Gentse schermers klaar voor EK na wereldbekertornooi in Budapest

Afgelopen weekend werd in Budapest (Hon) het 6de en laatste wereldbekertornooi van het seizoen voor junioren geschermd. Tijdens de Coupe Heracles werden zowel degen-als sabelschermers op de lopers verwacht, de Gentse atleten tekenden met 6 deelnemers present.

Van de Gentse schermers mocht Alexandra Gevaert de spits afbijten. Gevaert won 4 van de 6 wedstrijden in de poule en was vrijgesteld in de T128, net als Justine Hendrickx (De Tempeliers) die in de voorronde 3x won. Jolien Abrams (Parcival) won 2 van de 6 wedstrijden en verloor na een uiterst spannende wedstrijd met 14/15 in extremis van de Mexicaanse Jolieta Toledo.

In de Tabel 64 kon Hendrickx het met 3/15 niet halen van de Russische Ekaterina Vorobyeva, en ook Alexandra Gevaert – al was dit met het kleinste verschil en dus met 14/15 – kon net niet winnen van de Roemeense Loredana Dima.

Bij de heren schermde Philippe Jacques (CE Braine l’Alleud) zich na 10/15 verlies tegen Balint Kossuth (Hon) naar de 76ste plaats van het eindklassement. Cadet Frans Swennen haalde de kaap van de voorronde niet, maar toonde zich met spannende poulewedstrijden klaar om zich vaker met de junioren te meten. Swennen (Herckenrode) werd 89ste.

Beste Belg bij de sabelheren werd Jules-Emile De Visscher, die zich met 4/6 winst en een 37ste plaats in het tussenklassement verzekerde van een vrijstelling in de uitschakelingsronde.

In de T64 schermde De Visscher tegen Charles Colleau. De match begon zeer gelijk opgaand maar de Heusdenaar leidde het grootste deel van de 1ste wedstrijdhelft. Vlak voor de pauze kon Colleau nog inhalen, en gingen beide schermers met 8/7 de rust in. Tijdens de pauze kreeg de Fransman doeltreffende coaching, want De Visscher kon geen punt meer zetten. Het werd 15/7 voor Colleau, De Visscher werd mooi 46ste op 111 deelnemers en stijgt met dit goede resultaat opnieuw enkele plaatsen op de wereldranglijst.

Foto: Luc Gevaert

Foto: Luc Gevaert

Op degen telden we 4 Gentenaars op 160 deelnemers. Maxime Baekelandt werd 65ste na 13/15 verlies tegen Dario Ibarra (Mex), Thibault Verhelle 113de (na een meer dan behoorlijke 9/15 tegen de latere winnaar Zsombor Banyai (Hon)), Frédéric Mestdag 130ste en Stijn Windels 134ste.

Europees Kampioenschap schermen voor cadetten en junioren in Jeruzalem (Isr) van 8/02-03/03/2014.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 16/02/2014