Succesvolle prestaties op schermtoernooi Circuit Jeunes Lames te Huy – Cédric Volckaert klaar voor EK in Napels

Op het recente schermtoernooi van de CJL in Huy, toonden Manou D’Aubioul (zilver) en Mohamed Ben Ammou hun vastberadenheid op de piste, en dat loont! Beide talenten schermen bij de oudste schermvereniging ter wereld, de Gentse Sint-Michielsgilde.

Op sabel dames U15 (5 deelnemers) wist Manou na een teleurstellende poule met maar 1 overwinning, zich perfect te herpakken. Haar 1e uitschakelingsronde was direct tegen een geducht tegenstander die het haar in de poule al moeilijk had gemaakt, maar dit keer kon ze met 15-14 nipt de bovenhand halen. In de finale was tegenstander Juliette Viggria (La Maison de l’Escrime) net te sterk en moest ze zich bij 10-15 verlies neerleggen.

Mo haalde op 2 overwinningen na al het mogelijke uit de voorronde bij de sabel heren U15 (11 deelnemers). In zijn 1 uitschakelingsronde moest hij direct tegen Célestin Revelart (La Maison de l’Escrime) van wie hij in de poule was verloren. Dit keer kon hij echter wel tonen wie baas was en won hij met duidelijke  15-0 cijfers. Hierna mocht hij in de halve finale tegen die andere die het hem in de poule moeilijk heeft gemaakt, Antonin Demangeat (La Maison de l’Escrime). In deze match had Mo toch wat meer moeite om de bovenhand te behalen, maar na een uiterst spannende match kon hij met een score van 15 tegen 14 doorstoten naar de finale. In deze finale moest hij tegen Nicolas Fourestié (La Maison de l’Escrime) en tegen hem kon Mo het goud binnenhalen, zonder al te veel weerstand. Het werd uiteindelijk 15-10.

Mo (goud), coach Jérôme en Manou (zilver). Foto: Jérôme De Visscher.

Nog op sabel schermde Cédric Volckaert op het Wereldbekertornooi van Dourdan (F, 105 deelnemers)). Cédric kende een eerder trage start in de poule maar kon nog 4 partijen – waaronder tegen de 2 best  geplaatste schermers van de poule – winnen. Als 30ste in het tussenklassement en een eerste vrijstelling moest Cé het in de tabel 64 opnemen tegen de nummer 35. Zijn tegenstander Tom Couderc (F) bleek sterker en onze Belg verloor stevig met 15-5; Cédric werd knap 43ste.

In het teamtoernooi begon het Belgische team (met Sil Audenaert, Jurre Devos, Nand Prossé en Cédric Volckaert) zwak tegen Azerbeidzjan (45-30), maar ze herpakten zich en wonnen met 45/41van Brazilië. Cédric speelde een belangrijke rol in die match en kijkt vol vertrouwen naar het EK U20 eind februari in Napels eind februari.

Cédric Volckaert. Foto: Luc Gevaert.

Universitair Kampioenschap Schermen: goud voor Lesters Kurvers en zilver voor Hélène Derde

Het Universitair Kampioenschap Schermen was dit weekend het toneel van mooie prestaties. Onder de getalenteerde schermers bevonden zich 4 Confréristen die de eer van de Universiteit Gent en de Odisee Hogeschool hoog hielden.

In de categorie sabel dames (8 deelneemsters) liet Hélène Derde (UGent) al in de voorronde zien dat ze in topvorm was, met zes overwinningen uit zeven wedstrijden. Ze doorstond met overtuiging de uitschakelingsrondes; tegen Kaat Sondervorst behaalde Hélène een overtuigende 15-2 overwinning, en ook tegen Romane Minne wist ze met een score van 15-7 haar tegenstander te verslaan. De finale beloofde een spannende strijd te worden, waarin Hélène het opnam tegen de geduchte Apoline Fondeur. Helaas was de energie van Hélène in de finale wat zoek en Apoline won met 15-6 de finale. Desondanks mag Hélène Derde trots zijn op haar prestatie en de zilveren medaille!

