Simon Lapin (degen) stunt met bronzen plak op Europees cadettencircuit in Ankara

Vorige week won de 16-jarige Simon Lapin (Sint-Michielsgilde Gent) nog met verve het druk bezette tornooi van Neufchâteau, dit weekend stuntte Lapin opnieuw door in het Turkse Ankara te eindigen op een schitterende 3de plaats. Ook floretschermer Ares Vandebeek toonde zich met een 6de plaats in Hasselt klaar voor het grotere werk.

Het Europese cadettencircuit trok zich op gang in Ankara en telde bij de heren op degen 61 deelnemers uit 11 landen.  Met 10 poules en slechts 48 gekwalificeerden mocht Lapin meteen zijn beste vorm tonen. Met 4x winst en 1x verlies kon de linkshandige Gentse schermer na de voorronde afklokken op een mooie 13de plaats in het tussenklassement. Vrijgesteld in de Tabel 64, kwam Lapin in de Tabel 32 uit tegen de Turk Emre Tarakci, wat hem met 15/8 een vrij gemakkelijke winst opleverde. Doordat er met een herkansingsysteem werd geschermd, kwam Lapin nog uit tegen verliezer Pierfranscesco Andressini (It). Lapin kwam goed in de wedstrijd, groeide… en won de match met klinkende 15/10-cijfers. In de T8 trof onze Belg de imposante nr 4 van de Europese ranglijst: Lukas Knechtl (D), maar opnieuw won een uiterst gemotiveerde Lapin: het werd 15/10. Ook Domenico Caudo (It) kon Lapin met 7/15 geen partij geven. Enkel in de  halve finale moest Lapin met mooie 12/15-cijfers de duimen leggen tegen de latere nummer 1 Davide Timo (It). Simon Lapin wordt terecht beloond met een uitmuntende 3de plaats en dus een bronzen plak.

Ook op floret kent de Gentse schermgilde een aanstormend talent in haar rangen. Ares Vandebeek haalde in Neufchâteau nog een mooie 17de plaats, in Hasselt werd cadet Vandebeek uitstekend 6de op 35 deelnemers. Vandebeek won tegen Floriano Tori (Woluwe-15/13) en verloor met 15/7 van de latere winnaar Stef De Greef (BFC). Met mooie resultaten op de 2 belangrijkste tornooien van het Nationaal Circuit Cadetten floret heren, lijkt Vandebeek klaar voor het eerste Europese tornooi op de kalender in Munchen (D, 12-13/10/2013).

Robin Clercx (SMG) werd 13de in de degencompetitie te Hasselt, terwijl ook de sabelschermers van de SMG zich in Hasselt lieten opmerken.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 23/09/2013