Winst voor Olivier Burez (Challenge Kim Verselder) en Jurre Devos (Stropkenstornooi)

Met de Challenge Kim Verselder op vrijdag en het Stropkenstornooi op zondag werd het een drukte van jewelste in de schermzalen van de Gentse Sint-Michielsgilde. De sabelsenioren schermden intussen in het exotische Cancun.

De 26ste Challenge Kim Verselder – een clubwedstrijd op degen waarop ook de sabelschermers van de club zijn uitgenodigd – werd gewonnen door Olivier Burez na 15/9 winst van Thales De Brant. Robin Ponnet werd 3de. Eerste sabelschermer werd Alain Thielemans; als ex-degenschermer keerde hij even terug naar zijn oude liefde en eindigde hij op een mooie 15de plaats.

Winnaar Olivier Burez met Dhr. Verselder. Foto: Tamara Verleyen.

Winnaar Olivier Burez met Dhr. Verselder. Foto: Tamara Verleyen.

Sabelschermster Alexandra Gevaert nam in het Mexicaanse Cancun deel aan de 1ste Grand Prix voor senioren van het seizoen. Twee overwinningen op 6 partijen bleken in de voorronde net niet voldoende te zijn om door te stoten naar de volgende ronde; Gevaert werd 89ste op 115 deelneemsters. De competitie werd gewonnen door de regerende nummer 1 van de wereld Yana Egorian (Rus).

Bij de heren kon Jules-Emile De Visscher in de pouleronde meteen 2 overwinningen achter zijn naam zetten. In de voorbereidende tabel op de T64 moest De Visscher het opnemen tegen de uiteindelijke nr. 3 Ilya Motorin. De boomlange Rus maakte het De Visscher moeilijk de afstand correct in te schatten en won de partij. De Visscher werd 85ste, Pieter De Vos (De Klauwaerts) werd 111de.

Op zondag werd in Gent de 12de editie van het Stropkenstornooi geschermd. Met een erg mooie opkomst werd het een fantastische ervaring voor jonge schermers uit binnen- en buitenland. Bij de miniemen won Nand Prossé (De Klauwaerts), terwijl Jérôme De Visscher (SMG) 7de werd na 10/15 verlies van Vitan Tsourkan (CE Braine l’Alleud). Loïc Martin (eveneens SMG) werd 18de.

Bij de pupillen kaapte Jurre Devos het goud weg. Devos won 3 van de 5 poulewedstrijden en won opeenvolgend van Martin Debroux (CE Braine l’Alleud, 10/9), Renaud Kaisin (Les 3 Armes, 10/6), Emiel Pauwels (De Klauwaerts, 10/2) en Lander Steyaert (Parcival, 10/2). In de finale maakte de Duitser Leander Stricker het nog uiterst spannend met een 9/9 gelijkstand. Jurre Devos zette echter het winnende punt en pakte het goud in deze 12de editie van het Stropkenstornooi. De talentvolle Devos verkeerde in het goede gezelschap van clubgenoten Lucas Thielemans (11de), Cédric Volckaert (16de), Pepijn De Smet (17de), Ties Devos (19de ) en Floris De Smet (20ste).

Gouden Jurre Devos (2de van rechts) wordt geflankeerd door Olympiër Seppe van Holsbeke. Foto: Hua Cai.

Gouden Jurre Devos (2de van rechts) wordt geflankeerd door Olympiër Seppe van Holsbeke. Foto: Hua Cai.

 Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 19/12/2016