Gentse schermsgilde start 2023 met gouden, zilveren en bronzen medailles

De Gentse Sint-Michielsgilde is 2023 op de beste manier gestart, met vier medailles op het jeugdtoernooi van Watermaal-Bosvoorde, 2 medailles in Amsterdam en eentje in het Franse Faches-Thumesnil.

Bij de U11 moest Lucas Van Daele opgeven door een blessure, waardoor zijn trainingsmaatje Ferre Gettemans wist wat hem te doen stond. Ferre won al zijn poulewedstrijden, op eentje na, en verzekerde zich zo van goud bij de allerjongsten.

Ferre Gettemans: number one!!!! Foto: Claudia Daels.

De toon was gezet, want ook bij de meisjes U15 bemachtigde onze Manou D’Aubioul mooi zilver. Na een spannende halve finale tegen Juliette Maras (Klauwaerts) met 15-12 moest ze enkel in de finale haar meerdere erkennen in Florence Vertenten (La Maison de l’Escrime).

Manou won eerder ook al verschillende medailles!!! Foto: Claudia Daels.

Intussen werd er ook bij de jongens U15 fel gestreden om een podiumplaats. Jef Gettemans kon er zich na winst tegen Victor Schuster (CE Braine l’Alleud) met 15-11 plaatsen voor de finale tegen Jorian Jamsin (CE Braine l’Alleud). Die finale werd behoorlijk spannend: Jef werd aanvankelijk op achterstand gezet maar schermde zich koelbloedig terug in de wedstrijd, om uiteindelijk met 15-10 het goud te pakken.

Ook Jef Gettemans werd nummer 1 zegt trainer en coach Hanne Cooreman. Jef poseert trots met schermvrienden Maël en Cyriel. Foto: Claudia Daels.

En op zondag deed Nolan Dehaeck er nog een schepje bovenop. Na de poules stonden drie schermers van La Maison de l’Escrime nog tussen Dehaeck en het goud. Hij won de kwartfinale van Sakhan Derriennic en volgens de halve finale van Célestin Revelart. In de finale bleek de ervaren Antonin Demangeat een maatje te groot, maar toch mooi zilver voor Dehaeck en een vierde medaille voor de Gentse sabelschermers.

Gentse sabel- en degenschermers verenigd in Watermael-Bosvoorde met medailles voor Nolan Dehaeck en Elias Baekelandt. Foto: Maxime Baekelandt.

Ook op degen was het een succesvol weekend. Zo behaalde Crijn Verwaal in Amsterdam het zilver bij de senioren. Verwaal haalde 4/5 in de poules. Hij stond daarop na enkele spannende wedstrijden in de finale tegen de Nederlander David Van Nunen. Crijn Verwaal kreeg in die finale last van krampen in het been, maar dat hield hem niet tegen. Hij bleef dapper schermen maar verloor met 12-15 van de sterke Nederlander, zilver voor Verwaal.

Crijn Verwaal met zilver en een mooi boeket in Amsterdam. Foto: Laurent Ghijs.

Nog in Amsterdam behaalde Adrian Van De Steene eveneens zilver bij de cadetten. Van De Steene haalde 4/4 in de poules. Hij speelde het soms tactisch in de uitschakelingen door te spelen met tijd. Uiteindelijk nam hij het in de finale op tegen de Nederlander Jor-El Lee-A-Leong. Na een lange en uitputtende strijd won de Nederlander, met 15-13.

Adrian schittert met zijn zilveren medaille in Amsterdam! Foto: Andrei Mazanov.

Bij de U15 behaalde Alexander De Winter 5/7 in de poules. Hij stond zo na enkele lastige directe uitschakelingen knap in de finale van het toernooi. Daar nam hij het op tegen Matthys Hercot (Les Mousquetaires Cinaciens). De Winter toonde zich heer en meester op de piste. Hij nam al snel een voorsprong en gaf deze niet meer af. 10-5 was het eindresultaat, goud dus voor Alexander De Winter. Ook Wout Van Laecke kon scoren in Watermaal-Bosvoorde. Van Laecke haalde het net niet in de halve finale van dezelfde Matthys Hercot. Wout Van Laecke van voegt dus brons toe aan het lijstje.

Wout Van Laecke (brons), de supertrotse trainer Yoeri Van Laecke en Alexander De Winter (goud). Foto: Yoeri Van Laecke.

Bij de U13 kon Elias Baekelandt 3/5 halen in de poules. Hij hield goed stand in de directe uitschakeling en stond al snel in de kwartfinale. Daar nam Baekelandt het op tegen Ulysse Marlière (CE Braine l’Alleud). De jonge Gentenaar gaf wat hij kon, helaas was de Waal iets sterker. 4-8 was de score in het voordeel van de Waal en brons voor Elias Baekelandt.

De degenyoungsters hebben er duidelijk zin. Elias (in clubtraining) lijkt zeker van een goede wedstrijddag. Foto: Els Welvaert.

In het Franse Faches-Thumesnil werd een wedstrijd van het Europees Veteranencircuit geschermd. Trainer Olivier Antonis presteerde uitstekend in de poules en won in de kwartfinale door rustig te schermen en duidelijke actie te maken. In de halve finale trof Antonis Christophe Turlier (FR), een schermer die hij ook in de jeugdcompetities vaak ontmoette. Het werd een 4/5 achterstand voor onze Belg, en ook na de pauze ontbrak het onze Ouwegemnaar wat aan beweeglijkheid. Het werd 4/10 in het voordeel van de latere nummer 2 Mathieu Bellet (FR). In de categorie V2 eindigde Alain Thielemans (5de op 29 deelnemers). Bij de dames maakte Kathleen Kets (V2) met een onverhoopte 8ste plaats op 18 deelnemers na een jaar blessureleed haar rentree in het Europese circuit.

Olivier Antonis schittert op dit Europees circuittornooi en wordt met een bronzen medaille, een streekbiertje en een flinke portie geurige kaas bedacht. Foto: Kathleen Kets.

Joren Gettemans (sabel) -Jacob De Vriendt (degen) – Kathleen Kets (sabel)  – perswerking Sint-Michielsgilde Gent.