Gentse schermers pakken zilver en brons op Belgisch Kampioenschap senioren

Afgelopen weekend werd in het Waalse Ciney het Belgisch Kampioenschap Senioren geschermd. De schermers van de Gentse Sint-Michielsgilde waren talrijk aanwezig en het werd snel duidelijk dat zowel het aanstormend talent als de gevestigde waarden geduchte tegenstanders zijn. De inzet werd beloond met zilver en brons op degen én sabel.  

Bij de dames op degen waren alle ogen op Amber De Pestel gericht. Door de goede resultaten in eerdere tornooien was De Pestel vrijgesteld voor de eerste pouleronde. In de tweede pouleronde kon zij 4/5 halen, waardoor ze bij de laatste 8 schermsters voor de directe uitschakeling zat. Ze won haar wedstrijd in de T8 en kon zo naar de halve finale. In die halve finale nam ze het op tegen Solane Beken (Les Mousquetaires Cinaciens), een sterke tegenstandster maar net niet sterk genoeg om te winnen van De Pestel. Het werd 15-9 in het voordeel van De Pestel, die zo naar de finale ging. Daar nam ze het op tegen Aube Vandingenen (Brussels Fencing Club) en De Pestel moest helaas het onderspit delven.  Amber De Pestel verloor de wedstrijd om het goud, maar is met zilver klaar voor een revanche op een ander tornooi.

Knap zilver voor een (zo bleek later) geblesseerde Amber De Pestel! Foto: Les Mousquetaires Cinaciens.

Bij de heren werd Stijn Windels 6de bij de elite, aanstormend talent Lars Toch werd 5de in de 1ste divisie.

Stijn Windels in topvorm! Foto: Luc Gevaert.

Op sabel schermden 4 schermers van de Gentse Sint-Michielsgilde zich in de elitecompetitie (beste 12). Hier volgden nipt geen medailles, maar met Jules-Emile De Visscher op 5, Lester Kurvers op 6, een zeer jonge Jurre Devos knap op 7 en trainer Olivier Antonis op 11,  werden puike resultaten neergezet. Een mooie opsteker voor laatstejaarscadet Devos die morgen naar het WK in Dubai vertrekt!

Gentse sabeltoppers! Foto: Luc Gevaert.

In de 1ste divisie behaalde Cédric Volckaert zilver, clubgenoot Arnaud Stas de Richelle liet zich een bronzen medaille omhangen.

Zilver voor Cédric, brons voor Arnaud! Foto: Luc Gevaert.

Bij de dames was het Isabelle Thielen die een medaille opeiste. Na 4x winst en 1x verlies in de pouleronde werd zij vrijgesteld voor deelname aan de T16. In de kwartfinale werd Thielen met 8/3 in de achtervolging gedreven door Justine Zych (Sabre Noir), maar Zych moest helaas forfait geven met een blessure. In de halve finale tegen de latere nummer 2 Saartje Corteyn (De Klauwaerts) startte Thielen niet goed. Met een 0/8 achterstand slaagde Thielen er dankzij de tips van coach Seppe Van Holsbeke er echter in af te ronden met een mooie 15/7 eindstand en een bronzen plak. Floriane Aelvoet werd 5de, Manon Bloch 8ste.

Hoofdtrainer en coach Seppe Van Holsbeke met “zijn” Gentse toppers: Manon Bloch (8ste), Isabelle Thielen (3de) en Flriane Aelvoet (5de). Foto: Luc Gevaert.

29/03/2022 Jacob De Vriendt (degen) – Kathleen Kets (sabel) – perswerking Sint-Michielsgilde Gent.