Gentse schermers met 2x goud, 1x zilver en 4x brons terug van BK Junioren

Afgelopen weekend werd in Jodoigne het Belgisch Kampioenschap voor Junioren geschermd. Inrichtende club Les 3 Armes organiseerde het BK op de 3 wapens floret, degen en sabel. Naar goede gewoonte eisten de schermers van de Gentse Sint-Michielsgilde verschillende podiumplaatsen op, al liep dit niet altijd van een leien dakje.

Bij de dames Junioren sabel (9 deelneemsters-5 Gentse schermsters) werd gestart met een poule unique. Linde Vandecruys (SMG) stond 1ste in het tussenklassement, gevolgd door clubgenotes MarYann Defrance (3de), Marthe Debyser (4de), Hélène Derde (5de) en Elise Vaeremans (8de). In de Tabel 8 verliest Marthe Debyser met 14/15 na een sterke en spannende wedstrijd van Hélène Derde. Ook MarYann Defrance verloor in dezelfde Tabel 8 verrassend tegen de jongere Iria Verbeke (De Klauwaerts). In de halve finale haalde Vandecruys – die eerder won van Elise Vaeremans- het van Derde en won Verbeke van Natascha Di Venosa (CELH).

Vandecruys schermde eerder goede wedstrijden, maar liet het in de finale wat afweten: na een eerder zwakke eerste helft en een matige 2de helft, haalde ze het niet van de sterkere Iria Verbeke en werd ze 2de op het BK Junioren.

Jules-Emile De Visscher (SMG-sabel) slaagde er wel in te bevestigen en won voor de 3de keer op rij het Belgisch Kampioenschap voor Junioren. Clubgenoot Egon Van Durme schermde een zeer goede voorronde, maar kon het in de uitschakeling niet halen van Philippe Jacques (CE Braine l’Alleud) en werd 14de. Ook Bjarne Vereecke (11de) verloor in de eerste uitschakelingswedstrijd, terwijl Vincent Gevaert (3de) na een zeer goede ronde pas in de halve finale met mooie online slots 10/15-cijfers door Jules-Emile De Visscher tot staan werd gebracht.

Nicolas Vander Eecken had het niet onder de markt met laatstejaarscadet Frans Swennen (Herckenrode). Vander Eecken verdedigde erg goed en kon zo heel wat treffers zetten, maar zijn aanvallen kwamen niet aan, waardoor de wedstrijd eindigde met 15/13 in het voordeel van Swennen. Swennen kwalificeerde zich dus voor de finale, maar kon met 10/15 niet verhinderen dat Jules-Emile de Visscher opnieuw de titel van Belgisch Kampioen Junioren in de wacht sleepte.

Ook in de degencompetitie haalden de Gentse schermers het podium: Frederic Mestdagh pakte het goud na winst tegen Grégoire Réginster (CE Braine l’Alleud), terwijl Stijn Windels (SMG) erg knap met Florian Dewandeleer (Brussels Fencing Club) het brons deelde. Maxime Baekelandt werd 5de, Thibault Verhelle werd 6de.