Gentse schermers sluiten weekend af met EK-norm en 2 x brons

Afgelopen weekend schermden de Gentse degenschermers in het Franse Bruay La Buissière; Joris Pockelé en Amber De Pestel lieten er topresultaten optekenen. In eigen land pakten sabelschermers Arnaud Stas de Richelle en Jérôme De Visscher brons.

In Frankrijk kwamen 6 miniemen en cadetten in actie op degen; 2 ervan zagen we tot bij de laatste 32. Leandro Loeman kon de kaap van de T32 niet ronden; hij had een te sterke tegenstander en verloor zijn partij met 9/15. Loeman werd 19de op 51 deelnemers.  Clubgenoot Pockelé won in de T32 zijn wedstrijd met 15/7 gemakkelijk. Hij ging zo als enige Belg door naar de T16. Daar kwam Pockelé uit tegen de Franse Simon Piteux. De Fransman bleek echter iets sterk voor Pockelé die de hele dag zijn beste schermen toonde. Onze Belg verloor uiteindelijk met 8/15 en eindigde op een mooie 14de plaats.

Gentse degentoppers in Frankrijk! Foto: Alex Pockelé.

Nog in Frankrijk kwamen Ellen De Landtsheer en Amber De Pestel in actie in Soissons. Beide dames kwamen goed door de poules en gingen door naar de T128. De Landtsheer verloor er met 11/15, zij eindigde als 128ste op 174 deelneemsters. Amber De Pestel stootte wel door naar de volgende ronde. Zij won haar wedstrijd in de T128 en ging door naar de 2de wedstrijddag op zondag. Helaas verloor De Pestel met het kleinste verschil en (14/15), al haalde ze met een mooie 35ste plaats een 1ste EK-norm binnen!

In eigen land schermden de Gentse sabelcadetten de prijs van Chaudfontaine. Arnaud Stas de Richelle begon sterk met 5/5 winst in de poule en Jérôme De Visscher en Edgar Wellekens konden 4/5 matchen winnen. Daarop haalde Wellekens op een indrukwekkende manier een achterstand van 8/2 in maar moest toch het loodje leggen met 14/15.  Stas de Richelle en De Visscher schermden zich tot in de halve finale. Stas de Richelle (3de) verloor na een spannende wedstrijd met 14/15 van Bertrand Marchal (C.E. Charleville) en De Visscher pakte brons na verlies met 5/15 van Ryan Waasdorp (S.V. Beau Geste – NL).

Guitige sabelschermers. Foto: Eric Volckaert.

Nog op zondag stonden in eigen club 6 Gentse schermers klaar voor een VSB-ontmoeting. Dit treffen – een initiatief van de Vlaamse Schermbond (VSB) laat jonge schermers op een relaxte en sportieve manier proeven van schermen onder leeftijdsgenoten.  Na een leerrijke poule toonden de Gentse schermers Pepijn De Smet, Ties Devos en Floris De Smet  dat ze echte toppers in spé zijn.

Toppers in spé op de VSB-ontmoeting in Gent. Foto: Veerle Baert.

Op naar het volgende, plezierige en spannende wedstrijdweekend!

Elise Vaeremans (pers sabel) en Jacob De Vriendt (pers degen) 22/10/2018