Goud voor Raphaël De Vos en zilver voor Nan Van Rijckeghem in Mülheim (D)

Goud, zilver en enkele mooie resultaten. De Gentse schermers laten geen kans onbenut om ook in het buitenland goede resultaten neer te zetten! Raphaël De Vos en Nan Van Rijckeghem zorgden zelfs voor een gouden en een zilveren medaille.In Mülheim (D) traden miniemen en cadetten op de piste. Trainer en begeleider Servaas Breyne volgde de wedstrijden van nabij en herinnert zich diverse mooie partijen. Bij de jongens cadetten werden er geen potten gebroken, maar bij de miniemen mogen zowel Elias Hemelsoet als Louis Lammertyn (beiden SMG) een supergoede pouleronde op hun palmares schrijven.

Ster van de dag was echter Raphaël De Vos die overtuigend en met klasse het tornooi in de leeftijdscategorie 2002 won. De 12-jarige De Vos toonde zich de beste van 24 schermers na 10/8 winst van Bote Schaafsma (Ned) en 10/2 finalewinst van de Duitser Ben Kochendorfer.

Bij de meisjes schermde miniem Nan Van Rijckeghem (SMG) op zaterdag bij de oudere cadetten, met een mooie 23ste plaats op 48 deelneemsters als resultaat. Margot Renckens (Herckenrode) werd knap 25ste en Elise Vaeremans(SMG) werd 42ste. Op zondag toonde Van Rijckeghem zich helemaal in haar element: mooi en geconcentreerd schermen brachten haar tot in de finale. Tegenstandster Amelie Klamm (D) wou echter absoluut winnen en zorgde al snel voor een 5/2 voorsprong, maar Van Rijckeghem bleef kalm en kon tot 8/9 terugkomen. Een parade zonder riposte zorgde echter voor het keerpunt  in de wedstrijd en Klamm won met 10/8. Clubgenote Floriane Aelvoet (SMG) kon enkele wedstrijden winnen en leek op dreef; zij werd 6de op 10 deelneemsters.

Tegelijkertijd verschenen in het Hongaarse Budapest 8 Belgen op de pistes van het Junioren A Wereldbekertornooi sabel. Zowel Philippe Jacques (CE Braine l’Alleud-39ste) als Pieter De Vos (De Klauwaerts-63ste) haalden hun 1ste selectienorm in aanloop naar het EK in het Sloveense Maribor. Jules-Emile De Visscher (Sint-Michielsgilde Gent) viel met de 72ste plaats net buiten de kwalificatietabel, al schermde hij een vrij goede poule, wat hem een 50ste plaats in het tussenklassement opleverde.

In de Tabel 128 kwam De Visscher uit tegen de Duitser Eduard Gert; na een gelijk opgaande 1ste wedstrijdhelft stond het 8/7 voor De Visscher. In de pauze kreeg de Duitser echter enkele handige tips mee en kon zo de 2de helft domineren, met uiteindelijk 15/9 in het voordeel van Gert. De Visscher reageert ontgoocheld op zijn 72ste plaats: “De poules waren goed en ik had het gevoel dat er meer in zat”.

Ook in de ploegcompetitie waren de Belgen (Pieter De Vos, Philippe Jacques, Jules-Emile De Visscher en Frans Swennen – Herckenrode) van de partij; zij werden 9de op 15 teams. Overdonderd door de snelheid van de Japanners raakte Team België het spoor bijster in hun 1ste wedstrijd en verloor het een op papier haalbare partij. Ook tegen Belarus dreigde het even fout te lopen, maar Pieter De Vos kon het tij keren. Team Polen tenslotte stond tot in de laatste 3 manches op voorsprong, maar de lgen konden een 20/30 achterstand omzetten naar 45/44 winst.

Bondstrainer Paul Corteyn is alvast tevreden met de resultaten in Hongarije: “ Dit is een geslaagde seizoenstart voor de jongens junioren! 2 sabelschermers hebben hun virtueel stekkie alvast voor het EK te Maribor, en de ploeg zette tevens een puike prestatie neer op zondag door oa Polen en Belarus te verslaan!”

Vlnr: Elise Vaeremans, Nan Van Rijckeghem, Warre Vandecruys, Servaas Breyne, Timon Lebon, Elias Hemelsoet, Raphaël De Vos en Louis Lammertijn Foto: Guy De Vos

Vlnr: Elise Vaeremans, Nan Van Rijckeghem, Warre Vandecruys, Servaas Breyne, Timon Lebon, Elias Hemelsoet, Raphaël De Vos en Louis Lammertyn
Foto: Guy De Vos

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 29/09/2014