3x goud, 5x brons voor Gentse schermers

De eerste maand van het jaar is bijna om. De Gentse schermers en schermsters hebben alvast niet stilgezeten in die eerste maand. Maar liefst acht medailles de voorbije 2 weken, het verslag lees je hier.

Foto Yoeri Van Laecke – Yoeri en Wout Van Laecke in Waterloo

In Waterloo behaalde Wout Van Laecke goud bij de U17. Van Laecke begon zeer goed aan het toernooi en haalde 5/6 in de poules. Hij was zo vrijgesteld voor de T32 en kon ook in de T16 heel overtuigend winnen met 15-0. In de kwartfinale won Wout Van Laecke van Milo Piraux (Les Mousquetaires Cinaciens) met 15-9. In de halve finale stond hij zo tegen Alexander Jacxsens (SC Latem-Deurle), die op dat punt nummer één stond na de poules. Van Laecke was duidelijk niet onder de indruk van zijn tegenstander. Hij nam al snel de leiding en liet zijn voorsprong niet meer los. 15-10 was het eindresultaat in die halve finale. Zo was enkel nog Ward Samyn (SC Parcival Leuven) die Wout Van Laecke nog van winst kon houden. Maar de winnersmood liet onze Gentenaar al dromen van winst. En winnen deed Wout Van Laecke, met 15-10 was het goud binnen.

In Novi Sad is Alexander De Winter 20ste geworden op 192 deelnemers. Hij haalde 5/5 in de poules. Na winst in de T128 en T64 verloor De Winter uiteindelijk in de T32 van de Griek Vasileios Tsokas met 15-11. Toch een knappe prestatie van Alexander De Winter die eindigde als beste Belg!

Bij de dames U15 behaalde Kaat Roels brons in Watermael-Bosvoorde. Roels begon met 4/6 goed aan de poules. Ze won daarop vlot in de T16 en ook in de kwartfinale won ze overtuigend van de Luxemburgse Teresa Cuccureddu met 10-4. In de halve finale nam Roels het op tegen Babette Gauthier (Les Mousquetaires Cinaciens). Roels streed dapper maar verloor uiteindelijk met 8-10 en eindigde zo als derde.

Lees verder onder foto.

Foto: Maxime Baekelandt – Kaat Roels in Watermael-Bosvoorde

Tot slot behaalde Adrian Van De Steene goud in Tourcoing, brons was voor Crijn Verwaal.

Zoë Tack eigende zich een bronzen medaille toe op het NC U17 sabel in Waterloo. Met 3V/2D kwam Zoë in de eerste uitschakeling tegen Anne-Lucie Verdeyen (LAMDL) uit. Het werd 8/1 aan de rust en Zoë won de partij met 15/2. Vervolgens moest zij het opnemen tegen Florence Vertenten (LAMDL). Deze wedstrijd was iets moeilijker en Vertenten kon met 15/8 het pleit winnen. Brons voor Zoë Tack!


Afgelopen weekend werden onze jongere sabelschermers in Watermael-Bosvoorde op het appel verwacht.
Bij de U15 heren sabel (14 deelnemers) zagen we 2 Confréristen: Mohamed Ben Ammou en Maël Bosmans. Mo werd na de poules 2de in het tussenklassement. Vrijgesteld van de T16, kwam Mo in de kwartfinale uit tegen Florian Fonder (LAMDL), het werd 15/10 in het voordeel van Mo. In de halve finale wou Jack Mayeux (LAMDL) hem nog het vuur aan de schenen leggen, maar Mo liet zich niet van de wijs brengen en won met duidelijke 15/5 cijfers. Op naar de finale, waar hij het opnam tegen Antonin Demangeat (LAMDL), een geduchte tegenstander. Het werd een match op het scherp van de snee en mede dankzij de goede ondersteuning van coach Hanne Cooreman werd de thriller met 15/14 in het voordeel van MO beslecht! Goud voor Mohammed Ben Amou!

Foto Hanne Cooreman – Hanne, Cyriel, Maël, Manou en Mo


Clubgenoot Maël Bosmans behaalde brons. Met een gemiddelde poule (3/3) stond hij 6de in de tussenstand, maar was vastbesloten enkele plaatsjes te klimmen. Met 15/13 winst van Sakhan Derriennic (LAMDL) en 15/11 winst tegen Mauro Massie (De Klauwaerts) kon Maël doorstoten tot in de halve finale. Daar moest hij het opnemen tegen Antonin, die met 15/7 te sterk bleek te zijn, brons dus voor Maël.


Bij de U15 dames sabel (11 deelneemsters) was het Manou D’Aubioul die brons opeiste. Na de poule unique kon Manou als 3de op de ranking aan de uitschakelingsronde beginnen. Ze won met 15/11 van Clara Herman (SCPL), maar moest in de halve finale genoegen nemen met 8/15 verlies van Juliette Viggria (LAMDL). Brons voor Manou!

Perswerking Sint-Michielsgilde
Kathleen Kets & Jacob De Vriendt