Robrecht Van Cleemput voor 2de maal Koning van Gentse Schermgilde

Robrecht Van Cleemput is de nieuwe Koning van de Gentse Sint-Michielsgilde. Van Cleemput pakt hiermee de titel terug die hij vorig jaar moest afstaan aan sabeltopper Seppe Van Holsbeke.

2013-Tir_pour_Roy-stadshal_foto_Luc_Gevaert01

De Tir pour Roy of Koningsschermen is een jaarlijks schermevenement dat stamt uit de eeuwenoude gildentraditie. De 8 beste schermers van de gilde nemen het met elkaar op (4 sabel- en 4 degenschermers) en meten zich op de 3 schermwapens. Ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van de Gilde werd de competitie geschermd in de Gentse Stadshal en schermden de uitdagers in een voor het publiek aantrekkelijke formule: per tegenstander werd  achtereenvolgens op degen, sabel en floret de wapens opgenomen.

Dit jaar werden degenschermers Robrecht Van Cleemput, Laurent Ghijs, Bert De Mets, Sander Warreyn en sabelschermers Seppe Van Holsbeke, Servaas Breyne, Nicolas Vander Eecken en Jules-Emile De Visscher uitgenodigd te strijden voor de hoge eer van het koningsschap.

2013-Tir_pour_Roy-stadshal_foto_Luc_Gevaert02

Titelverdediger Seppe Van Holsbeke bevestigde op zijn favoriete wapen (sabel), maar werd op de voet gevolgd door Jules-Emile De Visscher en Servaas Breyne. Robrecht Van Cleemput overklaste op degen, al liet hij een verrassend verlies tegen sabelschermer De Visscher noteren. Laurent Ghijs scoorde het best in de floretronde en werd 4de in het eindklassement.

Na uitermate spannende wedstrijden werd het duidelijk dat de winnaar ging bepaald worden in de allerlaatste floretwedstrijd tussen Van Cleemput en Van Holsbeke.  Het talrijk opgekomen publiek genoot van het spektakel en leefde mee met de 2 kanshebbers op de titel. Van Cleemput startte supergemotiveerd en dwong Van Holsbeke onmiddellijk in de achtervolging die op 5 treffers het tij niet kon keren en de beslissende partij met 1/5 verloor.

De 29-jarige Robrecht Van Cleemput werd voor de 2de keer Koning van de Schermgilde en slaakte meer dan 1 overwinningskreet: “het is wel heel speciaal om in het 400ste jaar van de Gilde koning te worden!”.

2013-Tir_pour_Roy-stadshal_foto_Luc_Gevaert04

Foto’s: Luc Gevaert

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 30/09/2013