Een selfie van dit olijke trio: Hélène, Cédric en Lester

Bij de heren op sabel telden we 9 deelnemers en 3 Confréristen. Duarte Van Hecke (Odisee Higechool, 9de) kon niet winnen van een te sterke Liam Dauchat. Cédric Volckaert (UGent) stond 3de na de poule, maar verloor met 15/14 nipt van Gauthier Legrand, waardoor hij uiteindelijk de 5de plaats behaalde.

Lester Kurvers zette zich na de poules (7V/1D) in pole position en in de uitschakelingsronde versloeg hij Liam Dauchat (15/1) en Brecht Van Quatenhove (15/10). De finale bracht Lester tegenover de geduchte Philippe Jacques. De spanning was te snijden, en de score ging gelijk op tot 10-10. Toen drukte Lester zijn stempel op de match en sleepte hij het goud binnen met een eindstand van 15-12.

3x goud, 5x brons voor Gentse schermers

De eerste maand van het jaar is bijna om. De Gentse schermers en schermsters hebben alvast niet stilgezeten in die eerste maand. Maar liefst acht medailles de voorbije 2 weken, het verslag lees je hier.

Foto Yoeri Van Laecke – Yoeri en Wout Van Laecke in Waterloo

In Waterloo behaalde Wout Van Laecke goud bij de U17. Van Laecke begon zeer goed aan het toernooi en haalde 5/6 in de poules. Hij was zo vrijgesteld voor de T32 en kon ook in de T16 heel overtuigend winnen met 15-0. In de kwartfinale won Wout Van Laecke van Milo Piraux (Les Mousquetaires Cinaciens) met 15-9. In de halve finale stond hij zo tegen Alexander Jacxsens (SC Latem-Deurle), die op dat punt nummer één stond na de poules. Van Laecke was duidelijk niet onder de indruk van zijn tegenstander. Hij nam al snel de leiding en liet zijn voorsprong niet meer los. 15-10 was het eindresultaat in die halve finale. Zo was enkel nog Ward Samyn (SC Parcival Leuven) die Wout Van Laecke nog van winst kon houden. Maar de winnersmood liet onze Gentenaar al dromen van winst. En winnen deed Wout Van Laecke, met 15-10 was het goud binnen.

In Novi Sad is Alexander De Winter 20ste geworden op 192 deelnemers. Hij haalde 5/5 in de poules. Na winst in de T128 en T64 verloor De Winter uiteindelijk in de T32 van de Griek Vasileios Tsokas met 15-11. Toch een knappe prestatie van Alexander De Winter die eindigde als beste Belg!

Bij de dames U15 behaalde Kaat Roels brons in Watermael-Bosvoorde. Roels begon met 4/6 goed aan de poules. Ze won daarop vlot in de T16 en ook in de kwartfinale won ze overtuigend van de Luxemburgse Teresa Cuccureddu met 10-4. In de halve finale nam Roels het op tegen Babette Gauthier (Les Mousquetaires Cinaciens). Roels streed dapper maar verloor uiteindelijk met 8-10 en eindigde zo als derde.

Lees verder onder foto.

Foto: Maxime Baekelandt – Kaat Roels in Watermael-Bosvoorde

Tot slot behaalde Adrian Van De Steene goud in Tourcoing, brons was voor Crijn Verwaal.

Zoë Tack eigende zich een bronzen medaille toe op het NC U17 sabel in Waterloo. Met 3V/2D kwam Zoë in de eerste uitschakeling tegen Anne-Lucie Verdeyen (LAMDL) uit. Het werd 8/1 aan de rust en Zoë won de partij met 15/2. Vervolgens moest zij het opnemen tegen Florence Vertenten (LAMDL). Deze wedstrijd was iets moeilijker en Vertenten kon met 15/8 het pleit winnen. Brons voor Zoë Tack!


