Van Holsbeke (sabel) kent goede seizoensstart, De Visscher scoort in Phoenix

Voor de junioren sabelschermers zijn de selectiewedstrijden achter de rug en worden binnenkort de deelnemers aan het EK en WK junioren bekend gemaakt. Voor Jules-Emile De Visscher (SMG) is het nog even wachten op het verlossende nieuws, clubgenoot Seppe Van Holsbeke schermde in Madrid alvast het 1ste wereldbekertornooi (senioren) van het seizoen en liet meteen een mooie 30ste plaats optekenen.

Jules-Emile De Visscher kwam in Phoenix na enkele weken studeren en een jetlag niet echt fris aan de start. Met 2/5 winst in voorronde kon hij zich – net als Pieter De Vos en Ian Dentant (beiden De Klauwaerts) toch plaatsen voor de volgende ronde. Vrijgesteld in de T64, verloor De Vos met een mooie 10/15 van de latere nummer 9 Andrew Mackiewicz (USA) en werd 27ste. Ook Ian Dentant (29ste) kon niet winnen, maar schermde ondanks een blessure een goede partij; Calvin Liang (USA) won met 15/8. De Visscher haalde de T16 wel door met 15/12 en na een spannende wedstrijd de Amerikaan Mikolay Bak te overklassen. In de T16 kwam De Visscher enkele punten te kort tegen Jonah Shainberg, al bleken beide schermers aan elkaar gewaagd. Toch werd het 15/10 in het voordeel van de Amerikaan, de Visscher eindigt op een schitterende 16de plaats.

Jules-Emile De Visscher

Jules-Emile De Visscher

Ook topsporter Seppe Van Holsbeke liet zich opmerken door zijn seizoensstart niet te missen: hij werd 30ste op een erg druk bezocht (198 deelnemers) 23ste Trofee Villa de Madrid. Van Holsbeke (sabel, Sint-Michielsgilde Gent) kon zich met 4x winst en 2x verlies in de voorronde gemakkelijk kwalificeren voor de volgende ronde, waar hij met 15/9 won van de Kazach Karim. Ook Karabinski (BLR) kon met 6/15 verlies niet overtuigen en zelfs de meervoudig EK- en WK-medaillehouder  in ploeg en individueel Vincent Anstett (Fr) ontsnapte met 15/8 niet aan een sterke Van Holsbeke. Ook de Hongaar Gemesi leek een haalbare kaart. Van Holsbeke schermde rustig maar haalde geen punt in de 4 meter. Na de rust tikte Van Holsbeke aan en dwong hij met 10/10, 12/12 en een 13/13 spannende gelijkstanden af. Gemesi verloor echter de concentratie niet en zette de 2 beslissende punten. Van Holsbeke werd 30ste en kan alleszins tevreden terugkijken op dit mooie resultaat.

“ Misschien lag een plaats bij de beste 16 wel binnen bereik maar het was alleszins een goede seizoensstart. Volgende week staat het selectietornooi van Padua (It) op het programma en daarna vertrek ik naar Budapest op stage, waar op 9 maart nog een wereldbekertornooi op het programma staat”, aldus Seppe Van Holsbeke.

Foto: Luc Gevaert

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 10/02/2014