Degenschermer Felix Blommaert stunt met 24ste plaats op WK junioren

Met wedstrijden in Seoel (Kor) en Verona (I) vertegenwoordigden enkele schermers op de internationale piste met trots de Gentse Sint-MIchielsgilde. Op sabel werden geen potten gebroken, maar de 20-jarige rechtenstudent Felix Blommaert stuntte met een 24ste plaats op het WK Junioren. De volgende dagen komen op het WK voor de Gentse Gilde nog Nan Van Rijckeghem (cadet, sabel), Lester Kurvers (cadet, sabel) en Arnaud Bottecchia (junior, sabel) in actie.

Felix Blommaert met trainer en coach Yoeri Van Laecke. Foto: Johan Blommaert.

Op de Grand Prix van Seoel schermden Alexandra Gevaert en Jules-Emile De Visscher. Gevaert kon met 1x winst in de voorronde niet doorstoten tot de volgende ronde en werd 117de op 134 deelneemsters. Jules-Emile De Visscher werd met 2/5 wel geselecteerd voor verdere deelname en won na een 5/8 achterstand aan de rust en accurate coaching van Paul Corteyn de match met 15/12. Tegen de Chinees Shi Wan kon De Visscher het vooraf uitgestippelde plan niet goed omzetten in de praktijk en de Chinees kon al snel een grote voorsprong opbouwen. Ook hier kon coaching De Visscher in de juiste richting duwen en een 1/8 achterstand resulteerde al gauw in een betere wedstrijd. De voorsprong van Wang was echter te groot en De Visscher verloor met 8/15. Hij werd 96ste op 145 deelnemers.

Dat er in België heel wat degentalent aanwezig is, werd nog eens bewezen op het Wereldkampioenschap voor Cadetten en Junioren in Verona (I). Aube Vandingenen (Catena) werd 41ste bij de cadetten terwijl Axelle Wasiak (Flanders Fencing) zich in dezelfde categorie met een uitstekende 5de plaats torenhoog op de wereldranking (en allerbeste in Europa) positioneert. Ook plaatste Wasiak zich voor deelname aan de Olympische Jeugdspelen .

Bij de heren werd Loyala Neisser (CE Gaumais) schitterend 7de op 206 deelnemers . Robin Clercx  (Sint-Michielsgilde Gent) won na 2/5 in de poule met 15/12 van de Kroaat Jakov Sola. In de T128 naam Clercx het op tegen de latere nummer 1 van het WK Luidgi Midelton.  De Fransman bleek met 15/9 winst sterker en Clercx werd 119de op dit WK. Clubgenoot  Felix Blommaert schitterende door op een knappe 24ste plaats te eindigen. Blommaert schermde 4/5 in de voorronde en won op magistrale wijze van Luis Caballero (VEN, 15/10), Jonas Gudera (D, 15/12), tot hij in de T32 net iets teveel fouten maakte en met 10/15 verloor van de latere nummer 5 Ivan Limarev (RUS).

Blommaert zorgt met dit puike resultaat voor een echte bevestiging van zijn plaats bij de 30 beste degenschermers ter wereld. Maar dit is geen eindpunt zegt de ambitieuze student: “Sinds februari heb ik mijn studies even links laten liggen om mij optimaal voor te bereiden op dit WK”, aldus een gelukkige Felix Blommaert. “Nu komen de studies terug op de eerste plaats”. Het is geen sinecure om topsport en studies te combineren en dat weet Felix Blommaert als geen ander. “Ik wil zeker mijn familie, mijn trainer Yoeri Van Laecke en mijn beste vrienden bedanken voor de steun in deze zware maanden. Zonder hen kon ik dit resultaat niet neerzetten”.

Jacob De Vriendt (degen) en Kathleen Kets (sabel), pers Sint-Michielsgilde Gent – 02/04/2018