Gentse floretschermers met 2x zilver, 2x brons en allen in de top 8 goed op dreef

Met een ARAB-diploma in de hand trokken de Gentse floretpupillen naar Nijvel om deel te nemen aan hun 1ste ARAB-criterium. Ook de miniemen waren natuurlijk van de partij, en beiden haalden uitstekende resultaten.

Via de Koninklijke Schermacademie van België kunnen (jonge) schermers een ARAB-diploma halen. Alle pupillen van de Gentse Sint-Michielsgilde legden in januari met succes hun proeven af voor een jury van erkende wapenmeesters. Zo konden zij –naast de meer ervaren Gentse miniemen- afgelopen weekend voor een 1ste keer deelnemen aan het ARAB-criterium in Nijvel.

Voor de pupillen stond eerst een gemengde pouleronde van telkens 5 schermers op het programma. Daarna werden in de 2de en laatste pouleronde meisjes en jongens gescheiden om de prijzen te kunnen uitreiken. Na de 1ste pouleronde belandden 3 van de Gentse pupillen in de top 5. Er werd gevochten op het scherp van de snee, en al gauw bleek dat Julien Kalmar (SMG) en Fabian Majeri (CE La Woluwe) evenveel punten hadden verzameld. Een barragewedstrijd moest dus uitsluitsel geven, en net als in zijn vorige partijen toonde de Roemeen Majeri zich zowel mentaal als schermtechnisch een sterke tegenstander. Majeri won met 3/2 en Kalmar liet zich trots het zilver omhangen. Scott Vanlee pakte het brons, Briecq Bauwelinck werd 5de, en met een 8ste plaats voor Thorben online casino Heeze schermden alle Confréristen zich bij de pupillen naar een plaats in de top 8!

vlnr en van onder naar boven: Briecq Bauwelinck, Julien Kalmar, Thorben Heeze, Joris Pockelé, Scott Vanlee, begeleider Bert De Mets, Julien Renson, William Janssens. Vooraan zien we nog mascotte Jean-René Renson. Foto: Tamara Verleyen.

vlnr en van onder naar boven: Briecq Bauwelinck, Julien Kalmar, Thorben Heeze, Joris Pockelé, Scott Vanlee, begeleider Bert De Mets, Julien Renson, William Janssens.
Vooraan zien we nog mascotte Jean-René Renson. Foto: Tamara Verleyen.

Bij de miniemen was de opkomst iets minder met 9 deelnemers. De organisatie besloot 1 poule te maken, waardoor er veel geschermd kon worden. William Janssens stond na de poules op de 1ste plaats met in zijn kielzog Julien Renson (beide SMG). Joris Pockelé (SMG) haalde het eerder nog van Janssens met 5/4, maar strandde nu op de 7de plaats. In de Tabel 8 kwamen Pockelé en Renson elkaar opnieuw tegen, Renson ging door naar de halve finale.

Ondertussen schermde William Janssens zich vlot naar de halve finale, waar hij het moest opnemen tegen Reinbold Ulysse (CE Bessemans). Ulysse nam een vliegende start en liep uit tot 12/8. Janssens gaf zich echter niet zomaar gewonnen en kwam terug tot een erg spannende 14/14, maar moest het laatste punt aan Ulysse laten. Julien Renson won zijn partij en schermde de finale tegen Ulysse, maar nog steeds bleek Ulysse de sterkste.

Julien Renson werd 2de, William Janssens werd 3de en ook Joris Pockelé eindigde als 7de bij de beste 8. Begeleider Bert De Mets kan dus terugkijken op een geslaagd tornooi!

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 23/02/2015