Sabelschermers Cédric Volckaert en Ties Devos met goud en zilver naar huis

Afgelopen weekend schermden Cédric Volckaert en Ties Devos zich naar een 1ste en 2de plaats op het internationale sabeltornooi van Leuven. Nog voor de Gentse Sint-Michielsgilde werd er geschermd in Meylan (F), Heidenheim (D) en Bratislava (Slo).

In Meylan  telden we maar liefst 124 deelnemers op de Eurosabre wedstrijd voor cadetten.  Jérôme De Visscher (124ste) en Arnaud Stas de Richelle (114de) wonnen respectievelijk 0/6 en 1/6 wedstrijden in de voorronde,  wat niet genoeg was voor verdere kwalificatie. Lester Kurvers kon ondanks een blessure toch een mooie prestatie neerzetten door in de pouleronde 4 van de 6 wedstrijden te winnen. Vervolgens kon hij na een lastige start Anuj Mathur (GBR) met 15/7 kloppen. De blessure verhinderde Kurvers (50ste) van verdere winst, hij verloor met 7/15 van Pierre Klein (FRA).

De Grote Prijs Stad Leuven werd geschermd met meer dan 200 deelnemers en 6 verschillende nationaliteiten verdeeld over 3 wapens. Bij de pupillen (19 deelnemers) won Ties Devos 4/5 wedstrijden in de pouleronde waarna hij het gemakkelijk tot de halve finale schopte. Daar kon hij na een moeizame start met 10/8 winnen van Enno Chiang (NED). In de finale moest hij na 5/10 het goud afstaan aan Art Prossé (Sabre Noir).

Nog in Leuven maar bij de miniemen (17 deelnemers) won Cédric Volckaert 4/5 wedstrijden in de pouleronde, waarna alles vlot verliep tot de halve finale. Jasper Hendriks (NED) bood wel weerstand, maar Volckaert maakte de wedstrijd af met 15/10. In de finale ontstond een ware David en Goliath situatie maar Volckaert liet zich niet intimideren door Adrien Napolitano (Sabre Noir) en eiste na 15/12 winst het goud op.

Zilver voor Ties Devos (links), goud voorCédric Volckaert. De Gentse schermers werden begeleid door scheidsrechter Elias Hemelsoet en coach Hanne Cooreman. Foto: Angela Rasschaert.

Naast sabel was er ook een Gentse vertegenwoordiging op floret. Bij de pupillen (42 deelnemers) vochten Mervyn Borgonie (22ste) en Kurt Van Den Berghe (31ste) voor elke treffer, maar de tegenstand van de gevestigde floretclubs was te groot. Ook miniem Josse Willocq (18de op 28 deelnemers) kon de kaap van de T32 niet ronden.

De degensenioren kwamen in het Duitse Heidenheim in actie. Maxime Baekelandt kwam er als beste senior uit het tornooi, hij begon met winst in 3 van de 6 wedstrijden in de poules. In de T256 nam Baekelandt het op tegen de Patrick Jorgensen. De Deen bleek te sterk voor Baekelandt, hij verloor met 6/15 en eindigde als 195ste op 324 deelnemers.

In Bratislava (Slo) tenslotte  kwamen Joris Pockelé en Lucas Van Laecke aan de start. Enkel Joris Pockelé raakte met 4/6 voorbij de poules. Hij nam het in de T256 op tegen de Roemeen Mirica Florin. Pockelé won uiteindelijk na tactisch sterk spel met 10/9. In de T128 stond Pockelé lijnrecht tegenover Gurov Kirill. De Rus bleek een maat te sterk voor onze Belg; hij verloor met 6/15 en eindigde als 101ste op 347 deelnemers. Lucas Van Laecke werd 314de.

Joris Pockelé – foto: Alex Pockelé.

Elise Vaeremans, pers sabel en Jacob De Vriendt, pers degen, 14/01/2019