Degenschermster Amber De Pestel terug uit Boedapest met EK-kwalificatie

Afgelopen weekend kon degenschermster Amber De Pestel haar EK-kwalificatie afdwingen in Boedapest. Wapenbroeder Maxime Baekelandt werd 213de. Tegelijkertijd werden ook op sabel mooie resultaten neergezet.

Degenschermers Maxime Baekelandt en Amber De Pestel schermden afgelopen weekend in het Hongaarse Boedapest. Baekelandt trof zeer sterke tegenstanders in zijn poule, maar kon na enkele zware matchen 3 van de 6 wedstrijden binnenhalen. Deze prestatie verzekerde hem van een plaats in de directe uitschakelingronde. Daar nam Baekelandt het op tegen de Hongaar Botond Banyai, maar deze bleek te sterk. Baekelandt verloor met 8/14 en onze Belg werd 213de op 315 deelnemers.

Maxime Baekelandt – foto: Luc Gevaert.

Bij de dames toonde Amber De Pestel een knap staaltje degenschermen. In de pouleronde kon De Pestel 4 van de 6 matchen winnen, wat haar een vrijstelling voor de T256 opleverde. In de T128 nam ze het op tegen Chan Wai Ling uit Hongkong en in een spannende wedstrijd toonde De Pestel zich van haar beste kant, al kon ze de afgesproken tactiek van trainer Yoeri Van Laecke niet helemaal volgen. De Pestel slaagde er niet in een klein verschil op te halen en het werd 12/15, wat een 120ste plaats op 243 deelneemsters betekende. Een knappe prestatie, waarmee De Pester zich kwalificeert voor deelname aan het Europees Kampioenschap!

Trainer Yoeri Van Laecke met Amber De Pestel die zich in Boedapest kwalificeerde voor deelname aan het EK senioren!! Foto: Yoeri Van Laecke

In Padua werd bij de senioren heren op sabel de trofee Luxardo geschermd met 212 internationale deelnemers.  Jules-Emile De Visscher (153ste) kon met wisselvallig schermen 2/6 matchen winnen, waarna Alin Badea (ROU) met 6/15 te sterk bleek. Seppe Van Holsbeke kon op zijn beurt 3 van de 6 matchen winnen, maar ontbrak jet juiste ritme om zijn achterstand tegen Francesco Bonsanto (ITA) in te halen. Van Holsbeke noteerde een 10/15 eindscore en werd 136ste. Clubgenoot Arnaud Bottecchia (99ste)  toonde zich met 5x winst op 6 wedstrijden in de voorronde erg sterk. Hij kon dit schermen in de voorronde echter niet vasthouden en verloor met 7/15 van Rostislav Krasilnikov (RUS). De heren werden in de ploegcompetitie versterkt door Arne De Ridder (De Klauwaerts, 134ste individueel). Team Belgium verloor met 23/45 van topland Frankrijk en voelde sterk de start van de race naar de Olympische Spelen.

Team Belgium: vlnr Seppe Van Holsbeke, Arnaud Bottecchia, Arne De Ridder en Jules-Emile De Visscher. Foto: Trifiletti/Team Bizzi.

Alexandra Gevaert in Athene (201 deelneemsters 2/6 winst in de pouleronde met 3 matchen 4/5 verlies. Tegen topschermster Misaki Emura (JPN) verloor Gevaert (141ste) ondanks erg mooi schermen met 14/15.

Alexandra Gevaert – foto: Augusto Bizzi.

Nog op sabel maar bij de veteranen kaapten zowel Alain Thielemans als Kathleen Kets de hoofdprijs weg in het regelmatigheidscriterium Ferrum Vetus. Na 5 wedstrijden werden beiden beloond met een wisselbeker in de eigen leeftijdscategorie V1 (40-49 jaar) en ééntje over de leeftijdscategorieën heen.

Elise Vaeremans, per sabel en Jacob De Vriendt, pers degen – 11/03/2019