het zo op tegen Emma Labro (Flanders Fencing). Na een spannende match was het uiteindelijk Labro die won met 15-11. Zeer mooi brons dus voor Haeike Josephy op 2 weken voor het BK.

Haeike (uiterst rechts) wint brons! Foro: Maxime Baekelandt.

Bij de heren was er zilver voor Leon Neerman. Hij stond na een 4/6 in de poules 22ste in het tussenklassement. Maar Neerman vocht dapper verder zo won hij met 15-12 in de T64. De daaropvolgende T32 en T16 konden hem niet kraken. Zo stond hij al snel in de kwartfinale waar hij clubgenoot Lars Toch (5de) uitschakelde met 15-14. In de halve finale schakelde Leon Neerman op indrukwekkende wijze Maxime Habran (CE Braine L’Alleud) uit met 15-7. In de finale moest hij zo enkel nog voorbij Cyrille De Bock (KSSMA Ronse). Helaas voor Neerman was De Bock een maat te sterk, hij verloor met 3-15 in de finale. Desondanks een zeer knappe prestatie met het zilver.

Leon Neerman trots op de tweede plaats! Foto: Andrey Mazanov.

Nog in Nijvel maar op sabel (16 deelnemers) was het onze Confrérist Cédric Volckaert die een bronzen plak kreeg. Met 6x winst en 1x verlies tegen de latere winnaar, trok hij met vertrouwen naar de uitschakelingsronde. Het werd 15/4 tegen zowel Yuro Parlicki (CE les 3 Armes) als Nicolas Mendoza Velasquez (Parcival) wat Volckaert in de halve finale bracht. De spanning bereikte een hoogtepunt in de match tegen de latere nummer 1 Philippe Jacques (CE Braine l’Alleud), waarbij beide schermers aan elkaar gewaagd waren. Uiteindelijk trok Cédric aan het kortste eind met een score van 15-12.  

Cédric (midden) op het podium met brons! Foto: Angela Rasschaert.

In het Nederlandse Arnhem werden de prijzen Ferrum Vetus 2023 uitgereikt. Kathleen Kets (sabel) werd beloond als beste dame in de categorie V2, clubgenoot Alain Thielemans (sabel) deed nog beter door niet alleen als beste in zijn eigen leeftijdscategorie V2 uit de bus te komen, maar ook nog over alle leeftijden heen de beste schermer van 2023 te zijn!

Op het national circuit senioren  sabel heren (16 deelnemers) was het onze Confrérist Cédric Volckaert die een bronzen plak kreeg. Met 6x winst en 1x verlies tegen de latere winnaar, trok hijt met vertrouwen naar de uitschakelingsronde. Het werd 15/4 tegen zowel Yuro Parlicki (CE les 3 Armes) als Nicolas Mendoza Velasquez (Parcival) wat Volckaert in de halve finale bracht. De spanning bereikte een hoogtepunt in de match tegen de latere nummer 1 Philippe Jacques (CE Braine l’Alleud), waarbij beide schermers aan elkaar gewaagd waren.  Uiteindelijk trok Cédric aan het kortste eind met een score van 15-12.  

In het Nederlandse Arnhem werden de prijzen Ferrum Vetus 2023 uitgereikt. Kathleen Kets werd beloond als beste dame in de categorie V2, clubgenoot Alain Thielemans deed nog beter door niet alleen als beste in zijn eigen leeftijdscategorie V2 uit de bus te komen, maar ook nog over alle leeftijden heen de beste schermer van 2023 te zijn!

In Laon (Frankrijk) is Alexander De Winter geëindigd op een 24ste plek. De Winter is zo beste Belg. Wout Van Laecke eindigde één plek lager als 25ste op 207 deelnemers in een zware degencompetitie. Een puik resultaat!

Medaillefeest in Embourg en Sint-Martens-Latem

Het gaat goed met de degenschermers in de voorbereiding naar het Belgisch Kampioenschap. De Confréristen zijn de voorbije twee weken op verschillende plekken aan de start gekomen. Zo is er nieuws van het Europees Kampioenschap in Napels, maar ook dichter bij huis uit Embourg en Sint-Martens-Latem.

Op het ploegentoernooi in Embourg behaalde de ploeg met Maxime Baekelandt, Haeike Josephy en Olivier Burez zilver. Ze begonnen de dag goed, met 3/3 in de poules. Daarop wonnen ze bijna moeiteloos hun wedstrijden in de directe uitschakeling. In de finale verloren ze uiteindelijk met 45-42 van Brussels Fencing Club, zilver was zo het eindresultaat.

Lees verder onder foto.

Foto: Maxime Baekelandt – Haeike Joesphy, Olivier Burez en Maxime Baekelandt in Embourg

In Sint-Martens-Latem is de Latem Open geschermd. Heel wat Gentse schermers stonden aan de start.
Bij de U17 behaalde Wout Van Laecke 5/6 in de poules en schakelde in de halve finale clubgenoot Alexander De Winter uit met 15-9. In de finale won Van Laecke met 15-8 van Ward Samyn (schermclub Parcival). Goud voor Wout Van Laecke en brons voor Alexander De Winter.

Bij de U11 nog meer medailles. In deze gemengde competitie behaalde Eva Kruithof zilver. Brons was voor clubgenoten Whang Zhang Yuhan en Oscar De Winter.
Bij de U13 behaalde Hanne Van Laecke zilver.

