2x goud, 1x zilver en 7x brons in Sint-Niklaas

Naar jaarlijkse gewoonte begon het nationale sabelcircuit met de Gulden Klauw in Sint-Niklaas. Op zaterdag schermden onder leiding van Seppe Van Holsbeke 10 Gentse cadetten en miniemen. Bij de cadetten schermde Jurre Devos zich na winst tegen clubgenoot Cédric Volckaert (5de) met 15/14 naar een bronzen medaille. Ook Arnaud Stas de Richelle mocht zich het brons toe-eigenen na 15/3 verlies van de latere winnaar Nand Prossé (Sabre Noir). Vervolgens legde Ties Devos bij de miniemen een foutloos parcours af. Hij versloeg in de halve finale Arthur Van Lier (3de) met 10/3 maar ook in de finale was Devos niet te stoppen. Na een zege van 10/6 tegen Jan Van De Casteele vertrok Ties Devos tevreden met goud naar huis.

Jurre Devos en Arnaud Stas de Richelle – terecht trots op hun bronzen medaille! Foto: Wim Devos.

 Op zondag was het de beurt aan de U14, de senioren en de veteranen. Mats Van Lishout kon een mooie 3de plaats behalen na 10/15 verlies van Runa Van Leughenhaeghe (De Klauwaerts). Bij de veteranen had Kathleen Kets een mindere dag en pakte het zilver. Bij de dames senioren kende Manon Bloch een goede start maar moest in de halve finale de duimen leggen tegen Saartje Corteyn (De Klauwaerts) met 4/15. Mooi brons voor Bloch. Vervolgens wist ook Lester Kurvers bij de senioren (21 deelnemers) de halve finale te behalen na een spannende wedstrijd tegen clubgenoot Karel Toch (5de) met 15/14. Arne De Ridder (De Klauwaerts) was te sterk en na 4/15 kon Kurvers toch op het onderste trapje van het podium gaan staan. Vergezeld door Jules-Emile De Visscher die eveneens 3de werd na verlies van Maël Prossé (Sabre Noir) met 11/15. Tot slot tekende Wim Devos als enige veteraan present voor zijn eerste wedstrijd en nam direct het goud mee naar huis.

Wim Devos en Kathleen Kets: goud en zilver voor de Gentse Sint-MIchielsgilde. Foto: Hélène Derde.

In Stockholm kwamen op degen Crijn Verwaal en Amber De Pestel in actie. Crijn Verwaal begon uitstekend, hij haalde in de eerste poule 4/6. De tweede poule ging iets minder daar haalde Verwaal een 2/6. In de T128 schermde Verwaal tegen de Amerikaan Oliver Shindler. Verwaal versloeg de sterke tegenstander uiteindelijk met 15/13. In de T64 schermde Crijn Verwaal tegen de Kroaat Jakov Sola. In een spannende match met gelijk opgaande kansen was het uiteindelijk de Kroaat die won 15/14. Crijn Verwaal werd 64ste.

Amber De Pestel begon goed aan haar wedstrijd. Zij won zowel in de eerste als tweede poule 4/6 van haar wedstrijden. De Pestel was daardoor vrijgesteld voor de T128. In de T64 schermde Amber De Pestel tegen de Estse Loit Karoliine. De Pestel vond niet het juiste ritme en verloor uiteindelijk met 12/15. Zo eindigde ze als 40ste op 102 deelneemsters.

Elise Vaeremans – pers sabel – Jacob De Vriendt – pers degen – 23/09/2019