Gentse schermers schitteren met 3x goud en 2x zilver op BK schermen per ploeg

Afgelopen weekend werd het Belgisch Kampioenschap per ploeg geschermd. De Gentse schermgilde tekende met 6 teams present, en eiste 3 gouden en 2 zilveren medailles op. Deze uitstekende prestatie werd bekroond met de “Prijs van de Koning”.

Bij de degen heren kwamen zowel de senioren als de junioren in actie. De senioren (met Laurent Ghijs, Felix Blommaert, Robin Ponnet en Maxime Baekelandt) begonnen met een vrijstelling in de T16, wonnen in de kwartfinale met 45/29 van CE Bessemans om vervolgens in de halve finale met 45/30 vlot van CE Braine-l’Alleud te winnen. In de finale namen de Confréristen het op tegen het sterke CE Gaumais, en al gauw werden de Gentenaars in de achtervolging geduwd. CE Gaumais won met 45/32 en het Gentse team werd 2de.

Het herenteam bij de junioren degen met trainer en coach Yoeri Van Laecke. Foto: Johan Blommaert.

Voor de Gentse juniorenploeg op degen (met Felix Blommaert, Crijn Verwaal, Robin Clercx en Aikin Jacobs) was goud weggelegd. Ook zij werden vrijgesteld van de 1ste wedstrijd en schermden met 45/29 winst een gemakkelijke halve finale tegen de schermers van Parcival. De finale tegen Maison de l’Escrime beloofde een spannende wedstrijd te worden, al namen de Confréristen snel een voorsprong die ze niet meer uit handen gaven. Goud dus voor het Gentse juniorenteam die de wedstrijd won met 45/29.

Nog meer goud was er voor de heren junioren en senioren op sabel weggelegd. Bij de junioren overklasten Arnaud Bottecchia, Elias Hemelsoet, Lester Kurvers en Karel Toch de schermers van Parcival met 45/34 en wonnen van De Klauwaerts met 45/28. Bij de senioren tekenden Seppe Van Holsbeke, Jules-Emile De Visscher, Philippe Strijk en opnieuw Lester Kurvers voor het goud. Zij wonnen van Maison de l’Escrime (45/36), De Klauwaerts (45/30) en Sabre Noir (45/19).

De 2de zilveren plak werd gewonnen door de sabeldames senioren. Alexandra Gevaert, Floriane Aelvoet, Manon Bloch en Nan Van Rijckeghem vormden het Gentse team. Zij wonnen met 45/39 van Parcival, maar moesten met 28/45 de duimen leggen tegen de dames van De Klauwaerts.

Het sabelteam: Alexandra Gevaert, Nan Van Rijckeghem, Floriane Aelvoet en Manon Bloch. Foto: LUc Gevaert.

De Gentse Sint-Michielsgilde pakte tenslotte nog uit met een floretploeg. Voor de gelegenheid trokken Jeremy De Clercq, Frederic Mestdagh, Luc Gobyn en Maxime Baekelandt hun floretvest nog eens aan en gingen ze op zoek naar een medaille. Met winst (45/39) van Maison de l’Escrime begon het goed voor ons viertal. Helaas bleek in de halve finale de ploeg van Brussels Fencing Club te sterk voor onze Confréristen, ze verloren met 45/21 en konden zo alleen nog dromen van een 3de plaats. In de barrages om de 3de plaats toonden de Gentse schermers regelmatig mooi floretschermen. Uiteindelijk verloren ze nipt met 45/39 van CE Huy, maar mogen tevreden zijn met een mooie 4de plaats.

Met 3x goud en 2x zilver verzamelde de Gentse Sint-Michielsgilde maar liefst 16 punten voor de “Prijs van de Koning”. Deze prijs wordt sinds 1952 uitgereikt aan de meest succesvolle club op het BK in ploeg en ging voor de 27ste keer naar de Gentse Gilde.

Jacob De Vriendt (degen) en Kathleen Kets (sabel), pers Sint-Michielsgilde Gent – 01/05/2018