Goud en zilver per ploeg voor Gentse degenschermers

De Gentse schermers zijn dit weekend nationaal en internationaal in actie gekomen. In Watermaal-Bosvoorde hebben onze degenschermers per ploeg goud en zilver mee naar huis genomen. Bij de U14 is Wout Van Laecke knap zesde geworden in Italië.

In Watermaal-Bosvoorde waren het de senioren dames en heren die per ploeg de degens kruisten. Bij de dames behaalde Confrérie 1 (Amber De Pestel, Ellen De Landtsheer en Haeike Josephy) 2/3 in de poule. Zij namen het daardoor in de directe uitschakeling op tegen de clubgenoten van Confrérie 2 (Anke Lenssens, Bieke Deprez, Clara De Broeck en Joke Van Der Schueren). Al snel kwam Confrérie 1 op voorsprong in de match. Ze wonnen uiteindelijk met 45-17 en Confrérie 2 eindigde als vierde.

In de finale nam Confrérie 1 het op tegen Maison de l’Escrime. In de pouleronde kon Confrérie 1 niet winnen van hen, maar in de finale lagen de kaarten anders. Na een spannende openingswedstrijd kwamen onze dames al snel op voorsprong, en die gaven ze niet meer uit handen. Het werd uiteindelijk 45-37 en goud voor Confrérie 1.

Van links naar rechts: Anke, Amber, Haeke, Ellen, Clara, Stijn Windels, Biek en Joke.

Bij de heren haalde Confrérie 1 (Maxime Baekelandt, Crijn Verwaal, Bert De Mets en Lars Vandenhaute) 2/3 in de poules. Ze kwamen zo als vijfde ploeg aan de start van de directe uitschakeling. Ze konden zo vlot hun wedstrijden in de T16 en T8 winnen. In de halve finale kregen ze het iets moeilijker tegen Maison de l’Escrime. De Confréristen begonnen de wedstrijd direct met een achterstand. Deze konden ze weliswaar wegwerken, maar het bleef toch kantje boordje. Uiteindelijk wonnen ze heel nipt met 45-44 van hun Waalse tegenstanders.

Lars en Crijn: no muscles from Brussels, but the real deal from Ghent!

In de finale namen de Confréristen het op tegen de ploeg van Aachener FC, een sterke tegenstander die de Gentenaars vanaf het begin op achterstand zette. Er werd dapper gestreden, maar met een eindscore van 33-45 in het nadeel van Confrérie 1, was een verdiende zilveren medaille het eindresultaat.

Zie ze blinken op nummer 1!! Foto: Bieke Deprez.

Bij de U14 kwam Wout Van Laecke in Italië op Europees niveau aan de start. Van Laecke haalde 5/6 in de poules en kon zo als beste Belg door naar de directe uitschakeling. Van Laecke won daarop in de T64 en T32 met ruime voorsprong zijn wedstrijden. In de T16 nam hij het op tegen Yousse Abdeltavaa. De tegenstander maakte geen indruk op Van Laecke die de wedstrijd met 15-7 won en zo doorging naar de kwartfinales. Daar nam Van Laecke het op tegen de Zwitser Arthur Stolz. De zware wedstrijddag begon zijn tol te eisen bij onze jonge Belg. De Zwitser zette Van Laecke al snel op een niet meer goed te maken achterstand. Het werd uiteindelijk 7-15 in het nadeel van Wout Van Laecke, maar dit leverde hem wel een indrukwekkende zesde plek op!

Wout Van Laecke werd erg knap zesde!! Foto: Yoeri Van Laecke.

Jacob De Vriendt (degen) – perswerking Sint-Michielsgilde Gent.