Goud, zilver en viermaal brons op Belgisch Kampioenschap U13 en U15

Een Belgisch Kampioenschap is altijd een beetje spannend … Zo ook voor de jongere schermers die soms voor het eerst deelnamen aan een BK. Organiserende club was KSSMA Ronse.

Omdat er bij de jongsten van de U11 nog geen BK is, had Ferre Gettemans geen andere keuze dan zijn geluk proberen bij de U13. En met succes! Ferre won vier van zijn vijf poulewedstrijden en schermde zich in zijn kwartfinale ook nog overtuigend voorbij Yan Rasko (SC Parcival Leuven). Het deed even dromen van een stunt, maar in de halve finale bleek de latere Belgisch kampioen Antonin Demangeat (La Maison de l’Escrime) toch een maatje te groot. Mooi brons dus voor Ferre!

De U13 poseren trots met trainer en coach Seppe Van Holsbeke en scheidsrechter Jérôme De Visscher.

Bij de dames U15 haalde onze vaste waarde Manou D’Aubioul een tweede bronzen plak. Manou wist door te stoten na een spannende match in kwartfinales tegen Anne Lucie Verdeyen (La Maison de l’Escrime) na de instructies van coach Seppe. Maar in de halve finales bleek latere winnaar Lucie Abras (Sabre Noir) te sterk.

Manou werd mooi derde!

Bij de heren U15 deden Cyriel Van Ingelgem en Arthur Van Lier er nog twee medailles bovenop. Ze schermden zich allebei foutloos door de poules en stoomden voorbij hun tegenstanders in de tableau 16 en tableau 8. Ze troffen elkaar in de halve finale en maakten er een spannende partij van met fantastisch schermen. Tot 10-10 lagen de twee nog nek aan nek, maar Arthur bleef net iets koelbloediger op het einde van de match en kon zo met 15-11 de overwinning binnen halen. Het goud leek binnen bereik, maar in de finale bleek Jorian Jamsin (La Maison de l’Escrime) een maatje te groot met 15-8. Toch knap zilver voor Arthur en brons voor Cyriel.

Arthur pakt zilver, Cyriel brons!

Op degen bij de U13 behaalde Elias Baekelandt brons. Baekelandt won alles in de poules en stond zo eerste in het tussentijds klassement voor de directe uitschakeling. Na een vrijstelling voor de T32 won hij ook probleemloos in de T16. In de kwartfinales nam hij het op tegen Hugo Lemense (Les Mousquetaires Cinacien). Elias Baekelandt kreeg het iets moeilijker in deze wedstrijd. Toch slaagde hij erin te domineren, Baekelandt won met 10-8 en ging zo naar de halve finale. In die halve finale nam hij het op tegen Lilo Pinsart (Les Mousquetaires Cinacien). Hier was het wel zijn Waalse tegenstander die domineerde. Baekelandt verloor uiteindelijk met 4-10 maar mag met brons zeer tevreden naar huis.

Ferre (sabel, brons) en Elias (degen, brons). Foto: Claudia Daels.

Bij de U15 wist Wout Van Laecke zich te kronen tot Belgisch Kampioen. Van Laecke haalde 5/5 in de poules. Hij was zo vrijgesteld voor de T64 en won daarop in de T32 en T16. Ook in de kwartfinales was Arthur Bonne (CRE Detaille) een maat te klein voor Van Laecke, hij won met 10-5. In de halve finale stond Van Laecke zo tegen Alexandre Jumet (Les Mousquetaires Cinacien). Ook in deze wedstrijd deed Wout Van Laecke het uitstekend. Hij won met 10-4 en stond zo in de finale. Daar was Milo Piraux (Les Mousquetaires Cinacien) de laatste tegenstander voor het goud. Echt spannend werd het niet in de finale. Van Laecke wist al snel een voorsprong op te bouwen en die gaf hij niet meer af. Het eindigde op 10-2 en dus is Gent een Belgisch Kampioen rijker!

Wout Van Laecke: GOUD bij de U15! Foto: Yoeri Van Laecke.
De Gentse schermers U15 waren talrijk aanwezig.

Joren Gettemans (sabel) en Jacob De Vriendt (degen)