Gentse sabelschermers scoren met goud voor Breyne en Kets en zilver voor Strijk en van Paassen

Opnieuw eremetaal voor de Gentse schermers! Een gouden plak werd omgehangen bij Servaas Breyne en Kathleen Kets, het zilver ging naar Philippe Strijk en Jacob van Paassen.  Maar ook de degenschermers betraden de schermpiste!

In het Finse Espoo stond een cadettencompetitie op het programma (141 deelnemers met 3 Gentse schermers). Joris Pockelé haalde 2/6 in de voorrondes en nam het in de T128 op tegen Tan Ryan Yun Quan uit Singapore. Pockelé streed dapper maar verloor met 4/15 en werd 106de. Wapenbroeder William Janssens haalde in de poules eveneens 2/6. In de T128 verloor Janssens (105de) met 6/15 van de Italiaan Damiano Di Veroli. Aikin Jacobs scoorde 3/5 winst in de poules. Zijn tegenstander in de T128 was de Italiaan Andrea Alno. Jacobs bracht sterk schermen maar miste met 11/15 verlies nog wat ervaring om deze kamp te winnen. Jacobs eindigde op een mooie 76ste plaats.

In de ploegcompetitie verloor de 1ste Belgische ploeg (met William Janssens en Aikin Jacobs) met 22/28 van Groot-Brittannië. De 2de ploeg met Joris Pockelé schermde tegen Finland, zij verloren met 26/45. De ploegen werden respectievelijk 18de en 23ste.

In Osnabrück (146 deelnemers) nam Crijn Verwaal de degens op. Hij schermde goede poules met 5/6 winst en  4/5 winst haalde hij een vrijstelling voor de T128. In de T64 nam hij het op tegen de Duitser Clemens Heimsoeth, van wie hij na een spannende wedstrijd met 13/15 nipt verloor.  Verwaal werd 39ste. Ellen De Landtsheer kon zich bij de dames niet plaatsen voor de 2de pouleronde. Zij verloor met 1/6 haar eerste poule en eindigde 98ste.

Het eremetaal werd deze week opgeëist door de sabelschermers. In Gembloux heeft Jacob van Paassen zichzelf overtroffen door het zilver op te eisen in de cadettencompetitie. In de finale verloor hij met 11/15 van Michiel Devogel (Parcival). Clubgenoten Jérôme De Visscher en Jurre Devos werden respectievelijk 7de en 9de op 13 deelnemers. Cédric Volckaert werd 10de, Arnaud Stas de Richelle 12de en Loïc Martin 13de.

Jacob van Paassen werd knap 2de in Gembloux!!! Foto: Jacob van Paassen.

Bij de heren senioren nam Servaas Breyne in de finalewedstrijd revanche op de jongere Philippe Strijk. In de poules waren ze elkaar reeds 2x tegen gekomen met telkens Strijk als winnaar. De finale startte evenwichtig, maar Strijk kon uitlopen tot een 14/10 voorsprong. Toch moest hij de overwinning uit handen geven: Breyne putte uit zijn rijke ervaring en toonde zich mentaal het sterkst. 14/10 werd 14/11 en Breyne schermde zich punt na punt naar de overwinning. Servaas Breyne won de Challenge Bertrand Dumont met 15/14 voor de 3de keer.

Servaas Breyne: op zaterdag als kine van Team Belgium aan de slag, op zondag nr 1 in Gembloux!!! Vlnr: Yannick Germeau, Alexandra Gevaert, Saartje Corteyn, Nan Van Rijckeghem, Servaas Breyne, Floriane Aelvoet, Els Snauwaert (psychologe Topsportschool), Jolien Corteyn, Paul Corteyn. Foto: Luc Gevaert.

Alexandra Gevaert, Nan Van Rijckeghem (140ste) en Floriane Aelvoet (159ste) schermen dichter bij huis, op het wereldbekertornooi voor dames in Sint-Niklaas. Gevaert startte goed met 3/6 winst in de voorronde, maar verloor de 1ste uitschakelingswedstrijd met 8/15. Gevaert werd 101de op 159 deelneemsters.

In het Nederlandse Alkmaar tenslotte won Kathleen Kets (veteraan cat. 1) voor de 6de keer op rij de Vetcup. Kets won de finalewedstrijd van Eva Weijer (NL).

Jacob De Vriendt (degen) en Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 20/11/2017