Olympiër Seppe Van Holsbeke voor de 14de keer Belgisch Kampioen sabel

Afgelopen weekend werd in het Waalse Mettet het Belgisch Kampioenschap senioren geschermd. De Gentse Sint-Michielsgilde kwam naar goede gewoonte met heel wat gedreven schermers op het appel, en eiste in totaal maar liefst 7 medailles op. Al zorgde sterkhouder Seppe Van Holsbeke voor de grootste stunt van het weekend, hij werd voor de 14de keer bij de senioren Belgisch Kampioen sabel!!

In de degencompetitie heren stonden maar liefst 17 schermers op de piste; 8 daarvan haalden de T32.  Voor Aikin Jacobs (20ste), Bert De Mets (18de), Maxime Baekelandt (24ste) en Henri De Clercq (31ste) was deze T32 het eindpunt. In de T16 werd Crijn Verwaal (11de) na een spannende wedstrijd uitgeschakeld door Florian Bernard (Maison de l’Escrime). Olivier Burez (15de ) trof de technisch uitdagende florettist Hans-Joachim Lecocq (CEE Charleroi), de Waal versloeg Burez met 15/10. Kamiel Peeters (12de ) werd met 6/15 verlies verrast door  Davide Massera (CE La Woluwe. Enkel Felix Blommaert bleef sterk schermen. Blommaert haalde 6/6 in de poules en stond 6de in de tussenstand en bleef winnen tot in de finale. Daar stond een vermoeide Blommaert  tegenover Neisser Loyola (CE Gaumais). Loyola was duidelijk de sterkste en versloeg Blommaert met 10/15. Goud voor Loyola, zilver voor Blommaert.

Ook bij de dames (28 deelneemsters) eindigde Ellen De Landtsheer als 26ste. Haeike Josephy en Amber De Pestel stonden wel in de directe uitschakeling en wonnen beide hun wedstrijd in de T32. In de T16 toonde Josephy (11de) zich tegen Kiran Sinimale (CE Charlemagne) van haar sterkste kant, maar ze verloor met 13/15 nipt. Amber De Pestel werd getipt als medaillekandidaat en zij won met gemak haar wedstrijden tot in de finale. Daar wist Axelle Wasiak (Flanders Fencing) met topschermen De Pestel te overklassen en Wasiak won met 15/10.

3 toppers op een rij: Felix Blommaert (zilver), hoofdtrainer degen Yoeri Van Laecke en Amber De Pestel (zilver). Foto: Johan Blommaert.

Bij de dames op sabel schermden maar liefst 9 van de 16 schermsters voor de Gentse Confrérie en 5 van hen haalden de kwartfinales. Manon Bloch (8ste) kon met 5/15 niet winnen van Emma Hermesse (Sabre Noir). Alexandra Gevaert  (die eerder Elise Vaeremans (5de) met 15/3 uitschakelde) kon in de halve finale met 15/3 winst de Waalse wel overklassen. Hanne Cooreman (6de) kon met 5/15 Saartje Corteyn (De Klauwaerts) niet de baas. Nan Van Rijckeghem schermde een quasi perfecte poule en kwam in de halve finale na verlies met 5/15 tegen Corteyn met een bronzen medaille naar huis. Finaal graaide Gevaert na een spannende finale met 14/15 net naast de overwinning en was het goud voor Corteyn.

Schermen is vechten, winnen, verliezen … en eens zot doen. De Gentse sabeldames op het BK senioren. Foto: Luc Gevaert.

Jules-Emile De Visscher geraakte  bij de heren (32 deelnemers) en na een perfecte pouleronde snel in de halve finale na 15/9 winst van Alexandre Poizat (Sabre Noir). In de halve finale was Seppe Van Holsbeke – die eerder al clubgenoot Lester Kurvers (8ste) met 15/9 achter zich liet – te sterk voor De Visscher, het werd 15/7. Arnaud Bottecchia kon na enkele spannende matchen met 15/13 winnen van Philippe Jacques (Braine L’alleud),  maar haalde het in de halve finale en 2/15 niet van Arne De Ridder (De Klauwaerts). Een  zelfzekere Van Holsbeke toonde in de finale geen genade voor De Ridder en liet zich voor de 14de keer tot Belgisch Kampioen sabel senioren kronen!

Vlnr: Arnaud Bottecchi (3de), Seppe Van Holsbeke (voor de 14de keer goud!!), Jumes-Emile De Visscher (3de). Broer Jérôme kijkt vol bewondering naar zoveel talent. Foto: Luc Gevaert.

Elise Vaeremans, pers sabel – Jacob De Vriendt, pers degen – 01/04/2019