Afgelopen weekend werden onze jongere sabelschermers in Watermael-Bosvoorde op het appel verwacht.
Bij de U15 heren sabel (14 deelnemers) zagen we 2 Confréristen: Mohamed Ben Ammou en Maël Bosmans. Mo werd na de poules 2de in het tussenklassement. Vrijgesteld van de T16, kwam Mo in de kwartfinale uit tegen Florian Fonder (LAMDL), het werd 15/10 in het voordeel van Mo. In de halve finale wou Jack Mayeux (LAMDL) hem nog het vuur aan de schenen leggen, maar Mo liet zich niet van de wijs brengen en won met duidelijke 15/5 cijfers. Op naar de finale, waar hij het opnam tegen Antonin Demangeat (LAMDL), een geduchte tegenstander. Het werd een match op het scherp van de snee en mede dankzij de goede ondersteuning van coach Hanne Cooreman werd de thriller met 15/14 in het voordeel van MO beslecht! Goud voor Mohammed Ben Amou!

Foto Hanne Cooreman – Hanne, Cyriel, Maël, Manou en Mo


Clubgenoot Maël Bosmans behaalde brons. Met een gemiddelde poule (3/3) stond hij 6de in de tussenstand, maar was vastbesloten enkele plaatsjes te klimmen. Met 15/13 winst van Sakhan Derriennic (LAMDL) en 15/11 winst tegen Mauro Massie (De Klauwaerts) kon Maël doorstoten tot in de halve finale. Daar moest hij het opnemen tegen Antonin, die met 15/7 te sterk bleek te zijn, brons dus voor Maël.


Bij de U15 dames sabel (11 deelneemsters) was het Manou D’Aubioul die brons opeiste. Na de poule unique kon Manou als 3de op de ranking aan de uitschakelingsronde beginnen. Ze won met 15/11 van Clara Herman (SCPL), maar moest in de halve finale genoegen nemen met 8/15 verlies van Juliette Viggria (LAMDL). Brons voor Manou!

Perswerking Sint-Michielsgilde
Kathleen Kets & Jacob De Vriendt

Acht stroppen voor de Confrérie

Kerstballen, rendieren en glühwein zijn een goed begin, maar de kerstperiode is pas echt compleet met het jaarlijkse Stropkenstornooi onder het Gentse Belfort. Dat vindt de Kerstman zelf ook, want hij komt elk jaar in hoogst eigen persoon de prijzen uitreiken aan de jongste sabelschermers.

En bij de winnaars van de felbegeerde stroppen zijn ook dit jaar weer heel wat Confréristen. Bij de U11 namen ze zelfs het hele podium in: Luca Van Steen haalde goud, Ferre Stevens zilver en Lasse Ferdinande brons.

De deelnemers bij de U11 zijn er klaar voor! Foto: Luc Gevaert.

Ook bij de U13 lukte dat bijna. Ferre Gettemans, Merlijn Desteur en Remi Debruyckere schermden een knappe poule en haalden zo de halve finales. Ferre won die van Merlijn (15-6), terwijl Remi de duimen moest leggen voor Jules Denis (Schermgilde de Klauwaerts). In de finale haalde Ferre het van Jules, dus goud voor Ferre en brons voor Merlijn en Remi !

De U13 hebben er zin in! Foto: Luc Gevaert.

Ook bij de schermers van de U15 werd het een uitschakelingsronde op het scherp van de snee. Trainingsbuddy’s Jef Gettemans en Maël Bosmans haalden de halve finales, maar kwamen jammer genoeg tegen elkaar uit. Jef haalde het in dat duel met 15-5. In de finale trof hij de Nederlander Lin Jifeng (Schermcentrum Amsterdam). Lin bleek net iets scherper en trok met 15-12 het laken naar zich toe. Toch mooi zilver voor Jef en brons voor Maël.

De U15: ready to shine! Foto: Luc Gevaert.

Joren Gettemans

U23 Europees Circuit – Cédric Volckaert wordt 16e!

Cédric maakte zelf een verslag van zijn tornooi en dat kunnen we alleen maar toejuichen!!

