Gentse schermers keren met tien medailles terug uit Gembloux en Leuven

De sabelschermers van de Gentse Confrérie zijn het voorbije weekend met tien medailles teruggekeerd van de toernooien in Gembloux en Leuven, waaronder maar liefst vier gouden plakken.

De grootste buit viel bij de jongens U15, waar Jef Gettemans, Corto Wittouck en Cyriel van Ingelgem zowel de gouden, zilveren als bronzen medaille wegkaapten. Van Ingelgem en Wittouck waren aanvankelijk gestrand in de tableau 8, maar wisten zich terug te knokken via de herkansingen. Van Ingelgem won de kwartfinale tegen Jorian Jamsin (CE Braine l’Alleud) met 15/11, maar liep een blessure op, waardoor hij verstek moest geven voor de halve finale tegen Wittouck. Die stoomde zo meteen door tot de finale tegen wapenbroeder Jef Gettemans, die Aymeric Wielemans De Marchant Et D’ansembourg (CE Braine l’Alleud) net had verslagen in zijn halve finale, met 15-8. In de volledig Gentse finale won met Gettemans met 15-5 het goud; Wittouck en Van Ingelgem keren naar huis met zilver en brons.

Manou, Maël, Cyriel, Corto, Ferre en Mo! Foto: Seppe Van Holsbeke.

Bij de U11 wou Ferre Gettemans niet onderdoen voor zijn oudere broer, en in zijn dubbele poule met elf wedstrijden liet hij geen enkele steek vallen. Gettemans eindigde zo afgetekend op de eerste plaats en haalde het tweede goud voor de confrérie binnen.

Ferre Gettemans (goud!) en Lucas Van Daele in het gezelschap van trainer Olivier Antonis, die aan de slag ging als scheidsrechter. Foto: Seppe Van Holsbeke.

Ook de Gentse meisjes lieten zich niet onbetuigd en keerden met twee zilveren en een bronzen medaille terug. Bij de U15 schermde Manou D’Aubioul zich tot in de finale, die ze verloor van Florence Vertenten (La Maison de l’Escrime) met 15-7. Bij de U17 verloor Zoë Tack de halve finale van Lucie Abras (Sabre Noir) met 15-9. Luna De Souter schopte het tot in de finale, maar ook zij moest er de duimen leggen voor Abras, met 15-8.

Luna op 2, Zoë op 3! Foto: Joren Gettemans.

Daarmee stond de Gentse teller al mooi op zeven medailles, maar Mats Van Lishout kwam, zag, en vond toch dat het nog wat beter kon. Bij de jongens U17 zette hij meteen de toon met een foutloze poule en knokte zich in de halve finale ook voorbij Arthur Delcorps (CE Les 3 armes) met 15-4. Ook in de finale tegen Yuri Parlicki (CE Les 3 armes) behield hij de controle, om na 15-6 winst de achtste – en derde gouden – medaille mee naar huis te kunnen nemen.

Mats Van Lishout (goud!) op de foto met zijn broer Sebastiaan. Foto: Seppe Van Holsbeke.

Op zondag zetten de senioren de jacht op de medailles verder. Kathleen Kets schermde na een lange blessuretijd haar eerste individuele wedstrijd van het seizoen en verbaasde met erg goede poules en uiteindelijk een bronzen medaille. Clubgenoot Cédric Volckaert deed beter en pakte zilver; hij werd tweede na een mooie finalestrijd tegen Philippe Jacques (CE Braine l’Alleud).

Cédric Volckaert en Kathleen Kets (beiden nog in schermpak) vertoefden in uitstekend gezelschap! Foto: Isabelle Dhaemers

In Leuven behaalde Amber De Pestel op degen goud tijdens de Grote Prijs Stad Leuven. De Pestel begon met 6/6 winst in de poules. Ze won daarop ook bijna foutloos haar wedstrijden in de T16 en T8. In de halve finale schakelde De Pestel ook nog Aude Wasiak (Flanders Fencing) uit met 15-12. Ze stond zo in de finale tegen Anne Bultynck (K.T.S.C. Catena). De Pestel toonde dat ze de sterkste was op de piste. Ze versloeg Bultynck met 15-9 en nam het goud mee naar Gent.

Hoofdtrainer degen Yoeri Van Laecke is maar wat trots op het goud van Amber De Pestel. Foto: Yoeri Van Laecke.

Joren Gettemans (sabel) – Kathleen Kets (sabel) – Jacob De Vriendt (degen) – perswerking Sint-Michielsgilde Gent.