Leon Neerman en Leopold Delaeye zorgden bij de senioren dan weer voor twee maal brons. Zij wisten te overtuigen in de poulerondes. Ook in de directe uitschakeling volgde een bijna foutloos parcous. In de halve finale stond Leon Neerman tegen Cyrille De Bock (KSSMA) uitendelijk was het De Bock die won met 15-13.
Leopold Delaeye trof de Nederlander Jesse Pieper in zijn halve finale. De Nederlander trok aan het langste eind en maakte het af met 15-10. Twee maal brons is het eindresultaat bij de senioren.

Bij de dames senioren een gelijkaardig verhaal. Twee maal brons voor Anke Lenssens en Bieke Deprez. Zij wonnen beide in de T8 en stonden zo in de halve finale. Bieke Deprez nam het op tegen Anna Neerman (Schermclub Latem-Deurle). Neerman won de wedstrijd met 15-5. Anke Lenssens nam het op tegen Donnatienne Dupas (Schermclub Latem-Deurle). Na een heel spannende wedstrijd wist Dupas net de bovenhand te nemen. 15-14 was het in het voordeel van de Latemse. Brons was zo voor Anke Lenssens en Bieke Deprez.

Voor Wout Van Laecke geen rustig weekend, hij nam ook nog deel bij de U15. Hij herhaalde het scenario van een dag eerder bij de U17. Deze keer stond hij in de finale tegenover Lars Van Renterghem (Schermclub Latem-Deurle). Ook hier winst voor Van Laecke met 15-11 en zo ook goud bij de U15.

Lees verder onder foto.

Tot slot was er Kaat Roels bij de dames U15. Roels overtuigde in de poules en ging verder op dat elan in de directe uitschakeling. Roels won in de halve finale met 15-6 van Maud Misztal (Schermclub Latem-Deurle). In de finale nam ze het op tegen Charlotte Böting (Schermclub Latem-Deurle). Roels vocht dapper door maar uiteindelijk verloor ze met 13-15 in de finale. Zilver voor Kaat Roels is het eindresultaat.

Op het EK U17 te Napels (Italië) eindigde Wout Van Laecke als 54ste. Van Laecke haalde 3/6 in de poules. Van Laecke won daarop in de T128. In de T64 moest hij de Turk Mert Ahmet Koc laten voorgaan met 15-14. Van Laecke is zo beste Belg bij de U17. Een knappe prestatie voor de 15-jarige Van Laecke.

Bij de U20 werd Lars Toch 55ste. Toch won 3 van de 6 wedstrijden in de poules. Lars Toch won daarop in de T128. In de T64 verloor hij nipt met 13-15 van de Duitser Julius Ruppenthal. Leandro Loeman eindigde op plek 102.

Perswerking Sint-Michielsgilde
Jacob De Vriendt

Succesvolle prestaties op schermtoernooi Circuit Jeunes Lames te Huy – Cédric Volckaert klaar voor EK in Napels

Op het recente schermtoernooi van de CJL in Huy, toonden Manou D’Aubioul (zilver) en Mohamed Ben Ammou hun vastberadenheid op de piste, en dat loont! Beide talenten schermen bij de oudste schermvereniging ter wereld, de Gentse Sint-Michielsgilde.

Op sabel dames U15 (5 deelnemers) wist Manou na een teleurstellende poule met maar 1 overwinning, zich perfect te herpakken. Haar 1e uitschakelingsronde was direct tegen een geducht tegenstander die het haar in de poule al moeilijk had gemaakt, maar dit keer kon ze met 15-14 nipt de bovenhand halen. In de finale was tegenstander Juliette Viggria (La Maison de l’Escrime) net te sterk en moest ze zich bij 10-15 verlies neerleggen.

Mo haalde op 2 overwinningen na al het mogelijke uit de voorronde bij de sabel heren U15 (11 deelnemers). In zijn 1 uitschakelingsronde moest hij direct tegen Célestin Revelart (La Maison de l’Escrime) van wie hij in de poule was verloren. Dit keer kon hij echter wel tonen wie baas was en won hij met duidelijke  15-0 cijfers. Hierna mocht hij in de halve finale tegen die andere die het hem in de poule moeilijk heeft gemaakt, Antonin Demangeat (La Maison de l’Escrime). In deze match had Mo toch wat meer moeite om de bovenhand te behalen, maar na een uiterst spannende match kon hij met een score van 15 tegen 14 doorstoten naar de finale. In deze finale moest hij tegen Nicolas Fourestié (La Maison de l’Escrime) en tegen hem kon Mo het goud binnenhalen, zonder al te veel weerstand. Het werd uiteindelijk 15-10.

Mo (goud), coach Jérôme en Manou (zilver). Foto: Jérôme De Visscher.

Nog op sabel schermde Cédric Volckaert op het Wereldbekertornooi van Dourdan (F, 105 deelnemers)). Cédric kende een eerder trage start in de poule maar kon nog 4 partijen – waaronder tegen de 2 best  geplaatste schermers van de poule – winnen. Als 30ste in het tussenklassement en een eerste vrijstelling moest Cé het in de tabel 64 opnemen tegen de nummer 35. Zijn tegenstander Tom Couderc (F) bleek sterker en onze Belg verloor stevig met 15-5; Cédric werd knap 43ste.

In het teamtoernooi begon het Belgische team (met Sil Audenaert, Jurre Devos, Nand Prossé en Cédric Volckaert) zwak tegen Azerbeidzjan (45-30), maar ze herpakten zich en wonnen met 45/41van Brazilië. Cédric speelde een belangrijke rol in die match en kijkt vol vertrouwen naar het EK U20 eind februari in Napels eind februari.

Cédric Volckaert. Foto: Luc Gevaert.