Gentse schermers domineren en kleuren podium Belgisch Kampioenschap blauw

Het Belgisch Kampioenschap senioren werd afgelopen weekend georganiseerd in Geldenaken en zowel op degen als op sabel stuurde de Gentse Sint-Michielsgilde een groot aantal schermers uit. En met succes!! Met 2x goud, 4x zilver en 2x brons eisten de Gentse schermers een groot deel van de medailles op.

In de degencompetitie tekenden 19 heren en 5 dames van de Gentse Gilde present. Evert Bleus toonde zich in erg goede doen door met weinig training de 1ste plaats van het tussenklassement na de poule op te eisen. Na enkele uiterst spannende wedstrijden en een heroïsche wedstrijd een finale waardig (zo won Stijn Windels met 15/14 van David Orozco – Maison Escrime) stootte de Confrérie met 6 schermers door naar de Tabel 16 en zelfs naar de kwartfinale. Junior Simon Lapin won er van clubgenoot Laurent Ghijs en Robrecht Van Cleemput won met 15/14 van wapenbroeder Robin Ponnet. Evert Bleus en Bert De Mets schakelen Gaspard Regibeau (CE Charlemagne) en Thibault Ferrage (CE Bessemans) uit.

Met 4 schermers in de halve finale verzekerden de Gentse degenschermers zich van de 4 medailles. Onder het alziend oog van trainers Marcel Van Laecke, Yoeri Van Laecke en Werner Huysmans won Van Cleemput met 15/9 van Bleus en De Mets won van de jongere Lapin. In de finale leidde De Mets al snel met 12/6; en even later verzekerde de 25-jarige Bert De Mets zich van een nieuwe nationale titel.

Degentoppers vlnr: Bert De Mets, Simon Lapin, Evert Bleus, Shawnee Weynants, Robrecht Van Cleemput, Robin Ponnet en Laurent Ghijs. Foto: Tamara Verleyen.

Bij de dames werd Camille Bourgeus 8ste na verlies van de bronzen medaillehouder Gaëlle Kremer (SA Wezowski); terwijl Shawnee Weynants in de kwartfinale won van Nathalie Vandewalle (Maison Escrime). In de halve finale zegevierde Weynants over Kremer, wat haar net als vorig jaar in de finale bracht. Daar bleek Axelle Wasiak (Flanders Fencing) de sterkste op de piste, Wasiak won met 15/11 en pakt het goud.

In de sabelcompetitie waren alle ogen gericht op kersvers olympiër Seppe Van Holsbeke.

Onder nationale persaandacht schermde Van Holsbeke zich ontspannen naar de halve finales, waar hij met 15/5 won van een goed schermende Adrien Poizat (Sabre Noir). Grootste uitdager en clubgenoot Jules-Emile De Visscher volgde naadloos door met 15/5 te winnen van de talentvolle Arne De Ridder (De Klauwaerts).

De finale werd dus geschermd tussen Van Holsbeke en De Visscher. Met 3/6, 6/8, 9/11 en 11/11 tussenstanden was het duidelijk dat De Visscher schermde voor de overwinning. Van Holsbeke kwam 14/11 voor, maar De Visscher slaagde er zich uiterst spannende 14/14- cijfers uit de brand te slepen. Maar Van Holsbeke gaf geen duimbreed toe en won met een laatste  afgemeten treffer voor de 11de keer de nationale titel bij de senioren!!

Seppe Van Holbeke wordt voor de 11de keer Belgisch Kampioen Senioren! Foto: Luc Gevaert.

Bij de dames werd Manon Bloch (SMG) knap 8ste en een geblesseerde Hanne Cooreman werd 6de . Internationale belofte Alexandra Gevaert won met 15/11 van Jolien Abrams (Parcival), maar verloor de finale met 12/15 nipt van de Ukraïnse Nina Kozlova (Parcival). Zilver voor Gevaert!