Sabeljunior Karel Toch op koers voor Europees Kampioenschap Junioren

Afgelopen weekend werd in het Duitse Dormagen de 43ste Preis der Chemiestadt, een A-tornooi voor junioren, geschermd. Natuurlijk tekenden een aantal Gentse sabelschermers present en het was de 18-jarige Karel Toch die voor de Gentse Sint-Michielsgilde het beste resultaat neerzette!

Karel Toch en Arnaud Bottecchia in het gezelschap van nog 2 Gentse toppers. Vlnr: Philippe Strijk, Karel Toch, Elias Hemelsoet en Arnaud Bottecchia. Foto: Luc Gevaert.

Bij de dames (133 deelneemsters) vertegenwoordigde derdejaarscadet Floriane Aelvoet (128ste) de Gentse gilde. Zij trok een zware poule en kon geen overwinning boeken.

De heren sabelschermers werden vertegenwoordigd door Lester Kurvers, Arnaud Bottecchia en Karel Toch. Lester Kurvers moet als tweedejaarscadet vooral ervaring tanken, maar liet zich ook niet wegschermen. Arnaud Bottecchia haalde 2 overwinningen in de voorronde, maar verliest na een zeer spannende wedstrijd met 13/15 van de Duitser Leon Schaffer.

Maar het was Karel Toch, die na eerdere goede resultaten opnieuw flirtte met een selectienorm voor het EK en WK Junioren. Toch won 3 van de 6 wedstrijden in de poule en wist zich met een 93ste plaats in de tussenstand verzekerd van verdere deelname aan de uitschakelingswedstrijden. Vrijgesteld van de T256, won hij in de T 128 met 15/11 van de nr. 35 Leandre Ollivier (F). Toch gaat door, maar moet in de volgende ronde de duimen leggen tegen de nr. 30 Balazs Kaiser; het werd 15/8 in het voordeel van de Duitser. Karel Toch werd knap 59ste op 171 deelnemers en kijkt uit naar de bevestiging dat hij hiermee een 2de EK-norm en 1ste WK-norm bij de junioren behaalde.

Kathleen Kets – Persverantwoordelijke Sint-Michielsgilde Gent – 11/12/2017