Oudste schermgilde ter wereld met succesvol dubbeltornooi in Topsporthal Gent

Oudste schermgilde ter wereld organiseerde succesvol dubbeltornooi in Topsporthal Gent

Afgelopen weekend zorgde de Gentse Sint-Michielsgilde voor een primeur door 2 grote tornooien op hetzelfde weekend en op dezelfde locatie te organiseren. De Topsporthal in Gent bood onderdak aan ongeveer 350 schermers uit alle windstreken, en ook voor eigen publiek kaapten de schermers van de Confrérie enkele medailles weg!

De Challenge Maître Van Laecke wordt op degen geschermd en daar zagen we op zaterdag enkele van de Gentse sterkhouders aan het werk. Bij de senioren was het beste resultaat voor Leandro Loeman en Joppe Reynaert. Zij werden respectievelijk zesde en zevende op zeventig deelnemers.

Bij de U15 waren alle ogen gericht op Wout Van Laecke, de kleinzoon van Marcel Van Laecke die aan de oorsprong ligt van dit tornooi. Van Laecke begon met 5/6 uitstekend aan de poules met 5/6 en kon zo direct door naar de kwartfinale waar hij Lilo Pinsart (Les Mousquetaires Cinaciens) genadeloos versloeg met 15-6. In de halve finale kon ook Miel Creemers (SC Excalibur) geen antwoord bieden aan Wout Van Laecke; het werd 15-7 en zo stond Van Laecke in de finale tegenover Ulysse Marlière (Ce Braine l’Alleud). Hier kreeg Van Laecke het iets moeilijker, maar hij hield zich sterk. Uiteindelijk kon Van Laecke enkele beslissende treffers op zijn naam zetten. Het eindigde op 15-12 in het voordeel van Wout Van Laecke. Hij haalt zo met trots het goud binnen ter ere van zijn grootvader.

Wout Van Laecke op nummer 1! Foto: Joren Gettemans.

Een dag later stond Wout Van Laecke al opnieuw aan de start bij de U17. Hier was het Alexander De Winter die met het goud aan de haal ging. De Winter haalde 7/8 in de poules, net zoals Wout Van Laecke. Beide heren wonnen daarop hun wedstrijden in de kwartfinales. Ook in de halve finale won Wout Van Laecke vlot met 15-9 van Lars Van Renterghem (SC Latem-Deurle). Alexander De Winter stond in zijn halve finale tegenover Achille Grandjean (Les Mousquetaires Cinacien). De Winter won eveneens zijn wedstrijd met 15-7 en zo stonden Wout Van Laecke en Alexander De Winter tegenover elkaar in de finale. Een spannende finale waar Van Laecke toch nipt moest onderdoen voor Alexander De Winter. De Winter won met 15-11 en pakte zo het goud, zilver is voor Wout Van Laecke.

Maar ook op sabel vielen de Gentse schermers in de prijzen!

U11 – U13 – U15

Bij de jongste schermertjes (U11) zetten onze Ferre Stevens en Luca Van Steen meteen de toon met zilver en brons voor de Confrérie. Enkel Alaia Galdos (SC Parcival Leuven) kan Ferre Stevens van het goud houden na een spannende finale met 15-11.

De Confréristen bij de U13 weten wat hen te doen staat, maar grote commotie net voor de start van de U13-poule: onze Nolan Dehaeck is onderweg gevallen met de fiets en kan nauwelijks pols of knie bewegen. Maar Nolan laat zich niet kisten en wil koste wat het kost meeschermen. In de uitschakeling schopt hij het met twee andere Confréristen tot de tableau 4: Ferre Gettemans en Remi De Bruyckere. Ferre wint zijn halve finale van Remi, Nolan wint van Jules Denis (SG de Klauwaerts), waardoor de twee in de finale tegenover elkaar komen te staan. Daarin trekt Ferre aan het langste eind met 15-10. Goud voor Ferre, zilver voor Nolan en brons voor Remi!

Links op de foto 2 schermers van De Klauwaerts, met coach Saartje Corteyn. Rechts trainers Alexandra Gevaert en Hanne Cooreman met enkele van hun sabelyoungsters! Foto: Luc Gevaert.

Bij de heren U15 komt enkel Jef Gettemans zonder kleerscheuren uit de tableau 8. In zijn halve finale treft hij Elias Mourlas-Peyramale (Cercle d’Escrime de Roubaix), die met 15-8 het onderspit moet delven. Maar de finale tegen Jules Leveque (Cercle d’Escrime de Roubaix) wordt een echte nagelbijter. Jef heeft zicht op de overwinning met 14-11, maar dan knokt de Fransman zich terug tot 14-14. Jef speelt alles of niets, lokt Leveque in een parade en riposteert koelbloedig (om vervolgens door het dolle heen te gaan). Goud!

Jef Gettemans trots met goud na een superspannende wedstrijd. Foto: Joren Gettemans.

Bij de dames schermen zowel Manou D’Aubioul, Kristina Riastos als  Juliette Maras het tot in de tableau 4. Manou wint in de halve finale het pleit van Kristina, Juliette haalt het van Clara Herman (SC Parcival Leuven) met 15-8. Al zeker goud dus voor de Confrérie, maar de finale moet beslissen voor wie. Manou wint het pleit met 15-7: goud voor Manou, zilver voor Juliette en brons voor Kristina!

Manou op 1 en Kristina op 3. Foto Joren Gettemans.

Uiteraard ging er ook veel aandacht naar de seniorencompetitie, waar in dit pre-olympische jaar belangrijke punten te pakken waren. Met een deelnemersveld van 108 heren en 64 dames was het een drukte van jewelste. Ook zagen we enkele Belgen op de piste. Bij de heren waren de hoogste plaatsen weggelegd voor Maël Prossé (Sabre Noir, 28ste), Sil Audenaert (De Klauwaerts, 46ste) en onze eigen Jurre Devos (SMG, 54ste). Enver Yilderim (TUR) won voor de 3de keer dit toptornooi.

Podium Flemish Open 2023 heren sabel. Foto: Luc Gevaert.

Bij de dames deden de nog jonge Zoë Tack (SMG, 46ste), Auriane Poncin (Ce Embourg, 58ste) en Luna De Souter (SMG, 63ste) het bijlange niet slecht in deze erg sterke competitie. Het goud ging naar Ana Bashta (AZE), zij won met 15/4 van de Griekse Despina Georgiadou. 

Podium Flemish Open 2023 dames sabel. Foto: Luc Gevaert.

Jacob De Vriendt (degen) – Joren Gettemans (sabel) – Kathleen Kets (sabel)