Zilver en nakend EK voor Gentse degenschermers

Ook dit weekend werd op degen weer flink geschermd. In Brussel heeft de ploeg van de Confrérie zilver gehaald. En in Luxemburg was het alweer Robin Clercx die uitblonk met een 24ste plaats op een drukbezet tornooi. Zowel Robin Clercx als Felix Blommaert zijn nu quasi zeker van hun selectie voor deelname aan het EK Junioren.

In Luxemburg schermden dit weekend 4 schermers van de Gentse Sint-Michielsgilde. Bij de heren was het weer de beurt aan Felix Blommaert, Robin Clercx en Crijn Verwaal om de degens te kruisen. Met een 4/6 voor Blommaert, een 5/6 voor Clercx en een 3/6 voor Verwaal in de voorronde, waren de drie zeker van de T128. Goed begonnen is half gewonnen, zo was het ook voor ons trio. Na de T128 konden zij alle 3 doorstoten naar de T64. In de T64 nam Crijn Verwaal het op tegen de Rus Alan Kesaev. Verwaal toonde prachtig schermen, helaas voor hem was de Rus net iets sterker. Verwaal verloor met 11/15 en eindigde als 57ste op 192 schermers. Felix Blommaert moest het in de T64 opnemen tegen de Australiër Alexander Sells. Blommaert schermde een spannende wedstrijd maar verloor nipt met 14/15 en werd uiteindelijk 46ste. Uitblinker in Luxemburg was alweer Robin Clercx, die eerder in Riga al bewees in goede vorm te zijn. Clercx won zijn wedstrijd in de T64 en kon zich zo plaatsen voor de volgende ronde. In die T32 nam Clercx het op tegen de Zwitser Federico Marenco. Marenco was fysiek sterker dan Clercx, die (uiteindelijk mooi 24ste ) verloor met 4/15. Dankzij deze resultaten en die van de voorbije weken zijn Robin Clercx en Felix Blommaerts nu zo goed als zeker van deelname aan het Europees Kampioenschap Junioren.

Robin Clercx. Foto: Luc Gevaert.

Bij de dames was het Ellen De Landtsheer die in Luxemburg aan het appel kwam. De Landtsheer weerde zich goed op de piste. Ze haalde een 2/6 in de pouleronde. Helaas was die 2/6 net niet genoeg om door te mogen naar de volgende ronde. Ellen De Landtsheer eindigde 129ste op 161 deelnemers.

Op zondag werd er in Brussel bij de senioren degen heren geschermd. Op de Challenge Verhalle namen Maxime Baekelandt, Robin Ponnet en Crijn Verwaal het in ploeg op tegen 15 sterke tegenstanders. De ploeg van de Confrérie won alle wedstrijden in de poule. Ze wonnen ook hun wedstrijden in de T16, T8 en T4. Zo waren ze zeker van de finale. Daarin namen ze het op tegen de ploeg van Le Gaumais. Na een spannende wedstrijd verloren ze jammer genoeg met 39-45. Toch kunnen ze tevreden terugkijken op hun toernooi met een mooie zilveren medaille!

Hier op het BK senioren in ploeg: Felix Blommaert, Maxime Baekelandt, Robin Ponnet en Laurent Ghijs. Foto: Luc Gevaert.

Jacob De Vriendt – Persverantwoordelijke Degen Sint-Michielsgilde Gent – 04/12/2017