Er Zijn Ook Nog Examens Olivier

SchermWiki-SMG-Sabel | RecenteWijzigingen | Voorkeuren
Bewerk tekst van deze pagina
Zoek:

Geen verschil beschikbaar--dit is de eerste grote revisie. (geen andere verschillen)
Ik weet niet wie deze opmerking bij TornooiLeuven heeft toegevoegd, maar die persoon mag weten dat dat mij weer een paar dagen van mijn leven kost.

Ik weet dat er examens zijn. Wat ik niet weet is wat daar toch altijd weer het probleem mee is. Dus zal ik nog maar eens proberen uit te leggen waarom examens geen probleem kunnen zijn.

-- Olivier.

Invloed van examens op het opvolgen van de wiki

De opmerking stond onder mijn dringende verzoek om aan te geven of je wel of niet deelneemt in Leuven. Aangeven dat je niet meedoet is een volkomen geldige optie, zij het niet de optie die ik zou verkiezen. De enige bedoeling van mijn dreigement de toegang tot de zaal te ontzeggen is dat de schermers wat beter en wat sneller zouden communiceren.

Ik heb de oproep op 21 november op de pagina geplaatst. We zijn intussen bijna drie volle dagen verder, en er is niemand die in de tussentijd zijn naam heeft toegevoegd. 't Is niet omdat de deadline pas over 10 dagen is, dat je nu nog niet mag inschrijven. We moeten namelijk ook nog het vervoer regelen, en dat zal ook niet noodzakelijk gemakkelijk zijn.

Enkele van onze schermers hebben al een tornooi gemist omdat de anderen gewoon te laks te zijn om hun zaken op te volgen. Er zijn verschillende schermers die graag hadden deelgenomen aan een aantal kwalificatietornooien, maar dat niet hebben kunnen doen omdat ze administratief niet in orde waren (inschrijvingen te laat). Wie zijn huiswerk niet maakt, schaadt zichzelf en anderen.

Te bekijken welke tornooien je wil meedoen (uit jezelf), welke tornooien je kan meedoen (waarvan ik zeg dat ze zinvol zijn), en welke tornooien je mag meedoen (van je ouders), kost per semester hooguit een half uur. Al ben je aan het doctoreren met een scriptie over kernfysica en moet je een trip maken naar het CERN; al bedraagt je IQ ongeveer 70, en moet je dag in dag uit studeren om je BSO-diploma te halen: een half uur van je tijd om tornooien voor een zekere periode te plannen kan nooit een probleem zijn. En als dat wel een probleem is, dan heb ik één advies: stop met schermen, want je hebt veel te weinig tijd.

Maar ik weet gewoon dat geen van mijn schermers in zo'n extreme situatie verkeert. Want ik zie hen regelmatig, en ik weet dat hun IQ beduidend hoger is dan 70, en dat niemand moet harken om er te geraken. En ik weet dat er niemand is die voortdurend op locatie is om onderzoek te doen voor hun thesis. Ik weet wel dat er een aantal mensen zijn die het bijzonder druk hebben, maar die hebben mij dat laten weten, zodat ik weet waar we aan toe zijn.

En toch is er slechts een minderheid van alle schermers (5) die voor Leuven bevestigd heeft. Op die manier kunnen we niet werken.

Al heb je morgen examen van al je vakken samen, het duurt niet meer dan vijf minuten om te beslissen of je gaat, dat desgevallend met je ouders te bespreken en je beslissing op de wiki te zetten. "Er zijn ook nog examens Olivier!" -- de wereld valt daar niet mee stil.

Invloed van examens op het schermen

Toen ik nog op school zat (dat is nog niet zo lang geleden), en er waren examens, dan hadden we 's namiddags vrij. Is dat veranderd? Ik denk het niet. Je staat op om pakweg 7 uur? Je maakt examen van 8u30 tot 12u? Eten? Studeren van 13u tot 21u? Nog wat tv kijken of zo? Bed in om 22u à 23u? En dat dag in dag uit, gedurende heel de examenperiode? Als dat het geval is, dan denk ik dat je slecht bezig bent, en zeker geen erg goede examens zal afleggen. Een beetje gezonde beweging tussendoor is aangewezen. Vind mij een studie die zegt dat je tijdens een examenperiode niet aan sport mag of moet doen, en ik zal je 5 andere studies in de plaats tonen die het tegendeel beweren. Tijdens de examenperiode kan je makkelijk drie keer per week een uur, of twee uur, of drie uur komen trainen, naargelang van je schema. We gaan tijdens de trainingen in de examenperiodes geen zware belasting opleggen. Er is geen enkele reden om tijdens de examens niet te komen schermen, en er zijn goede redenen om wel te komen schermen.

Toen ik nog op school zat, en ik werd verondersteld te studeren, was ik dikwijls met andere dingen bezig (lezen, tv kijken, computerspellekes spelen, ...). Is de jeugd van tegenwoordig anders? Hebben ze allemaal de discipline om altijd te doen wat ze moeten doen? Ik denk het niet. You can't bullshit a bullshitter. Voor je afkomt met je "geen tijd"-lamentatie, kan je misschien de tijd die je wel hebt met wat meer discipline gebruiken. Of toon tenminste het fatsoen om mij geen blaaskes wijs te maken.

