Degencadet Simon Lapin stunt in Bonn met brons (individueel) én goud (ploeg)

Degenwedstrijden in Bonn (D) en Sint-Niklaas, sabelcompetitie in Amsterdam (Nl) en Kenten (D). De Gentse schermers bleven afgelopen weekend niet in eigen stad. En al werden overal sportieve prestaties neergezet, het was vooral de 16-jarige Simon Lapin die opnieuw voor vuurwerk zorgde.

Simon Lapin uit Mariakerke (Gent) trok met clubgenoot Robin Clercx en 11 andere Belgen naar Bonn om er zijn 7de plaats in de Europese ranking veilig te stellen. Lapin won in beide voorronden 4 van de 5 wedstrijden, Robin Clercx haalde de 2de ronde net niet en werd 174ste op 204 deelnemers.

Vrijgesteld in de T256 won Lapin na een moeilijke match met 15/12 van de Brit Cameron Prior. Gesterkt door deze overwinning versloeg Lapin zowel Leander Schmidt (D-15/7) als Hugo Pertuisot (F-15/9).  Ook in de verdere rondes overtuigde Lapin moeiteloos en won hij van Maxime Robinet (Fr) en na een super match van Federico Marenco (It) vooraleer hij in de halve finale met 9/15 verloor van Marco Brinkmann (D) en 3de werd in deze zware competitie. Door dit resultaat stijgt Lapin naar de 4de plaats op de Europese ranking.

In de ploegcompetitie overklaste de Belgische ploeg (Simon Lapin, Robin Clercx, Felix Blommaert (Parcival) en Henri Gillard (CE Bessemans)) alle tegenstand. Met winst van Groot-Britannië (met 45/29), Polen (met 45/37), Rusland 1 (met 41/38) en tenslotte van Rusland 2 (met 40/39 waarin Simon Lapin in de toegevoegde minuut de beslissende treffer zette) lag de weg naar het goud open.

In eigen land schermden de senioren in de Internationale Degentornooi van Sint-Niklaas, waar Robrecht Van Cleemput erg goed presteerde en zich naar de finale schermde. Daar trof Van Cleemput ex vice-wereldkampioen en titelverdediger Bas Verwijlen. Verwijlen won met 15/9 en pakte opnieuw het goud, Van Cleemput werd 2de.

Laurent Ghijs (7de) en Sander Warreyn (5de) –beiden Sint-Michielsgilde Gent- schermden zich eveneens tot in de Top 8.

Ook de Gentse sabelschermers schermden dit weekend. Thomas de Wilde werd 16de in Amsterdam na een wisselvallige voorronde, een mooie overwinning van de Tsjech Petr Wachsberger, maar verlies van de latere nummer 1 en voormalig wereldkampioen per ploeg Tamas Decsi (Hon).

In het Duitse Kenten werden zowel Bjarne Vereecke (SMG- heren cadetten-125 deelnemers) als Nan Van Rijckeghem (SMG- dames cadetten-87 deelneemsters) 44ste in de eindranking.

Vereecke wist na een goede voorronde (4x winst en 2x verlies) met 15/12 de Duitser Buchner te verschalken, maar verloor van Thomas Schaich (D) die het tot bij de Top 8 schopte.

Nan Van Rijckeghem verloor in de T64 van de latere nummer 3 Otronsek.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 11/11/2013