Samen met Servaas (Breyne – nvdr) trok ik met de trein (altijd een avontuur) op pad naar Duitsland. Na een niet zo vlotte poule was het tijd voor de tableau, waar ik won tegen de Oostenrijkse Lennhk. In de 32 verloor ik van de Sloveen Peter Kranj met 15/9. Gelukkig was er een herkansingstableau waar ik won van Baba Omar met 15/13, spannender dan nodig tegen deze grote logge schermer. Vervolgens kwam ik uit tegen de Duitser Meka Valentin, waar ik won met 15/8. Ten slotte kwam ik uit tegen Kühling Julian waar ik na een kleine flater met 15/2 verloor. Uiteindelijk werd ik 16e.

Landgenoot Gijs Vannieuwenborgh werd knap 3e.

Servaas Breyne (2de van links) met Cédric Volckaert (3de van links) met rest van de Belgische delegatie. Gijs staat naast Cédric.

Cédric Volckaert – sabelschermer in hart en nieren.

1x goud & 2 x brons bij Gentse schermers

Maar liefst drie medailles, dat is het resultaat van een druk schermweekend. Bij de U15 is het brons voor Elias Baekelandt in Nederland. Bij de senioren is het goud voor Maxime Baekelandt en brons voor Haeike Josephy.

Op de Dutch Open stond Elias Baekelandt aan de start. Baekelandt begon met 4/5 uitstekend aan de poules. Hij won daarop in de T16 van de Nederlander Leon Makarov met 15-12. Ook in de kwartfinale versloeg hij een andere Nederlander Sverre Jansen met 15-9. In de halve finale stond Elias Baekelandt zo tegenover Niels Hebette (Les Mousquetaires Cinaciens). Baekelandt toonde prima schermen, toch was het Hebette die de wedstrijd wist te winnen met 15-5. Elias Baekelandt behaalde zo knap het brons.

Grote broer Maxime Baekelandt schermde op hetzelfde moment in het Waalse Perwez bij de senioren. Hij haalde daar 5/6 in de poules. Baekelandt ging ook daarna zo verder met winst in de T64 en T32. In de T16 werd het iets spannender tegen de Kroaat Jakov Sola. Het werd een spel op tijd dat Maxime Baekelandt uiteindelijk wist te winnen met 11-8. Daarop won hij ook in de kwartfinale en in de halve finale versloeg hij Geoffroy Husson (La Maison d’Escrime) met 15-9. Zo stond hij in de finale tegen Cyrille De Bock (KSSMA Ronse). Deze wedstrijd was ook na het slopende toernooi geen probleem voor Maxime Baekelandt. Baekelandt won met 15-9 en dus het goud.

Lees verder onder foto.

Katrien Janssen
Foto: Katrien Janssen – Maxime Baekelandt (midden) en Lars Toch (rechts) in Perwez

Lars Toch behaalde in dezelfde wedstrijd brons. Toch deed het met 4/5 in de poules heel goed. Hij ging zonder veel moeite door de directe uitschakeling. Tot hij in de halve finale verloor van Cyrille De Bock met 15-11.

Bij de dames in Perwez was het brons voor Haeike Josephy. Josephy haalde 6/6 in de poules en stond zo derde bij de start van de directe uitschakeling. Ze won daar de T16 en ook in de kwartfinale versloeg ze Noa De Clerck (CE Braine l’Alleud) met 15-13. Zo stond Haeike Josephy in de halve finale tegenover Valeria Spazzoli (La Maison d’Escrime). In deze spannende wedstrijd kon het beide kanten op. Uiteindelijk was het de Waalse die een kleine voorsprong nam. De wedstrijd eindigde op 15-10 in het nadeel van Haeike Josephy. Zij kan zo op het brons meenemen naar Gent!

Lees verder onder foto.

Foto: Maxime Baekelandt – Haeike Josephy (rechts) in Perwez

Tot slot is Wout Van Laecke in het Franse Grenoble 59ste geworden op 219 deelnemers. Alexander De Winter behaalde per ploeg met “België 2” de 12de plek op 31 deelnemende ploegen.

