Gentse sabel- en degenschermers tonen zich sterk op internationale pistes

De Gentse sabelschermers maakten dit weekend in het gezelschap van trainer Seppe Van Holsbeke en scheidsrechter Hélène Derde de oversteek naar England voor de Leon Paul Cup (senioren) en de International Camden (cadetten). In Frankrijk schermden de degenschermers in Livry-Gargan (senioren) en Coudekerque-Branche (miniemen).

In Coudekerque zagen we Lars Toch, Laurent Ghijs (coach), Briecq Bauwelinck en Joris Pockelé (scheidsrechter) aan het werk! Foto: Katrien Janssen.

Bij de heren cadetten heren begonnen Lester Kurvers en Arnaud Stas de Richelle overtuigend in de poule met 5/6 winst voor Kurvers en 4/6 winst voor Stas de Richelle.  Kurvers stootte door naar de top 32 met een indrukwekkende winst van 15/3 tegen Louis Gosling (GBR). Aansluitend verloor hij met 9/15 echter van Max Cromie (GBR), dit bezorgde Kurvers een mooie 18de plaats. Arnaud Stas de Richelle moest met 11/15 het loodje leggen tegen Vasileios Predaris (GR), wat Stas de Richelle een 35ste plaats bezorgde. Bij de dames cadetten was Marie Van Peteghem in topvorm en versloeg 4/6 tegenstanders in de poule. Na 15/10 winst van Fleur Van Laere (NED), moest Van Peteghem haar meerdere erkennen in Emma Iacob (ROU) na 7/15 verlies. Een tevreden Van Peteghem eindigde op een mooie 21ste plaats.

Brons voor Team Belgium!! Met Nand Prossé (Sabre Noir), Lester Kurvers (SMG), Olympiër Seppe Van Holsbeke die alle medailles claimt; Arnaud Stas de Richelle (SMG) en Gijs Vannieuwenborgh (Parcival). Foto: Hua Cai.

Nog in Camden en per ploeg haalde team Belgium een uitstekende 3de plaats met Lester Kurvers, Arnaud Stas de Richelle, Nand Prossé (Sabre Noir) en Gijs Vannieuwenborgh (Parcival). Bij de senioren tenslotte kon Jules-Emile De Visscher 4/5 wedstrijden winnen en direct doorstoten naar de top 64 waar hij met 15/12 won van Charles Gellett  (GBR). Alberto Arpino (ITA) was te sterk voor De Visscher; na verlies met 9/15 werd De Visscher 23ste. Clubgenoot Arnaud Bottecchia (55ste)  won 2/6 wedstrijden in de poule waarna hij verloor met 7/15 van de latere nummer 5 Raffaele Minischetti (ITA).

In het Franse Livry-Gargan schermden 4 Gentse degensenioren. Crijn Verwaal, Olivier Burez, Kamiel Peeters en Felix Blommaert kwamen goed door de poules en konden allen starten aan de T256. Burez (168ste) en Verwaal (241ste) konden hun wedstrijd niet winnen in de T256. Blommaert (113de) nam het in de T128 op tegen David Van Nunen (NL), maar kende een mindere wedstrijd en verloor met 9/15.  Peeters nam het in zijn T128 op tegen Khaled Buhdeima en toonde zich zeer weerbaar tegen de Libanees. Een verliesscore van 13/15 was uiteindelijk het verdict voor Peeters; hij werd 118de.

Bij de dames senioren maakte Amber De Pestel haar internationale comeback in het Kroatische Split. De Pestel haalde een 1/6 in de poules, wat net niet goed genoeg voor een plaats in de volgende ronde. Amber De Pestel eindigde als 124ste op 151 deelneemsters.

Nog op degen maar bij de miniemen werd in het Franse Coudekerque-Branche geschermd. Daar kwamen de miniemen op degen in actie. Twee daarvan zagen we terug in de T16. Briecq Bauwelinck verloor met 6/10, hij werd 15de. Leandro Loeman kon wel doorstoten tot de laatste 8, maar schermde uiteindelijk net iets te slordig in de T8. Hij verloor uiteindelijk met 3/10 en eindigde als beste Belg op een vijfde plaats.

Elise Vaeremans (pers sabel) en Jacob De Vriendt (pers degen) 15/10/2018