Goud voor Gevaert, brons voor Pockelé en selectienormen voor Blommaert en Clercx

Met wedstrijden in Amsterdam, Konin, Dinant en Hénin-Beaumont schermden onze Gentse  schermers in alle windstreken. Mét succes, want naast een pak extra ervaring, goed schermen en tonnen schermplezier, brachten ze ook goud, brons en de 1ste selectienormen met zich mee.

Sabeltalent Alexandra Gevaert pakte goud in Amsterdam na een matige start in de voorronde, maar na mooie partijen in de volgende wedstrijden met 15/9 winst van Lisa Van Der Linde (NL) en 15/11 winst van Saartje Corteyn (De Klauwaerts). In de finale stond Gevaert aan de rust 5/8 achter, maar zij kon zich herpakken en won uiteindelijk met duidelijke 15/9 cijfers van Corinne Van Emmerik (NL).

Enkel Seppe Van Holsbeke schermde afgelopen weekend niet. Verder vlnr na het BK senioren 2017: Alexandra Gevaert, Floriane Aelvoet, Jules-Emile De Visscher en Philippe Strijk. Foto: Luc Gevaert.

Bij de heren werd Jules-Emile De Visscher 10de, Philippe Strijk 17de en Arnaud Bottecchia 27ste op 38 deelnemers.

Voor nog meer sabel gaan we richting Konin (Polen). Bij de heren cadetten (131 deelnemers) werd Louis Lammertyn 113de na goed schermen en creatieve respons op de tegenstand. Lester Kurvers werd 78ste na 3/6 winst in de 1ste ronde en 1/5 winst in de 2de ronde. Elias Hemelsoet (62ste) toonde op belangrijke momenten goed en gevarieerd schermen en haalde de 2de wedstrijddag. Daar kwam hij uit tegen de latere nr 3 Kamar Skeete (USA) en verliest hij ondanks een goede verdediging zijn partij.

Bij de dames (123 deelneemsters) werd Floriane Aelvoet 96ste, terwijl Nan Van Rijckeghem na 2/4 en 5/6 en na steeds betere voorbereidingen een behoorlijk aantal treffers kon zetten. Op naar de T64, maar daar verliest onze Belgische met 7/15 van de Ukraïnse Sofia Golovkina. Van Rijckeghem werd mooi 36ste, Jolien Corteyn (De Klauwaerts) werd knap 13de.

In Dinant werd dit weekend geschermd voor het nationaal circuit degen. Enkel tweedejaarscadet Joris Pockelé nam het zaterdag op in de categorie U17. Na 3 x winst in de poule kwam Pockelé als 14de uit in de T32. Na een makkelijke wedstrijd in de T32, kon hij zich in twee spannende wedstrijden en winst van Wim Trekels (Skrimjan, 12/5) en Robin D’Aout (CE Charlemagne,15/13) ook plaatsen voor de T16 en T8. In de halve finale kwam Pockelé uit tegen Berend Matthieu (Damocles), deze laatste bleek iets te sterk en won met 15/13. Maar met een bronzen medaille én heel wat extra bagage kan hij tevreden terugkijken op zijn toernooi in Dinant.

Ook in het Franse Hénin-Beaumont kwamen Gentse degenschermers in actie. Crijn Verwaal kon zijn wedstrijd in de T256 niet winnen, hij werd 213e. De 4 andere schermers konden doorstoten naar zondag. Voor Aikin Jacobs en William Janssens stopte het avontuur op zondag na de T128. Zij werden respectievelijk 122e en 87e. Robin Clercx en Felix Blommaert konden zich wel nog plaatsen en gingen na winst in de T64 zich ook plaatsen voor de T32. Robin Clercx nam het er op tegen Thomas Precy (FR), maar verloor met 11/15 het pleit. Blommaert nam het in de T32 op tegen Sacha Pianfetti (FR). Na een spannende wedstrijd verloor Blommaert nipt zijn wedstrijd met 15/14. Felix Blommaert werd daardoor uiteindelijk 29e en Robin Clercx 19e. Zij halen door hun plaats in de T32 beide hun eerste norm voor het EK.  Een mooie prestatie!  Clubgenote Ellen De Landtsheer werd 139ste op 146 deelneemsters.

Maar ook op floret werden mooie resultaten neergezet. Joppe Reynaert werd 6de na 10/5 winst van clubgenoot Timon Clercx (12de) maar 5/10 verlies van Julien Vander Elst (Maison Escrime). Briecq Bauwelinck volgde op de voet met een mooie 7de plaats; hij won ondanks een 0/4 achterstand van wapenbroeder Gilles De Witte (11de), maar verloor van de zilveren medaillewinnaar Kkean Horvath (Damocles). Lars Toch werd 17de.

Jacob De Vriendt (degen) en Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 25/09/2017