Aan Welke Tornooien Mag Ik Deelnemen

SchermWiki-SMG-Sabel | RecenteWijzigingen | Voorkeuren
Bewerk tekst van deze pagina
Zoek:

Niet iedereen mag aan elk tornooi deelnemen. Om onaangename verrassingen te voorkomen bij onervaren schermers, worden alle inschrijvingen voor tornooien gedaan via de trainer en/of de wapenkapitein. Het enige wat de schermers moeten doen is aan de trainer doorgeven aan welke tornooien ze willen meedoen. De trainer zal hen dan zeggen welke tornooien op hun lijstje ok zijn, en welke niet.

Als schermer kan je wel al een aantal tornooien uitsluiten van je lijst, zodat de trainer wat minder werk heeft. Deze pagina geeft een aantal wenken om je daarbij te helpen.

Leeftijdscategorieën

Tabel voor dit jaar: Leeftijdscategorieen

Schermtornooien worden onder meer gecatalogeerd volgens de leeftijd van de deelnemers. Die catalogering maakt over het algemeen gebruik van (min of meer) gestandardiseerde leeftijdscategorieën. Op de website van de Vlaamse Schermbond staat een handige tabel die daar een overzicht van geeft (zie https://www.vlaamseschermbond.be/leeftijdscategorieen). Maar op deze wiki zijn zeer vriendelijke en behulpzame mensen actief, dus als je sabel schermt in onze Gilde, zal je je naam terugvinden in één van volgende lijsten: Groep 1, Anciens, Musketiers of Seppertjes. Kijk naar het einde van de regel waarin je naam staat, daar staat tussen haakjes jouw leeftijdscategorie.

Een tweedejaars is ouder dan een eerstejaars, een derdejaars is ouder dan een tweedejaars.

Leeftijdscategorieën op tornooien

Op tornooien mag je niet deelnemen als jouw leeftijdscategorie ouder is dan die van het tornooi. Een senior mag niet meedoen bij de junioren, bij de cadetten, bij alles wat jonger is. Een junior mag niet meedoen bij de cadetten en jonger, enzovoort.

Je mag uiteraard wel deelnemen als jouw leeftijdscategorie dezelfde is als die van het tornooi.

In sommige gevallen mag je ook deelnemen als jouw leeftijdscategorie jonger is dan die van het tornooi. In het Frans heet dit surclassement, niet zeker of er een goede Nederlandse vertaling voor is. Over het algemeen gelden de volgende regels:

"Grote" en "kleine" tornooien

Wij maken een vaag onderscheid tussen wat wij "grote" en "kleine" tornooien noemen. Het verschil zit hem in de kwaliteit van het deelnemersveld, en in de nationale en internationale catalogering van het tornooi. De "grote" tornooien omvatten grosso modo de wereldkampioenschappen, de Europese kampioenschappen, Olympische Spelen en Universiaden, en de tornooien die door de internationale en nationale federaties gehanteerd worden als selectietornooien voor die grote kampioenschappen. Alle andere tornooien bestempelen wij als "klein".

Nog wat concrete wenken voor onze jongere schermers

Wat betreft het nut dat zij deelnemen aan tornooien: de trainers moedigen iedereen, dus ook onze jongste schermers aan om aan een aantal tornooien deel te nemen. Niet vanwege het competitieve karakter, en zeker niet om te proberen ten allen prijze te winnen. Voor onze jongeren en voor onze beginnende schermers moet een tornooi uitsluitend gezien worden als een training op verplaatsing. Het is de bedoeling dat de geleerde technieken en tactieken toegepast worden tegen een gevarieerd deelnemersveld, dat is de toegevoegde waarde van het tornooi.

Beginnende schermers (en hun ouders) moeten voor ogen houden dat ze op hun eerste tornooien niet veel treffers zullen zetten. Als het tornooi een systeem van uitschakelingen gebruikt, dan moeten ze weten dat voor hen het tornooi niet lang zal duren. Maar toch vormt zo'n deelname een leerrijke ervaring, omdat de omstandigheden heel anders zijn dan op een gewone training. Onze schermers moeten leren dat de druk om te presteren hen niet mag afleiden van hun eigenlijke doel: zo goed mogelijk te (leren) schermen.

We zien steeds weer dat schermers die terugkeren van een tornooi, ongeacht het resultaat dat ze behaald hebben, op de volgende trainingen een niveau verbeterd zijn. Dat effect duurt niet heel lang: net zoals de "gewone" trainingseffecten is het nodig regelmatig een nieuwe impuls te krijgen opdat er op lange termijn een verbetering zou zijn. Daarom trachten wij verspreid over de duur van het seizoen een aantal tornooien aan te bieden. Er is gemiddeld ongeveer één tornooi per maand, wat voor beginnende schermers een goed aantal is gebleken. Door het organiseren van de VSB Beker, kan die "tornooiachtige" ervaring vaak relatief dicht bij huis opgedaan worden.

Als er nog vragen zijn, aarzel niet ze te stellen. De trainers zullen ook op de trainingen nog spreken met de schermers om te bepalen welke tornooideelnames zinvol zijn, en welke minder.


SchermWiki-SMG-Sabel | RecenteWijzigingen | Voorkeuren
Deze pagina kan je enkel lezen | Bekijk andere revisies
Laatst bewerkt February 16, 2019 17:50 by OlivierAntonis (verschil)
Zoek: