Gentse sabel- en degenschermers pieken en verzekeren zich van EK- en WK-selecties

Toptalent Alexandra Gevaert (SMG) stunt door in Phoenix (USA) 8ste te worden in de  Arizona Junior World Cup en zo haar WK selectie bij de junioren te pakken. Nog meer WK-nieuws noteerden we bij clubgenoot Maxime Baekelandt, hij behaalde in het Zweedse Göteborg een laatste selectienorm voor het WK. Simon Lapin, Thibault Verhelle en Frederic Mestdagh (allen SMG) haalden eerder al een EK-selectie.

Sabelschermster Gevaert won 3 van de 6 wedstrijden in de voorronde en mocht als 23ste van het tussenklassement de T64 overslaan. In de Tabel 32 won Gevaert met 15/9 van de Amerikaanse Sarah Herza, om daarna met 15/8 te winnen van Jessica Whang (USA). In de kwartfinale streed Gevaert tot aan het 10de punt dapper mee met Malia Hee (USA), maar haalde verder geen verhaal. Het werd 10/15, maar door de schitterende 8ste plaats op 50 deelneemsters stijgt Gevaert 14 punten op de wereldranglijst en verzekert ze zich van een topprestatie door op punten de WK-selectie te pakken. Justine Hendrickx (De Tempeliers) werd 27ste na verlies van Tara Hassett (USA).

Ook in het Zweedse Göteborg hadden de Gentse schermers reden tot feesten:  Maxime Baekelandt werd 55ste na een mooie campagne (met 4/6 in de poule en winst tegen de Fransman Gregory Bonn 15/14); hij behaalde een laatste selectienorm voor het WK junioren. Simon Lapin werd 94ste bij de cadetten en mooi 79ste bij de junioren, terwijl ook Thibault Verhelle en Frederic Mestdagh zich gekwalificeerd weten voor het EK in Jeruzalem en hun 56ste en 98ste plaats koesteren. Stijn Windels won 3/6 van de poulewedstrijden maar kon met 9/15 niet winnen van Noa Walter (D) en werd 146ste.

De 16-jarige Sofia Cazaerck schermde mee met de junioren en overleefde de poule wat op zich een mooie prestatie is. In de T 256 verloor Cazaerck met 11/12 erg nipt van de Japanse Haruna Baba; de Gentse werd 136ste op 189 deelneemsters.

In het Franse Faches-Thumesnil traden de veteranen op de piste voor een druk bezocht selectietornooi voor veteranen . Sabelschermster Kathleen Kets (SMG) werd er 3de na een zware competitie.

Kathleen Kets (uiterst links)

Kathleen Kets (uiterst links)

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 02/02/2014