Toen ik nog op school zat, studeerde ik eigenlijk nauwelijks. En toch heb ik nooit problemen gehad. Nu moet gezegd dat ik waarschijnlijk wat uitzonderlijk ben, en misschien sneller zaken oppik, en dingen sneller en beter onthoud. Maar dat neemt niet weg dat secundair onderwijs in essentie gemakkelijk is. Komt daar nog bij dat we kunnen vaststellen dat onze schermers (en zeker de schermers die voor deze tornooien in aanmerking komen) stuk voor stuk verstandige jongens en meisjes zijn. Is de leerstof dan zoveel moeilijker geworden dan 15 jaar geleden? Is de Latijnse taal nog geëvolueerd? Zijn Euclides of Riemann of Newton of Einstein uit hun graf opgestaan om hun theorieën nog wat uit te breiden? Of ligt het aan de immer wijzigende spelling van de Nederlandse taal? Ik denk het niet. Ik ken één persoon die (mij gezegd heeft dat hij) gestopt is met schermen omdat hij zijn studies niet aankon. Ik heb nog nooit iemand gekend die door het schermen in zijn studies gefaald heeft. Ik ken wel mensen die zonder problemen hogere studies afwerken gecombineerd met een vruchtbare carrière in het schermen.

Enkele trainingen en enkele tornooien zijn zonder de minste problemen te combineren met studies, examens of niet. "Er zijn ook nog examens Olivier!" -- tenzij je examen en de training terzelfdertijd is, zegt die opmerking niks.

Ik erger mij

Iedere keer dat iemand mij vertelt dat ze tijdens de examens geen tijd hebben om te schermen...

... erger ik mij aan hun onwetendheid over het wetenschappelijk aangetoonde verhoogde belang van sportieve ontspanning tijdens een examenperiode.

... erger ik mij aan hun prestatiegerichte benadering van studies, zeker binnen de context van secundair onderwijs, waar het enige belang ligt in het leren. De examenperiode is niet het moment om te beginnen leren. Tijdens een examenperiode is er wat meer tijd om te studeren, maar als je het tegen dan al niet voor een groot deel geleerd hebt, dan ben je verkeerd bezig.

... erger ik er mij aan dat mensen het verschil niet kennen tussen "leren" en "studeren".

... erger ik mij aan ouders, grootouders en andere familie die zich blind staren op de puntjes, maar die er zich eigenlijk geen zier om bekommeren of hun spruit eigenlijk iets geleerd heeft. 'k Zal nog maar eens met mijn stokpaardje afkomen: tijdens mijn tweede middelbaar had ik voor het examen Latijns vocabularium in het eerste trimester 0/20, in het tweede trimester 0/20, en in het derde trimester 0/20. Het jaar daarvoor en de jaren daarna waren mijn punten niet veel beter. Het is onder de mensen die mij kennen alom geweten dat ik nu nog van 90% van de Latijnse woorden die ze mij vragen de vertaling zal kunnen geven. Punten zeggen heel, heel weinig over de kennis van een leerling.

... erger ik mij aan mensen (jongeren én ouders) die ervan uitgaan dat ze moeten presteren op school. De enige taak van een leerling in het secundair onderwijs is te leren. Iets anders voorop te stellen is contraproductief aan het leerproces, en is naar de ontwikkeling van de jongere toe onverantwoord en ontoelaatbaar.

Ja, ik heb de pretentie te beweren dat ik beter weet dan velen hoe je moet leren en hoe je moet studeren. En ja, ik heb zelfs de pretentie sommige mensen tegen zichzelf te willen beschermen.

Wat meer respect graag

Niemand wordt verplicht om mee te doen aan tornooien. Niemand wordt verplicht om naar de training te komen. Niemand wordt zelfs meer verplicht om op tijd te komen op de trainingen.

Dat is in feite altijd zo geweest: er werd altijd al rekening gehouden met de mogelijkheden van ieder individu. Er is altijd zeer veel flexibiliteit aan de dag gelegd. Alleen werd met harde hand en luide stem respect geëist, zowel voor de andere schermers als voor de lesgevers. Sinds vorig jaar heb ik zeer bewust een veel lossere politiek toegepast, omdat er eigenlijk wel voldoende respect was, maar de manier waarop dat respect werd afgedwongen vaak minder aangenaam was.

Het resultaat is ronduit rampzalig. We hadden opnieuw geen deelnemers in Gembloux. We hadden geen deelnemers in Amsterdam. We hebben drie deelnemers op het BK senioren (ik scherm nu 17 jaar, en heb nog nooit zo'n dieptepunt gekend). Schermers komen 2 minuten voor het begin van de training toe, of 5 minuten na het begin, of een half uur na het begin (sommigen hebben een goede reden, maar anderen niet).

Omdat alle schermers maar al te goed weten wat van hen verwacht wordt, wacht ik af, in de hoop dat ze zullen zien hoe de positieve veranderingen ook negatieve aspecten met zich hebben meegebracht, en in de hoop dat ze uit eigen beweging aanpassingen zullen maken, wat voor mij de enige echte blijk van respect is.

Wat verwacht ik? Ik verwacht erkenning van wat de trainers en je medeschermers willen bereiken, onze doelstellingen. Ik verwacht erkenning van wat de trainers en je medeschermers doen om die doelstellingen te bereiken, onze activiteiten. En ik verwacht dat iedereen volgens zijn of haar eigen mogelijkheden maximaal bijdraagt bij wat de rest van de groep probeert te bereiken en bij wat ze doen, onze verantwoordelijkheden opnemen.

Ik geloof niet in respect dat niet gemanifesteerd wordt. Het is heel gemakkelijk te beweren dat je mijn en andermans inspanningen respecteert, en dan niets te doen. Zo werkt het niet. Ik verwacht actie en contemplatie.

Dus, nog eens:


SchermWiki-SMG-Sabel | RecenteWijzigingen | Voorkeuren
Deze pagina kan je enkel lezen | Bekijk andere revisies
Laatst bewerkt November 24, 2006 10:57 by OlivierAntonis (verschil)
Zoek: