Gentse schermgilde trots op prestaties op BK Veteranen en EK cadetten

Met een zilveren en 2 bronzen medailles lieten de Gentse sabelschermers zich afgelopen weekend opmerken op het BK schermen in het Waalse Havelange. Alain Thielemans werd 2de bij de V2, Olivier Antonis en Dimitri Hemelsoet pakten beiden een bronzen plak bij de V1. Maar ook bij de degenjeugd werden puike resultaten genoteerd; zij schermden op het EK in Novi Sad (Servië).

Op het BK veteranen werd na een poule unique per leeftijdscategorie gestreden om eremetaal. In de categorie V1 (40-49 jaar) verloor Olivier Antonis met het kleinste verschil de halve finale van Jean Blatz (La Grande Harmonie). Antonis zag zich met 4-8 in de verdediging gedrukt, maar wist na een gigantische remonte en een 9-9 gelijkstand toch een thriller van formaat te schrijven. Dimitri Hemelsoet verloor met 4-10 van de latere kampioen François Mathis (La Grande Harmonie), zodat beide Gentse schermers met brons werden omhangen. In de categorie V2 (50-59 jaar) verloor Alain Thielemans (zilver) in de finale kansloos van Renaud Poizat (Le Sabre Noir). 

Olivier Antonis – Alain Thielemans en Dimitri Hemelsoet op het BK Veteranen. Foto: Hervé Schrans.

Nog op het BK Veteranen, maar dan op degen en in de categorie V3 (60-69 jaar) werd Rudy van Coster 4de.

In het Servische Novi Sad kwamen onze cadetten in actie op het Europees Kampioenschap. Leandro Loeman haalde een 3/5 in de poules. Daardoor was Loeman vrijgesteld voor de T128 en kon hij meteen in de T64 aan de slag. In de T64 nam hij het op tegen Konstantinos Kaeampasis. De Griek die op dat moment hoger gerankt stond dan Loeman, kon toch geen indruk maken. Leandro Loeman won uiteindelijk met 15-10 en ging zo door naar de T32. Daarop was Jakob Du Plessis De Richelieu aan de beurt tegen Loeman. Hier moest Loeman uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de Deen. 10-15 werd het en zo werd Leandro Loeman knap 28ste op 110 internationale deelnemers.

Ook Aeneas De Lamper kon scoren in Novi Sad. De Lamper haalde ook 3/5 in de poules, maar werd net niet vrijgesteld voor de T128. Aeneas De Lamper won uiteindelijk wel die wedstrijd van de Zweed Tomi Posci met 15-12. In de T64 nam De Lamper het op tegen de Spanjaard Ivan Borodin Nesteruk. Het werd een spannende wedstrijd, die beslecht werd in het voordeel van Aeneas De Lamper. 15-13 en zo was het over en uit voor de Spanjaard. Uiteindelijk was het de Italiaan Giacomo Pietrobelli die onze dappere Confrérist naar huis stuurde. De Italiaan won in de T32 met 15-8 en Aeneas De Lamper kon zo tevreden naar huis met een 30ste plek.

Aeneas De Lamper – Cédric Volckaert – Jurre Devos – Laurent Ghijs – Leandro Loeman – Joppe Reynaert op het EK cadetten in Novi Sad. Foto: Laurent Ghijs.

Kathleen Kets (sabel) – Jacob De Vriendt (degen) – perswerking Sint-Michielsgilde Gent 07/03/2022