Gentse degenschermers bevestigen met goud, 2x zilver en 2x brons en EK-selecties

In Sint-Martens-Latem is het voorbije weekend druk geschermd in de jongste categorieën. 1x goud, 2x zilver en 2x brons zijn het uitstekende resultaat van het weekend. Bij de U20 en U17 hebben verschillende schermers zich geplaatst voor het komende Europees Kampioenschap.

U15 gents: Alexander, Wout & Tristan; U13 gents: Julius, Wolf, Elias & Nicolas; U17 ladies: Renée – Foto: Yoeri Van Laecke.

Bij de cadetten op degen behaalde Alexander De Winter 5/6 in de poules. Hij won daarop in de T16 zijn match met 15-3. In de kwartfinale nam De Winter het op tegen Milo Piraux (Les Mousquetaires Cinaciens). Ook deze wedstrijd bracht weinig problemen voor De Winter, 15-11 was het daar. Zo nam De Winter het in de halve finale op tegen de Fransman Etienne Imbert. Een wedstrijd die de halve finale waard was. Beide partijen waren aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk kon Alexander De Winter met 15-13 toch het verschil maken. Zo stond de jonge Gentenaar in de finale tegen Kostyantyn Polyakov. De Oekraïner had zijn zinnen gezet op het goud. Alexander De Winter kreeg het steeds moeilijker en kon zijn achterstand niet meer goedmaken. 8-15 was het eindresultaat in het nadeel van de Gentenaar. Alexander De Winter start 2023 zo met een zilveren plak!

Bij de dames kon Kaat Roels een knappe 5de plek bemachtigen. Een dag later bij de U15 stond De Winter alweer aan de start van het toernooi. Samen met clubgenoten Wout Van Laecke en Tristan Van Laecke (die op zijn eerste wedstrijd meteen een knalprestatie leverde) zorgden zij voor een drie op een rij met medailles. Alexander De Winter haalde 6/6 in de poules, Tristan Van Laecke 5/6 en Wout Van Laecke 4/5. In de kwart finales konden de drie probleemloos doorstoten naar de halve finales. In de eerste halve finale namen de Van Laecke’s het op tegen elkaar; Wout was genadeloos voor zijn neef Tristan en won met 15-5 en liet Tristan zo achter met brons. Alexander De Winter kon op zijn beurt de tweede halve finale winnen van Lars Van Renterghem (Schermclub Latem-Deurle) met 15-10. Zo namen Alexander De Winter en Wout Van Laecke het tegen elkaar op in de finale. Na een dag met zilver was Alexander De Winter uit op revanche. Hij versloeg Wout Van Laecke met 15-12 en kaapte zo het goud weg. Wout Van Laecke ging op zijn beurt naar huis met zilver. Plaats 1,2 & 3 voor de Gentse Confréristen was het fantastische resultaat.

Vlnr: Tristan (brons), Alexander (goud), coach Aeneas en vooraan Wout (zilver). Foto: Yoeri Van Laecke.

Bij de U13 haalde Elias Baekelandt 5/6 in de poules. Baekelandt won daarop met 15-4 in de T16. Ook in de kwartfinale was Jean Watelet (Schermclub Latem-Deurle) niet sterk genoeg voor Elias Baekelandt. Baekelandt won met 15-7 en ging zo naar de halve finale. Daar nam Baekelandt het op tegen Lilo Pinsart (Les Mousquetaires Cinaciens). De Waal was net iets sterker dan de dappere Gentenaar. De match eindigde op 15-11 in de voordeel van Pinsart en dus brons voor Baekelandt.

Elias werd derde! Foto: Yoeri Van Laecke.

Bij de U20 zijn Lars Vandenhaute, Lars Toch en Leandro Loeman er intussen in geslaagd zich te plaatsen voor het komende EK. Dat EK zal doorgaan in het Estse Tallinn eind volgende maand. Ook Adrian Van De Steene kon zich bij de U17 plaatsen voor het EK.

Vlnr: U20: Joppe, Lars T, Lars VdH, Leandro and coach Laurent in Udine. Foto: Laurent Ghijs.

Jacob De Vriendt – perswerking degen