Perswerking Sint-Michielsgilde
Jacob De Vriendt

Goud, zilver en 2x brons voor de jonge Gentse sabelschermers in Hasselt

De jonge sabelschermers van de Gentse Confrérie zijn dit weekend van het jeugdtornooi in Hasselt teruggekeerd met een gouden, een zilveren en twee bronzen medailles. 

Op zaterdag traden Ferre Gettemans en Nolan Dehaeck aan in de U13 gemengd. Beiden schermden zich met overtuiging door hun poulewedstrijden en werden vrijgesteld in de tableau 16. In de tableau 8 won Nolan vervolgens vlot van Paola Bouanchaud (La Maison de l’Escrime) met 15-3, terwijl Ferre op de piste ernaast hetzelfde deed met Logan Wang (Parcival Leuven) met 15-5. Jammer genoeg kwamen de twee trainingsmaatjes elkaar al in de tableau 4 tegen. Ferre trok aan het langste eind met 15-6 en stootte zo door naar de finale tegen Florian Fonder (La Maison de l’Escrime). Na een turbulente match moest Ferre de duimen leggen met 15-11.  Maar knap zilver voor Ferre en brons voor Nolan!

Nolan (brons) en Ferre (zilver) schermden alweer een puike wedstrijd! Foto: Claudia Daels.

Genoeg reden voor Maël Bosmans en Mo Ben Ammou om de dag erna opnieuw op zoek te gaan naar het goud. Beiden schermden een knappe poule en werden vrijgesteld in de tableau 16. Mo schermde zich vervolgens voorbij Sakhan Derriennic (La Maison de l’Escrime) met 15-7, Maël deed hetzelfde met Rafael Teran (La Maison de l’Escrime) met 15-5.  Mo won vervolgens van Mauro Massie (Klauwaerts) met 15-10 en plaatste zich voor de finale. Eventjes leek dat een Confrérie-feestje te worden, maar Maël haalde het net niet van Antonin Demangeat (La Maison de l’Escrime) in een nagelbijter van een halve finale (15-14), en moest genoegen nemen met brons. In de finale hield Mo het hoofd koel tegen Demangeat: 15-13 en goud!

Mo Ben Ammou pakt goud, Maël (uiterst rechts) brons. Foto: Zoë Tack.

Joren Gettemans – perswerking sabel SMG

2x zilver en 1x brons voor Gentse schermers in Chaudfontaine, Gents talent aast op EK-selectie

Reeds voor de 23ste keer werd in Chaudfontaine een recreatief tornooi  op de 3 wapens (floret, degen en sabel) georganiseerd. Enkele Gentse schermers tekenden present en eisten maar liefst 3 medailles op! Luna De Souter piekte op haar beurt op het selectietornooi van Straatsburg.

Bij de U13 (10 deelnemers) traden drie Gentse schermers aan om de kleuren van de Confrérie te verdedigen: Lucas Van Daele, Merlijn De Steur en Ferre Gettemans. Jammer genoeg kwamen Lucas en Merlijn al meteen in de tableau 16 tegenover elkaar te staan. Merlijn won het pleit met 15-4 en trof in de kwartfinales Simon de Le Hoye (La Maison de l’Escrime) voor een duel op het scherp van de snee. Merlijn liet zijn tegenstander tot 14 schermen maar trok daar de lijn, om met 15-14 alsnog het laken naar zich toe te trekken. Straf!

Intussen was Ferre vrijgesteld voor de tableau 16. In kwartfinale won hij vlot van Julie Saenen (SC Parcival Leuven) met 15-7, maar in de halve finales wachtte Florian Fonder (La Maison de l’Escrime). Het werd een mentale rollercoaster, waarbij beide schermers afwisselend een flinke voorsprong uitbouwden. Bij 8-14 achterstand draaide Ferre weer de rollen om. Het leek er even op dat hij het huzarenstukje van Merlijn zou herhalen en hij kwam terug tot 14-12, maar moest toch de duimen leggen (15-12). Merlijn won zijn halve finale van Alaia Galdos (SC Parcival Leuven) wel vlot (15-8). Maar ook hij moest in de finale het onderspit delven tegen Fonder, met 15-10. Toch knap zilver voor Merlijn en brons voor Ferre.

