Sabeltalent Alexandra Gevaert klaar voor Europees Kampioenschap in Maribor

Topschermen in België: voor de 10de keer organiseerde de Sint-Michielsgilde Gent de Challenge Yves Brasseur, 1 van de 5 wereldbekertornooien op sabel voor dames. Met 169 deelneemsters uit 36 landen en de aanwezigheid van de absolute wereldtop werd het een tornooi van het hoogste niveau. Op de piste zagen we 3 Belgen aan het werk.

Alexandra Gevaert uit Melle (SMG) schermde met 2x winst op 6 partijen een matige voorronde, maar dat wist ze ruimschoots te compenseren door in de volgende ronde met 15/12 te winnen van de Poolse Angelika Wator. Gevaert leidde aan de rust met 8/7 en schermde zich punt na punt naar de overwinning. In de voorbereidende wedstrijd op de Tabel 64 bleek de Duitse Alexandra Bujdoso te sterk; zij won met 15/5.

Jolien Abrams (Parceval) won 3 van haar voorrondewedstrijden, maar verloor vervolgens met 6/15 van de Poolse Katarzyna Kedziora. Els Schepens (SMG) rondde de kaap van de voorronde niet.

Alexandra Gevaert gemotiveerd met haar grootste fans - foto: Luc Gevaert

Alexandra Gevaert gemotiveerd met haar grootste fans – foto: Luc Gevaert

Tweedejaarsjunior Alexandra Gevaert kijkt alleszins tevreden terug op haar deelname aan dit seniorentornooi: “Mijn poule had misschien iets beter gekund, maar mijn resultaat in de uitschakelingswedstrijden heeft dat wel recht gezet. Ik ben heel tevreden over mijn match tegen Wator. De Duitse was nog iets te sterk voor mij, maar ik ben klaar voor het EK in Maribor volgende week!”

De 10de Challenge Yves Brasseur werd gewonnen door de Russische Sofya Velikaya; zij won met 15/10 van meervoudig Olympisch Kampioene Mariel Zagunis, na eerder de nummer 1 van de wereld Olga Kharlan met 15/13 te hebben uitgeschakeld.

In de teamcompetitie haalde Italië het van Frankrijk met 45/40. Het Amerikaanse team werd 3de.

Vlnr: USA (brons) - Italië (goud) - Frankrijk (zilver) - foto: Luc Gevaert

Vlnr: USA (brons) – Italië (goud) – Frankrijk (zilver) – foto: Luc Gevaert

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 22/02/2015