Goud voor Van Peteghem en Loeman op BK in Libramont

Dit weekend vond het Belgisch kampioenschap cadetten en junioren plaats in Libramont. De schermers van de Gentse Sint-Michielsgilde brengen talloze medailles mee naar huis. Leandro Loeman staat dit weekend maar liefst 2x op het podium en Marie Van Peteghem kan zich voor de 3de keer op rij Belgisch kampioen noemen.

Marie Van Peteghem startte de competitie bij de cadetten dames sabel (6 deelnemers) met zelfvertrouwen en dit was dan ook te merken aan de resultaten. Na de poules was ze direct vrijgesteld voor de volgende rond. De halve finale vormde voor Van Peteghem geen probleem waarna een spannende finale van start ging. Van Peteghem kon haar voorsprong behouden en wist zich zo Belgisch kampioene te kronen na 15/12 tegen Runa Van Leugenhaege (De Klauwaerts).

Marie Van Peteghem met Coach Hanne Cooreman. Foto: Sabine Derave

Bij de heren (16 schermers) kwamen clubgenoten Arnaud Stas de Richelle en Jérôme De Visscher in de top 8 tegenover elkaar te staan.  Na een spannende match kon De Visscher met 15/13 Stas de Richelle (5de) achter zich laten en doorgaan naar de halve finale.  Jérôme De Visscher kon zich in de eerste helft goed weren tegen Gijs Vannieuwenborgh (Parcival) maar in de 2de helft pakte Vannieuwenborgh de overhand waardoor De Visscher brons mee naar huis bracht.

Op zondag was het bij de dames junioren (5 deelnemers) de beurt aan Floriane Aelvoet. Aelvoet moest zich met 8/15 in de halve finale gewonnen geven aan de sterke Saartje Corteyn (de Klauwaerts) waardoor Aelvoet opnieuw het brons mee naar huis bracht.

Na een vlotte poule moest Lester Kurvers bij de junioren (15 deelnemers) na winst met 15/13 van Nand Prossé (Sabre Noir) in de halve finale de duimen leggen tegen latere winnaar Arne De Ridder met 6/15. Een mooie bronzen medaille dus voor Kurvers.

Bronzen junioren Floriane Aelvoet en Lester Kurvers met coach Seppe Van Holsbeke. Foto: Seppe Van Holsbeke

Bij de cadetten (U17) heren stonden op degen 62 schermers aan de start, waarvan 8 Confréristen. Voor Josse Willocq (42ste), Adrian Van De Steene (39ste), Lars Toch (23ste) en Lars Vandenhaute (18de) eindigde het avontuur helaas al voor de T16. Briecq Bauwelinck en Leandro Loeman stonden in hun T16 wedstrijd tegenover elkaar. Uiteindelijk was het Loeman die won, Briecq Bauwelinck werd zo 14de. Aeneas De Lamper (12de) verloor zijn T16 wedstrijd van Antoine Plomteux (RCSC CEE Charleroi) met 9-15. Zo Alleen Leandro Loeman en Joppe Reynaert in de kwartfinale. Joppe Reynaert (7de) nam het daar op tegen Francois Counson (CE Charlemagne). Het werd een nagelbijtende wedstrijd, toch verloor Reynaert met 13-15. Leandro Loeman won wel in de kwartfinale en was zo zeker van de halve finale. Daar nam Loeman het op tegen Barnabas Ozsvart (La maison de l’escrime). Leandro Loeman vond niet het juiste tempo en kon zo helaas niet winnen van de Waal. Leandro Loeman moest zo bij de cadetten tevreden zijn met brons.

Leandro Loeman met Coach Laurent Ghijs. Foto: Yoeri Van Laecke

Op zondag bij de junioren (U20), eveneens 8 schermers aan de start. Van de 8 Confréristen daar, 2 junioren en 6 cadetten. Van die 8, haalden 5 het tot bij de laatste 16. Lars Toch (14de), Lars Vandenhaute (13de), Joris Pockelé (12de) en William Janssens (9de) konden niet winnen in hun T16-match. Enkel de 15-jarige Leandro Loeman kon vriend en vijand verbazen. Leandro Loeman won zijn wedstrijd in de T16 vlot met 15-10. In de T8 kon hij ook goedmaken wat een dag eerder niet lukte. Leandro Loeman versloeg daar Barnabas Ozsvart met eveneens 15-10. Daarop versloeg Loeman in de halve finale ook nog Antoine Plomteux op tactisch spel met 11-10. In de finale was ook Maxime Habran (CE Braine L’Alleud) niet sterk genoeg om Loeman te stoppen. Loeman won met 14-12 en heeft zo het goud bij de junioren. Een prachtige prestatie van Leandro Loeman, die zo opvolger is van clubgenoot Crijn Verwaal als Belgisch Kampioen bij de junioren!