Bronzen broers Devos bevestigen op schermtornooi van Jupille, veteranen schermen in Gent

Op zaterdag organiseerde Sabre Noir in Jupille het Tournoi Jeune Lame 2019 voor cadetten, miniemen en pupillen. De dag erna werd er in de historische zalen van de Gentse Sint-Michielsgilde een recreatief veteranentornooi in ploeg geschermd.

In Jupille schermde Cedric Volckaert (7de) bij de cadetten (17 deelnemers) 2/5 winst in de pouleronde, waarna hij zich na een spannende wedstrijd met 14/15 toch gewonnen moest geven tegen Michiel Devogel (SC Parcival). Jérome De Visscher kon clubgenoot Jurre Devos (9de) met 15/11 uitschakelen, maar De Visscher (8ste) kon met 6/15 niet winnen van de huidige Belgische kampioen Nand Prossé (Sabre Noir). Arnaud Stas de Richelle (5de) schermde een perfecte poule maar moest in de kwartfinale Gregoire Debroux (Les 3 Armes) met 9/15 laten voorgaan.

Cédric Volckaert en Jurre Devos schermden 2 wedstrijden die dag; zij haalden ook in hun eigen leeftijdscategorie miniemen het beste uit zichzelf. Met enkel poulerondes werd Volckaert ondanks goed schermen 9de op 21 schermers nadat hij in de B-poule terechtkwam. Jurre Devos bracht brons mee naar huis nadat hij 7 van de 10 poulewedstrijden gewonnen had.

Schermen is vechten, maar vooral ook fun! Met vlnr: Arnaus Stas de Richelle, Wim Devos, Eric Volckaert, bronzen Jurre Devos, Cédric Volckaert, Jérôme De Visscher en een bronzen Ties Devos. Foto: Liesbet Coysman.

Ook broer Ties Devos mocht een bronzen medaille in ontvangst nemen na 7/9 winst in beide poulerondes bij de pupillen.

Op zondag werd voor de 7de keer het recreatief veteranentornooi in ploeg georganiseerd door de Gentse Sint-Michielsgilde. Een dag vol plezier, sportiviteit naast,  maar rivaliteit op de piste.  Op degen werd het maximum van 12 ploegen bereikt en het Gentse team (met Werner Huysmans, Christophe Roose, Karim Lazouache  en Luc Gobyn) werd na enkele felbevochten wedstrijden 6de. Op sabel werd een poule unique (6 ploegen) geschermd, en Team Confrérie met Olivier Antonis, Alain Thielemans, Godefroid Bottecchia en Hervé Schrans (Maison de l’Escrime) schermde een uitstekende poule waarna ze ook in de uitschakeling de ene na de andere ploeg te snel af waren. In de finale speelde de vermoeidheid de Gentse heren parten en konden ze de finale met 42/45 net niet winnen van The Dutch Lions (met Nico van Sterkenburg, Aleh Pimenau en Paul Water).  Team Tomato Sisters met Kathleen Kets (SMG), Katalin Di Martino (Ger), Lynn Williams (UK) en Samy Harraz (Ger) werd 5de.

7de Veteranentornooi in ploeg: de deelnemers op degen! Foto: Luc Gevaert.

Elise Vaeremans, pers sabel, 06/05/2019