Merlijn, coach Hanne, Ferre en grote broer Jef! Foto: Joren Gettemans.

Nog meer medaillenieuws vonden we bij de senioren (9 deelnemers). Dames en heren schermden gemengd en Duarte Van Hecke kon na 2 goede poulerondes een tweede plaats in het tussenklassement verzilveren. In de kwartfinale won Van Hecke met 15-9 van Tao Papalia (CE Embourg), in de strijd om een finaleplaats verloor Van Hecke met het kleinste verschil (15-14) van Margeaux Decortis (CE Embourg). Zilver voor voor Duarte die 2de werd in het klassement van de heren!

Intussen werd in het Franse Straatsburg een selectietornooi U17 voor deelname aan het EK/WK U17 geschermd. De Gentse Gilde mocht niet ontbreken op het appel en stuurde een mooi aantal talenten in de dop. Uitschieter van dienst was Luna De Souter, zij slaagde er in knap 16de te worden op dit druk bezet tornooi van het national circuit in Frankrijk.  

Sabel: resultaten heren U17 (149 deelnemers): Arthur Van Lier: 73e, Corto Wittouck: 79e, Mats Van Lishout: 83e, Cyriel Van Ingelgem: 97e, Mo Ben Ammou: 132e, Maël Bosmans: 139e. Sabel: resultaten dames (78 deelneemsters): Luna De Souter : 16e, Zoë Tack: 62e, Manou d’Aubioul: 51e. Sabel: resultaat heren U20 (118 deelnemers): Cédric Volckaert: 46e.

Deze vrolijke sabelschermers werden vakkundig begeleid door Jules-Emile De Visscher en Lester Kurvers! Foto: Lester Kurvers.

In het Franse Dax (2de selectiewedstrijd voor het EK/WK U17 dit seizoen) werd Alexander De Winter 26ste en Wout Van Laecke 43ste op 262 deelnemers en hiermee behaalden ze alvast een mooi tussentotaal van 200 punten voor een latere EK-/WK-selectie!

En toch hebben ze geen schrik van een foto:
Wout en Alexander. Foto: Yoeri Van Laecke

Joren Gettemans – Kathleen Kets – perswerking Sint-Michielsgilde Gent

Brons in Brugge voor Gentse schermers

In Brugge is er per ploeg geschermd op degen. De ploeg Confrérie 2 wist daar het brons binnen te halen. De internationale schermers gaven in Livry Gargan (FR) het beste van zichzelf.

Maar maar liefst 19 ploegen stonden ze aan de start in Brugge. De Gentse schermers stuurden twee ploegen om de eer hoog te houden, Confrérie 1 (Ruben Mels, Anke Lenssens, Arnaud Thaler & Rudy De Coster) en Confrérie 2 (Johan Bauwelinck, Leon Neerman, Joke Van Der Schueren & Gregory Van Laecke).

Confrérie 1 haalde 3/3 in de poules. Confrérie 2 verloor tegen Brussels Fencing Club 1 en moest het zo doen met 2/3.
Beide ploegen konden daarop hun wedstrijd in de T16 succesvol afwerken. Door pech in de ranking, kwamen Confrérie 1 en Confrérie 2 tegenover elkaar te staan in de kwart finale.
Confrérie 1 trok de eerste manche naar zich toe, maar al snel keerden de kansen. Confrérie twee kon zo aan de leiding komen. Een voorsprong die ze niet meer uit handen gaven. Confrérie 2 won met 45-33, Confrérie 1 eindigde als zesde.

Lees verder onder foto.

