Eeuwenoude Gentse schermgilde telt 4 extra Belgische kampioenen

Afgelopen weekend werd in het Waalse Libramont het Belgisch Kampioenschap U17 en U20 geschermd. Op de beide dagen tekenden Gentse schermers present, en enkelen van hen gingen aan de haal met enkele medailles.

Op sabel schermde Zoë Tack bij de U17 een goede poule, waarna ze direct uit kwam tegen clubgenote Luna De Souter, het werd 15-6 voor Tack. In de halve finale schermde ze een foutloze 2de helft tegen Charlotte Ros van de Klauwaerts; winst met 15-8. De finale tenslotte werd geschermd tegen Runa Van Leugenhaege (De Klauwaerts) ; zij begonnen beiden ijzersterk aan de finale maar aan de pauze stond Runa voor met 8-5. Tack liet zich echter niet imiteren en trok met een 15-13 overwinning en de Belgische titel duidelijk aan het langste eind. Zoê Tack schermde op zondag ook nog eens bij de U20, daar haalde zij knap brons.

Bij de heren U17 pakte de jonge Mats Van Lishout mooi brons, bij de U20 was het Jurre Devos die zich de bronzen plak liet omhangen.

Op degen bij de U20 op degen behaalde Clara De Broeck brons. De Broeck behaalde 2/6 in de poules en kon zich zo direct plaatsen voor de T8 waar ze het opnam tegen Geike Zaman (SA Jerzy Wezowski). De Broeck won met 15-9 waardoor ze in de halve finale stond. Daar nam ze het op tegen de te sterke Noa de Clerck (K.T.S.C. Catena); het werd 6-15 en brons als eindresultaat. Bij de U17 was het goud voor Renée Bruynooghe. Bruynooghe haalde zeer sterk 5/5 in de poules en na een vrijstelling voor de T16 won ze vlot haar wedstrijd in de kwartfinale. De Waalse Elise Leysen (RCSC CEE Charleroi) bleek in de halve finale niet opgewassen tegen Bruynooghe. Zij won met 15-10 en kon het zo in de finale opnemen tegen Annabella Nagy (CE Braine l’Alleud). Het werd een spannende finale die Bruynooghe uiteindelijk op 1 treffer verschil wist te beslissen. Goud dus voor Renée Bruynooghe!

Bij de heren U17 was het goud voor Adrian Van De Steene. Hij won 4/5 wedstrijden in zijn poule. Hij had zo enkele zware lotingen voor de directe uitschakeling. Toch wist Van De Steene om te gaan met de druk van zijn tegenstanders. Hij won in de T32, T16 en ook de kwartfinale was geen probleem voor de dappere Gentenaar. In de halve finale nam hij het dan op tegen Flavien Feltz (CRE Arlon). Van De Steene bleef dapper strijden en hij won zo met 15-9 in de halve finale. Tot slot nam hij het in de finale op tegen Gabriel Musambi (CE Charlemagne). Ook deze match wist Adrian Van De Steene met een ruime voorsprong te beëindigen. Hij won met 15-9 en mag zich zo een jaar lang Belgisch Kampioen bij de U17 noemen.

Tot slot nog goud voor Leandro Loeman in de U20. Hij haalde 6/6 in de poules en was zo vrijgesteld voor de T64. Daarop won hij in de T32, T16 en kwartfinale met ruime voorsprong. Loeman nam het in de halve finale op tegen Mathieu Heinen (les Mousquetaires Cinaciens). Alweer een wedstrijd die voor Loeman geen problemen opleverde. Loeman won met 15-10 en was zo zeker van een plek in de finale. Daar nam hij het op tegen Cyrille De Bock (KSSMA Ronse), een tegenstander die Loeman wel vaker te verduren kreeg. Loeman wist hoe hij De Bock kon overklassen en dat deed hij ook. Het eindigde op 15-10 voor Leandro Loeman en dus Belgisch goud.

Jacob De Vriendt (degen) – Kathleen Kets (sabel) – perswerking Sint-Michielsgilde Gent.