Degenschermer Simon Lapin kent gouden seizoenstart

De Cercle d’Escrime de Neufchâteau organiseerde voor de 16de maal een internationaal schermtornooi voor cadetten en senioren. Een wedstrijd waar de schermers van de Sint-Michielsgilde Gent graag én succesvol aan deelnamen!

Op sabel traden 6 schermers van de 400-jarige Gentse schermvereniging Sint-Michielsgilde aan. Iria Verbeke (De Klauwaerts) ging bij de meisjes (12 deelneemsters) met het goud aan de haal, terwijl Hélène Derde (SMG) 6de en Charlotte Dhondt (SMG) 11de werden.

Bij de jongens won Julien Bernard (Braine l’Alleud) van Frans Swennen (Herckenrode). Voor de Gentse club eindigde de 15-jarige Egon Van Durme binnen de top 8, hij werd 7de op 20 deelnemers. Clubgenoot Karel Toch werd 15de, Benoît Boone 16de en Auguste Derde 17de.

Auguste Derde werd als 2de beste deelnemende miniem nog extra in de bloemetjes gezet en ontving een medaille voor zijn puike prestatie.

Met Ares Vandebeek (SMG) heeft de Gentse Sint-Michielsgilde opnieuw een floretschermer present op gerenommeerde wedstrijden. Vandebeek eindigde op een verdienstelijke 17de plaats op 37 deelnemers.

Degenschermer Simon Lapin (SMG) uit Mariakerke liet zich op deze eerste cadettenwedstrijd van het nieuwe seizoen meteen gelden: hij pakte het goud. Lapin dulde geen tegenstand en schermde een foutloos parcours door in de 1ste en 2de ronde geen overwinning te laten liggen. Als aanvoerder van het tussenklassement moest hij het in de Tabel 16 wel opnemen tegen clubgenoot Robin Clerckx; Lapin won na mooie wedstrijd tegen een sterke Clerckx met 15/11. In de Tabel 8 haalde Lapin met het kleinste verschil en dus erg nipt de overwinning binnen tegen Andrea Gooris (Perceval). De Fransman Maxime Berton (CE Villers La Montagne) kon de ongenaakbare Lapin niet stoppen; het werd 15/6 in het voordeel van onze Belg. Niet onder de indruk van nog meer Franse uitdagingen bond Lapin in de finale de strijd aan tegen Clément Dorigo (Amiens Métropole), Lapin leidde van in het begin de wedstrijd en kon na 15/11 winst verdiend het goud opeisen.

Ook bij de senioren degenschermers waren er menige mooie wedstrijden te zien en ook in deze discipline lieten de Gentse schermers zich positief opmerken. Sander Warreyn eindigde knap derde in een internationale en zware wedstrijd, hij moest enkel Dimitri Tchaltsev (Maison d’Escrime – zilver) en David Orozco (Venezuela – goud) voor zich op het podium laten. Ook confréristen Ross Austen (24ste),  Frédéric Mestdagh (27ste), Robin Clerckx (28ste), Thibault Verhelle (29ste), Robin Ponnet (30ste), Henri De Clercq (33ste), Nicolas Verhelle (34ste), Grégoire Pryen (36ste) en Stijn Windels (38ste) streden mee, maar misten hun podiumkans.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 16/09/2013