Gentse schermers zetten in binnen- en buitenland ambitie om in klinkende resultaten

De schermers van de Gentse Sint-Michielsgilde hebben in verschillende leeftijdscategorieën puike resultaten neergezet. Met in totaal 2x goud, maar liefst 5x brons en een legendarische 8ste plaats werd het een erg succesvol weekend.

Op het Europees Kampioenschap schermen in het Italiaanse Foggia schreef het Belgische juniorenteam sabel geschiedenis door zich voor de 1ste keer ooit te plaatsen voor de T8. Het team dat bestond uit Karel Toch (SMG), Arne De Ridder (De Klauwaerts), Alexandre Poizat (Sabre Noir) en Maël Prossé (Sabre Noir) won met 45/34 van Wit-Rusland, maar verloor met 22/45 van de latere winnaar Frankrijk. Team Belgisch werd knap 8ste en zet hiermee een nieuwe stap naar de absolute top.

Team Belgium haalt voor het eerst in de geschiedenis de Top 8!! Met vlnr: Maël Prossé, Karel Toch, Alexandre Poizat en Arne De Ridder. Foto: Team Bizzi

In eigen land en op degen kwamen in Luik bij de heren 3 Confréristen aan de start. Kamiel Peeters moest tevreden zijn met een 19de plaats op 31 deelnemers. Olivier Burez (5de) en Maxime Baekelandt (6de) vonden we terug bij de laatste acht. De aandachtstrekker van de dag was Sofie Van Poucke.  Zij haalde bij de degen dames vlot 4/6 in de poules en kwam daarmee als 3de uit de poules. Na winst in de kwartfinale maar verlies in de halve finale eindigde Sofie Van Poucke op een knappe 3de plaats; zij nam voor het eerst in haar schermcarrière brons mee naar huis. Bij de dames senioren (6 deelneemsters) pakte Kathleen Kets eveneens brons. Zij zag zich na 3/5 winst in de poules en een uiterst spannende 15/14 match tegen Anne-Sophie Guiot verzekerd van een podiumplaats. Margot Renckens (De Klauwaerts) won met 15/8 gemakkelijk, maar Kets is zeer tevreden met het behaalde resultaat.

Sofie Van Poucke (uiterst recht) is terecht trots op haar 3de plaats! Foto: Kathleen Kets

Nog in Luik maar bij de veteranen scoorden de Gentse schermers eveneens uitstekend. Kathleen Kets liet zich voor de 6de keer op rij het goud omhangen in de categorie V1 dames. Nog in de V1 (40-49 jaar – 7 deelnemers) maar bij de heren werd Alain Thielemans 5de na verlies tegen clubgenoot Olivier Antonis. Antonis verloor vervolgens na een bloedstollende 9/10 van de latere winnaar François Mathis (La Grande Harmonie) maar won in de strijd om de 3de plek van Dimitri Hemelsoet (4de). In de categorie V2 won Godefroid Bottecchia het goud. Thielemans schermde ook op degen, daar werd hij 4de op 7 deelnemers. In de categorie V3 (7 deelnemers) werd het harde werk op training van Rudy Van Coster beloond met een mooie bronzen plak.

Maar liefst 5 Gentse veteranen schermden het Belgisch Kampioenschap! Met vlnr: Godefroid Bottecchia, Dimitri Hemelsoet, Kathleen Kets, Olivier Antonis en Alain Thielemans. Foto: Harry Pinson
Rudy Van Coster (uiterst rechts): brons in de categorie V3! Foto: Kathleen Kets

In Boulogne-Sur-Mer (F) tenslotte kwamen junioren en miniemen op degen in actie. Uitblinker van dienst was junior William Janssens die brons pakte. Hij kwam met 5x winst op 7 matchen uitstekend uit de poules en schermde daarop een bijna foutloos parcours. Het was uiteindelijk de Franse Simon Piteux die met 15/7 won van Janssens. Bij de miniemen verloren Briecq Bauwelinck en Leandro Loeman nipt in de T16. Zij werden respectievelijk 13de en 9de op 59 deelnemers. Lars Vandenhaute kon wel doorgaan tot de laatste 8. Hij verloor er met9/10 en eindigde als 7de.

En dat we vrolijke jongens zijn …. Vlnr: coach Laurent Ghijs, Joris Pockelé, Lars Vandenhaute en bronzen medaillewinnaar William Janssens. Foto: Laurent Ghijs.