“Slag bij Waterloo” wordt zegetocht voor Gentse Confrérie; ook Brugge capituleert.

Met medailles op sabel en degen triomfeerden de Gentse schermers in Waterloo, maar ook in Brugge werden korte metten gemaakt met de tegenstand.

Zondag rukten de jonge sabelschermers van de Gentse Confrérie op naar Waterloo om er zich te meten met hun leeftijdsgenoten in de U11 en U15. Bij de jongste schermers van de U11 zette Ferre Gettemans meteen de toon. Hij schermde een goede eerste poule maar kwam in de tweede ronde pas echt onder stoom, om zonder een enkele tegentreffer de eerste plaats op te eisen.

Lucas Van Daele (knap 4de) en Ferre Gettemans zijn er klaar voor! Foto: Claudia Daels.

Bij de meisjes U15 kon Manou D’Aubioul van de Confrérie een medaille bemachtigen. Na een lange pouleronde haalde ze knap brons, na verlies in de halve finale tegen Florence Vertenten (La Maison de l’Escrime) met 15-4.

Topper Manou – Foto: Claudia Daels

De jongens U15 konden dus niet met lege handen naar huis. Wapenbroeders Corto Wittouck, Cyriel Van Ingelgem en Jef Gettemans knokten zich door de pouleronde en uitschakelingen naar de laatste vier. Wittouck won er in een echte nagelbijter de halve finale van Victor Schuster (CE Braine l’Alleud) met 15-14. Van Ingelgem en Gettemans troffen elkaar in de andere halve finale, een mooie match die Gettemans won met 15-10. Zo werd de finale een Gents feestje, met winst voor Jef Gettemans (15-7). Kortom: goud, zilver én brons voor de Gentse Confrérie.

Rivalen op de piste, vrienden naast de piste. Foto: Claudia Daels.

Maar ook op degen werden er medailles gehaald! Ook in Waterloo haalde Alexander De Winter (U15) 6/6 in de poules. Na verlies kon De Winter zich na een herkansing plaatsen voor de kwartfinales. Daar won hij met 10-8 en ook zijn halve finale kon hij met 10-9 tegen Milo Piraux (FF Les Mousquetaires Cinaciens) op zijn conto schrijven. Zo nam hij het in de finale op tegen Achille Grandjean (FF Les Mousquetaires Cinaciens). De finale werd tactisch gespeeld op tijd en De Winter verloor met 5-7, wat een mooie zilveren plak betekende. Wout Van Laecke werd vijfde. Bij de U13 pakte Elias Baekelandt brons.

In Brugge werd bij de senioren per ploeg geschermd. Het team Confrérie 2 met Crijn Verwaal, Stijn Windels en Bert De Mets behaalde goud. De drie begonnen goed aan de wedstrijd met 3/3 winst in de poules. Ze wonnen daarop in de T16 en T8 met een ruime voorsprong. In de halve finale namen ze het op tegen SA Zaïr. Ook deze match bleek geen probleem voor de Gentenaars; het werd 45-26. Zo konden ze het in de finale opnemen tegen Brussels Fencing Club. Uiteindelijk was het Bert De Mets die het met een ruime voorsprong mocht afwerken en de winst met 45-28 kon binnen halen.

Bert – Crijn – Stijn: goud in Brugge! Foto: Ellen De Landtsheer.

In het Duitse Offenbach stonden de cadetten en junioren aan de start. Zij moeten ter voorbereiding van het latere EK en WK zoveel mogelijk punten verzamelen.

Het beste Belgische resultaat in Duitsland werd door Joppe Reynaert neergezet; hij behaalde een knappe zevende plaats.

Joppe (2de van links) werd 7de in Offenbach! Foto: Laurent Ghijs.

Joren Gettemans (sabel) – Jacob De Vriendt (degen) – perswerking Sint-Michielsgilde Gent.