Top 16 plaatsen voor Gentse schermers in Neufchateau

Op degen kwam het schermseizoen traditiegetrouw op gang in het Waalse Neufchateau. Bij de cadetten vier schermers bij de laatste 16. Lars Toch en Joppe Reynaert eindigden respectievelijk 16de en 12de. Briecq Bauwelinck (8ste) schermde een knap parcours. Hij kwam uiteindelijk in de T8 uit tegen clubgenoot Leandro Loeman. Loeman toonde zich de baas op de piste. Hij had geen genade voor de clubgenoot en schakelde Briecq Bauwelinck uit met 15/1. Zo alleen Leandro Loeman in de halve finales. Daar verloor Loeman nipt met 12/15 van Arian Hansenne. Knap brons dus voor Leandro Loeman.

Bij de senioren waren er drie echte uitblinkers. Joris Pockelé behaalde een 16de plaats op 82 deelnemers. Pockelé schakelde onderweg verrassend clubgenoot Robin Ponnet (34ste) uit met 15/14. Uiteindelijk verloor Joris Pockelé in de T16 van Max Rod (Maison de l’Escrime) met 8/15. Daarnaast was er Robin Clercx. Hij kwam goed uit de poules met een 4/6. Clercx ging voort op dat elan. Hij won in de T64, T32 en T16. Uiteindelijk botste hij tegen dezelfde Max Rod, Clercx verloor met 11/15 en eindigde knap 8ste. Tot slot Maxime Baekelandt, Baekelandt kwam als eerste uit de poules. Hij was daarna op koers voor goud, met overwinningen in verschillende volgende uitschakelingen. Uiteindelijk moest hij in de kwart finales de duimen leggen voor Romain Jobard (Escrime Vauban Lille). Maxime Baekelandt werd uiteindelijk 5de.

Bij de dames had Amber De Pestel een mindere dag. Zij verloor in de T8 met 9/15 van Emma Labro (Flanders Fencing). Amber De Pestel werd zo 7de op 30 deelneemsters.

Op het internationaal sabeltornooi in Amsterdam (56 deelnemers) werd het startschot voor het nieuwe schermseizoen gegeven. Gentse sabelschermers Karel Toch en Elias Hemelsoet stonden al meteen op de piste. Toch won 1 poulewedstrijd van de 6 en werd 42ste na verlies met 10/15 van Nicholas Howes (GBR). Tot slot bereikte Elias Hemelsoet een mooie 29ste plaats na verlies met 5/15 van Terence Lee (HKG).

Karel Toch en Elias Hemelsoet schermden in Amsterdam. Foto: Elise Vaeremans

Nog op sabel vertrokken ondertussen de cadetten meteen in de oostelijke richting naar Konin (Polen) voor hun eerste internationale wedstrijd (104 deelnemers) van het seizoen.

Als eerstejaars cadet begon Cédric Volckaert sterk met 3/6 winsten in de pouleronde. Volckaert (57ste) wist door te stoten naar de top 64 waar hij uiteindelijk met 11-15 verloor van Kajor (POL). Met 1 winst in de pouleronde kon Jerome De Visscher (89ste) zich spijtig genoeg niet plaatsen voor de volgende ronde.

Tot slot stond Arnaud Stas De Richelle meteen 13de na de poules waarna hij werd vrijgesteld in de T128. Na verlies met 12-15 tegen Prakopik (BLR) kwam Stas De Richelle terecht op een mooie 34ste plaats.

Jacob De Vriendt (pers degen) en Elise Vaeremans (pers sabel) 17/09/2019