Foto: Ruben Mels – Johan Bauwelinck, Leon Neerman & Joke Van Der Schueren (rechts) in Brugge
Foto: Laurent Ghijs – Lars Toch in Livry Gargan

In de halve finale nam Confrérie 2 het op tegen Fencing Ermelo (NL). De spannende wedstrijd kon beide kanten op. Uiteindelijk wist Fencing Ermelo toch enkele treffers uit te lopen op onze Confréristen. De match eindigde op 45-40 in het voordeel van de Nederlanders. Confrérie 2 veroverde het brons en maakte indruk in Brugge.

In het Franse Livry Gargan namen de internationale degenschermers het op tegen 390 andere schermers. Het beste resultaat was daar voor Lars Toch. Hij kon zich na 3/5 in de poules en winst in de T256 en T128 plaatsen voor de tweede wedstrijddag.
De tweede dag begon alweer met poules en alweer een 3/5 voor Lars Toch. In de daaropvolgende T64 nam Toch het op tegen de Fransman Alex Fava. Helaas was het de Fransman die met 15-8 Toch versloeg. Hij mag zo tevreden terugblikken met een 50ste plek op bijna 400 deelnemers.

Jacob De VriendtPerswerking Sint-Michielsgilde

Gentse schermers op winstkoers in binnen- en buitenland

Heidenheim, Le Havre, Lasne. 3 plaatsen waar de schermers van de oudste schermgilde ter wereld op de piste het beste van zichzelf gaven. En met een resultaat, want ook dit weekend werden puike resultaten neergezet!

In het Duitse Heidenheim is de eerste selectiewedstrijd voor het EK & WK U17 geschermd. Wout Van Laecke deed een goede zaak voor zijn selectie door als 12de op 128 deelnemers te eindigen.

Een dag later werd er per ploeg geschermd. België 1 met Alexander De Winter boekte winst met 45-40 in de kwartfinale tegen België 2 met Wout Van Laecke. In de halve finale verloor België 1 nipt met 38-39 tegen Heidenheimer SB. Ze wonnen daarop wel hun wedstrijd voor het brons tegen FC Leipzig met 36-35. Alexander De Winter maakt op die manier indruk per ploeg. De ploeg met Wout Van Laecke eindigde uiteindelijk 5de.

Alexander (uiterst links met oorkonde) werd met het Belgisch team knap 3de! Foto: Yoeri Van Laecke.

Bij de U20 is de eerste selectiewedstrijd geschermd in het Franse Le Havre. Daar zijn Leandro Loeman en Adrian Van de Steene in Le Havre respectievelijk 20ste en 22ste geworden op 214 deelnemers.

Vrolijke, vrolijke schermers, dàt zijn wij! De degendelegatie in Le Havre, vergezeld van trainers Laurent Ghijs en Andrey Mazanov (beiden uiterst rechts). Foto: Laurent Ghijs.

De sabeljeugd bleef in eigen land en trok richting Lasne, waar een tornooi uit het Circuit Jeunes Lâmes geschermd. Bij de heren U15 (15 deelnemers) tekenden Maël Bosmans en Mohamed “Mo” Ben Ammou present. Beiden wonnen 4 het merendeel van hun poulematchen. Beiden wonnen hun wedstrijd in de T16; in de kwartfinale verloor Bosmans met 15/14 supernipt van Victor Schuster (CE Braine l’Alleud). Ben Ammou won met 15/10 van Nicolas Fourestié (La Maison d’Escrime).

Maar door het systeem van herkansingen wist Bosmans zich opnieuw bij de winnaars te voegen. En het kwam in de finale tot een treffen tussen de 2 Confréristen! Mo Ben Ammou trok aan het langste eind en pakte met 15/12 de overwinning en goud; Maël Bosmans pakt na de herkansing knap zilver.

Maël Bosmans (zilver), Zoë Tack (kandidaat-scheidsrechter, Jules-Emile De Visscher (trainer en coach van dienst), Mohamed “Mo” Ben Ammou (goud). Foto: Jules-Emile De Visscher.

Jacob De Vriendt (degen) – Kathleen Kets (sabel)