Seppe Van Holsbeke en Alexandra Gevaert kiezen resoluut voor nieuw BK goud

Sabeltalent Alexandra Gevaert werd in Jodoigne voor de 2de keer op rij Belgisch Kampioene bij de senioren. Een puike prestatie, maar om sabeltopper Seppe Van Holsbeke (eveneens Sint-Michielsgilde Gent) in te halen, moet ze er nog een paar bij doen. Van Holsbeke won de Belgische titel bij de senioren maar liefst voor de 10de keer!

Sabeltoppers opnieuw in het goud! Foto: Luc Gevaert

De Gentse degenschermers konden zich dit jaar niet tot op het podium schermen. Robrecht Van Cleemput eindigde op de 6de plaats, terwijl clubgenoten Bert De Mets en Simon Lapin de Tabel 8 vervolledigden en respectievelijk 7de en 8ste op 116 deelnemers werden.

Bij de dames won Geneviève Van Huysse (Maison d’Escrime) met 11/10 de finalewedstrijd van Shawnee Weynants (SMG) die haar inhaalmanoevre net niet in winst kon omzetten en dus 2de werd.

Op floret konden Luc Gobyn en cadet Ares Vandebeek de kaap van de uitschakelingsronde niet ronden. Beiden kregen een zware voorronde te verwerken en werden 32ste en 33ste op 35 deelnemers.

In de sabelcompetitie bleken echter wel Belgische medailles weggelegd voor de Gentse sabelschermers. Alexandra Gevaert pakte voor de 2de keer de titel bij de senioren, maar hier gingen enkele bloedstollende wedstrijden aan vooraf. In de T8 won ze van meervoudig kampioene Hanne Cooreman, en in de kwartfinale kon ze na een casino online thriller van formaat en na 14/14 gelijkstand het beslissende punt zetten tegen Jolien Abrams (SC Parcival). De talentvolle Saartje Corteyn (De Klauwaerts) is pas 15 jaar oud, maar beweegt zich als een geroutineerde schermster op de piste. Na 15/10 winst van Els Schepens (SMG) schermde ze de finale tegen Gevaert; het werd 15/11 in het voordeel van de Melse. Saartje Corteyn wordt knap 2de, brons voor Jolien Abrams en Els Schepens.

Bij de heren senioren werd de einduitslag al na de voorronde vastgelegd: Seppe Van Holsbeke op 1, Jules-Emile De Visscher op 2 en Servaas Breyne en Thomas de Wilde (allen SMG) samen op de 3de plaats. Van Holsbeke won in de kwartfinale van Vincent Gevaert (SMG) en in de halve finale werd het 15/8 tegen de Wilde. Jules-Emile De Visscher, die een paar weken geleden nog 3de werd op het Wereldkampioenschap voor junioren in Oezbekistan, wist in de halve finale met 15/12 Servaas Breyne (SMG) te verschalken. Van Holsbeke weet dat de talentrijke De Visscher in vorm is en was dus goed voorbereid om het jonge talent het hoofd te bieden. Na een 2/8 tussenstand in het voordeel van Van Holsbeke, zette De Visscher nog een paar treffers, het werd 8/15. Van Holsbeke werd hiermee voor de 10de keer Belgisch Kampioen bij de senioren en weet zich zo in zijn voorbereiding voor Rio 2016 van een goede start verzekerd. Frederik Simoen werd 6de en Vincent Gevaert knap 7de.

Degenschermer Sander Warreyn had intussen een afspraak in het Italiaanse Vincenza voor het Europees Kampioenschap U23. Warreyn won 2 van de 6 poulewedstrijden en verloor met 10/11 erg nipt van de Ukraïner Yan Dych. Hij werd 52ste op 71 deelnemers.