Gentse schermers tevreden met 9de plaats in Denemarken en Italiaanse kwalificatienorm

Al was de jaarwisseling nog maar net achter de rug, toch werden schermers van de Gentse Sint-Michielsgilde in het buitenland alweer op de loper verwacht.

Thomas de Wilde (sabel) uit Evergem werd mooi 9de in de Normann-Jorgensen Cup (voorheen Copenhagen Cup), terwijl Gentenaar Maxime Baekelandt (degen) zich in het Italiaanse Udini naar een 1ste kwalificatienorm en de 58ste plaats schermde.

De 28-jarige de Wilde verscheen in Kopenhagen (Den) als enige Belg op het appel. Na een minder goede voorronde herpakte de Wilde zich met 4 overwinningen in 2 x verlies (tegen de latere nummer 2 Nikolai Nikolic en nummer 3 Julien Hirsch (Fr) én werd hij vrijgesteld van de eerste uitschakelingsronde. In de tabel 16 kon de Wilde het echter niet halen van Noel Weber; het werd 10/15 in het voordeel van de Duitser waardoor de Wilde 9de werd in deze sterke competitie. De Hongaar Tamas Decsi won na een spannende halve finale met 15/13 van Alexandre Woog (Isr) en een matige 15/6 overwinning tegen Nikolic het goud.

In het Italiaanse Udini werd in de sabelcompetitie door de Belgische deelnemers geen hoge toppen gescheerd. Justine Hendrickx (De Tempeliers) werd de beste Belgische sabeljunior bij de dames met een 77ste plaats op 105 deelneemsters. Alexandra Gevaert en Linde Vandecruys (beiden Sint-Michielsgilde Gent) overleefden de voorronde niet.

Bij de heren kon enkel Jules-Emile De Visscher doorstoten na de voorrondes, hij verloor met een nipte 13/15 van de Amerikaan Edward Chin en werd 78ste op 112 deelnemers.

Toch konden de Belgen in Udini ook een puik resultaat noteren: de 19-jarige degenschermer Maxime Baekelandt bewees op reeds verschillende tornooien in goede vorm te zijn en in Udini behaalde hij zijn eerste kwalificatienorm voor deelname aan het EK en WK junioren. Baekelandt werd 58ste na 9/15 verlies van Lewis Weiss (USA) en haalde hiermee een mooie plaats in de top 64.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 05/01/2014