Dinants brons voor Gentse schermers Julien Renson (floret) en Sarah Arens (degen)

Naast de successen van Simon Lapin (degen cadetten – 4de selectienorm EK/WK in Bratislava) en Kathleen Kets (sabel veteranen – wisseltrofee Ferrum Vetum 2013 in het Nederlandse Gorssel) zetten de Gentse schermers ook in eigen land puike prestaties neer. Julien Renson en Sarah Arens haalden beiden een mooie bronzen plak, nieuwkomer poussin Briecq Bauwelinck liet zich op zijn 1ste tornooi positief opmerken met een knappe 7de plaats.

Eerst traden de heren cadetten degen en heren miniemen floret op de piste. Op degen werd Crijn Dewael (SMG) mooi 8ste . Hij werd in tableau 8 geklopt door de uiteindelijke winnaar, de Italiaan Davide Tramacere (CE Damocles). Henri Bollaert (SMG), die pas dit jaar van floret naar degen overschakelde, werd 13e. Op floret zorgden de Gentse miniemen voor de volgende resultaten op 25 deelnemers: Elias Deconick: 21e, Mathias-Alexander Verstraete: 14de en William Janssens: 11de.

Bij de poussins op floret zorgde Briecq Bauwelinck (SMG) voor de verrassing van de dag. Hij behaalde op zijn allereerste tornooi een mooie 7de plaats op 19 deelnemers. Na 3 van de 4 poulewedstrijden gewonnen te hebben was de jonge Bauwelinck vrijgesteld voor de eerste ronde. In tableau 16 won hij met gemak (8­1) van Hector Green (CE Woluwe). Intableau 8 stond hij op de piste tegen Thomas Dijkstra (Schermschool Treville). Na met 1­4 achter gestaan te hebben, liep Briecq uit tot 6­4. Hij had alles mee om de match te winnen, maar moest echter in de laatste seconden nipt de duimen leggen met een 7­8 einduitslag. Een licht teleurgestelde Briecq Bauwelinck kan in ieder geval terugkijken op een succesvolle 1ste tornooideelname.

Briecq Bauwelinck

Briecq Bauwelinck

Vierde en laatste categorie confréristen die zaterdag aantraden waren 2 pupillen bij de heren. Joris Pockelé behaalde een mooie 11de plaats op 23 deelnemers. Julien Renson, die vorig jaar in Dinant debuteerde, werd 3de en bezorgde de Sint-Michielsgilde Gent een podiumplaats.

 

Julien Renson

Julien Renson

Bij de dames senioren zorgde Sarah Arens voor de bronzen medaille. Arens schermde een goede poule met 4x winst en 1x verlies en werd 3de in het tussenklassement. De Groote behaalde 2 overwinningen en kwam op de 11de plaats te staan.

In de T16 won Arens, maar verloor Ellen De Groote na een tot 6-6 gelijk opgaande wedstrijd met 9/15 van Murielle Michaux (Maison d’Escrime). Arens vervolgde haar weg naar het podium met een gevecht tegen de ervaren Nancy Vanbergen (La Licorne), startte goed en kon meteen 5 punten uitlopen. Vanbergen vocht terug, maar verliest met 9/15.  In de halve finale wachtte Arens een spannende strijd tegen de Nederlandse Amber Hoogdoorn (NED). Hoogdoorn is geen onbekende en zorgde voor een moeilijke match door zeer afwachtend te schermen. Na een 6/8 tussenstand in het nadeel van Arens liep de Nederlandse met nog 2 minuten te gaan in de laatste manche uit tot 13/11.

De Gentse Arens bleef geloven in winst en zette met nog 1 minuut te gaan 13/14 op het scorebord. Met nog 25 seconden te gaan viel Arens aan, maar het werd een dubbeltreffer en dus 15/14 in het voordeel van Hoogdoorn. Sarah Arens behaalt na een onderbreking van 6 maanden omwille van haar studie – een mooie 3de plaats en brons.

Foto’s: Tamara Verleyen en Serge Renson

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 14/01/2014