Gentse schermers prominent aanwezig op internationale tornooien

Met wedstrijden in Frankrijk, Duitsland, Hongarije en zelfs in het verre Bahrein hebben de Gentse schermers alweer een druk weekend achter de rug. Zowel sabel-, floret- als degenschermers vertegenwoordigden de Gentse Sint-Michielsgilde met verve.

Op sabel kwam het duo Alexandra Gevaert – Jules-Emile De Visscher in actie tijdens het 1ste selectietornooi EK/WK voor senioren van het seizoen.

Alexandra Gevaert schermde een goede voorronde  met 3x winst en 3x verlies en een 29ste plaats op 54 deelnemers in het tussenklassement. In de T64 won Gevaert met 15/4 erg makkelijk van de Franse Mona Belkhodja. Ook Meline Zwingelstein (F) moest met 14/15 weliswaar erg nipt de duimen leggen. Enkel Julie Saint Cricq kon Gevaert met 15/11 te baas en bezorgde haar een plaats in de top 16.

Jules-Emile De Visscher en Alexandra Gevaert. Foto: Luc Gevaert.

Sabelgenoot Jules-Emile De Visscher kon 4 van de 6 wedstrijden in de voorronde winnen; hij werd vrijgesteld van deelname aan de Tabel 128. Gesterkt door een mooie tussenstand, won De Visscher met 15/8 vlot van Aimé Hustache (F). In de Tabel 32 trof onze Belg Christophe Buisson, een geduchte tegenstander. Buisson nam een vliegende start en kwam al snel op voorsprong, maar De Visscher kon inlopen, al bleef hij aan de rust met 4/8 in de achtervolging geduwd. Even herbronnen leverde de nodige aansluitingtreffers op en na een verder gelijk opgaande match kon de Fransman toch het laatste punt naar zich toe trekken. Een dubbeltje op zijn kant en het werd 13/15 in het voordeel van Buisson. De Visscher is niet ontevreden met een 24ste plaats op 91 deelnemers voor de 1ste selectiewedstrijd van het seizoen en kijkt uit naar de Flemish Open in Gent (14-15/ 10/2017).

Voor nog meer sabel kijken we naar de resultaten van de Gentse schermers in het Hongaarse Gödöllö. Bij de dames cadetten werd Nan Van Rijckeghem (SMG) mooi 32ste, Floriane Aelvoet (SMG) werd 136ste. Jolien Corteyn (De Klauwaerts) eiste een knappe 8ste plaats op. In de ploegcompetitie werden de dames 9de op 32 teams. Met maar liefst 192 deelnemers werd het een drukte van jewelste bij de heren cadetten. Maël Prossé (Catena) werd met een 52ste plaats de hoogst geplaatste Belg. Voor de Gentse Sint-Michielsgilde noteren we een 68ste plaats voor Eilas Hemelsoet, een 77ste plaats voor Lester Kurvers en een 143ste plaats voor Louis Lammertyn. De herenploeg werd 12de op 38 teams.

Maar ook onze floretschermers trokken er op uit. In het Duitse Moers werd de Brendow Cup (floret) geschermd. Bij de U14 (26 deelnemers) werd Briecq Bauwelinck 13de, en clubgenoten Gilles De Witte en Joppe Reynaert respectievelijk 14de en 16de.

De degenschermers tenslotte vonden we terug in Manama (BRN) , waar al het de 2de selectietornooi van het seizoen op degen werd geschermd. Felix Blommaert werd 28ste na winst van de Zwitser Nick Hatz maar 12/15 verlies van de latere nummer 1 Jakub Jurka (CZE). Crijn Verwaal werd 44ste na een zware partij tegen Eduard Hovikyan (Arm).

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 02/10/2017